Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hinduism Ordet hindu betyder indier.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hinduism Ordet hindu betyder indier."— Presentationens avskrift:

1 Hinduism Ordet hindu betyder indier.
Hinduism är Indiens religion – 80 % av Indiens en miljard invånare är hinduer. Hinduismen har ingen grundare. Hinduismen är 3000 år gammal. Hinduismen har ingen bestämd lära eller trosbekännelse. Det har de flesta andra religioner.

2 Hinduism Indien befolkades från början av ett folk som hette draviderna, de var mörkhyade. De dyrkade bland annat guden Shiva. För cirka 3500 år sedan tog ett ljushyat krigarfolk från norr över – de kallades arier. Arierna blev en härskarklass. Ariernas och dravidernas religion smälte samman och blev tillslut hinduismen. Hinduismen är världen äldsta religion.

3 Hinduismen och kastsystemet
Människorna i Indien blev snabbt indelad i fyra olika klasser eller kast. Präster Krigare, ämbetsmän Bönder, köpmän och hantverkare Tjänare och slavar Kastlösa – har det inte lätt Du föds in i ett kast och kan inte lämna det – ger ett ”fast” samhälle.

4

5 Synen på fattiga Är du fattig skyll dig själv – lev ett bättre liv som återföds du bättre. Vilken familj och vilket kast då föds in i beror på dig själv och ingen annan. Gott och bra liv ger god karma.

6 Karma – gärningarnas lag
Karman avgör hur du återföds. Karman är slutsumman av hur du levt ditt liv. Hederligt och bra liv ger bra karma. Dåliga handlingar ger dålig karma. Den som har skaffat sig god karma återföds i ett högre kast. Den som har dålig karma återföds i ett lägre kast. Hur påverkar det synen på människan?

7 Hinduism Hinduismen kan skilja sig mycket i olika delar av landet.
Gemensamt är att alla tror på reinkarnation – återfödelse. Allt liv hör samman: människor, djur och växter är släkt. Därför ska allt liv behandlas med respekt, t.ex. inte äta kött.

8

9 Hinduism

10 Hinduism Läsa 461-462 Människan har en evig själ – den kallas atma.
När människan dör vandrar själen över till en annan kropp som just föds. Själavandringen kallas för reinkarnation. Det finns även världssjäl – Brahman (gud). Brahman är en andlig kraft som genomsyrar allt liv i universum

11 Hinduism Människan själ är en del av Brahman
Atman (själen) kan inte förenas fullt ut med Brahman så länge den är fången i kroppen. Målet är därför att slippa reinkarneras (återfödas) Alla vill uppnå moksha - smälta samman med världssjälen och slippa återfödas. Moksha – betyder befrielse.

12 Vägar till moksha 1. Yoga Yoga är en särskild träningsteknik som är mycket gammal. Yoga har även blivit populärt här i västvärlden. En mästare på yoga behärskar sin kropp på ett fantastiskt sätt och är mycket stark och smidig. Det finns de som kan hålla andan i 10 minuter och det sägs att vissa kan få hjärtat att sluta slå. Den som har nått fulländning i sin träning kan under djup meditation då nå moksha – målet är nått. Jahre alt - Yogi Swami Yogananda präsentiert seine Beweglichkeit - YouTube

13 2. Försakelse och askes Handlar om att säga nej till all jordisk njutning. De lever mycket fattigt och enkelt. De vandrar runt till olika tempel och heliga platser. Där mediterar de och pratar med sadhus – heliga män. Vissa går mycket längre än så. De slutar tvätta sig och häller aska i håret. Andra plågar sig oerhört mycket.

14 3. Bhakti – känslans väg Kallas också för hängivenhetens väg.
Dyrkar oftast guden Krishna som man verkligen älskar. Upprepar Krishnas namn och sjunger lovsånger till honom mest hela dagen.

15 4. Vishetens väg Här är det kunskap som gäller.
De som följer vishetens väg menar att det är bristen på kunskap som gör att vi återföds. Den som har rätt kunskap slipper återfödas. Detta är en mycket svår väg som endast kan nås av några få lärda. De studerar heliga skrifter mest hela dagen.

16 Vem är hindu? Vissa säger att hinduismen inte är en religion utan flera. Gemensamt är att man tror på själavandring. Dessutom finns det vissa gemensamma regler.

17 Gemensamma regler Inte äta kött Inte dricka alkohol Inte ljuga
Inte stjäla Inte skada eller döda något levande väsen.


Ladda ner ppt "Hinduism Ordet hindu betyder indier."

Liknande presentationer


Google-annonser