Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Berit RománEven Bakke. Maten en viktig del i lärandet.
En dag på Skogsgrinden…
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Barnanpassad utredning
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Plan mot kränkande behandling
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
hållbar utveckling över gränserna
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Nystart av teamtandvård på ftv Kramfors
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Unga i Piteå granskar måltider
BHV studie om prevention av lägesbetingad skallasymmetri
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
- Älta skola med fokus på lärandet -
Kärnvärden.
Mätning av tallrikssvinnet på fyra skolor i Trollhättans Stad Ht 2011-Vt 2012.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Ökad skolnärvaro- vårt förbättringsområde
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mål Vad skall åstadkommas? Resultat Blev det som vi ville?
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Mervärden och aha-upplevelser
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Ledarutveckling över gränserna
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Större flexibilitet i utbildningssystemet Ansökan om försöksverksamhet : Ge möjlighet att börja förskoleklass, grundskola vid andra tidpunkter än vid höstterminens.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
1 Välkomna HFSU-nätverk 10 december 2010 Hällefors kommun.
Nämndplan 2015.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Hälsofrämjande arbetsplats Bild från Karolinska Universitetssjukhuset
Regiongemensam elevenkät 2016 Regiongemensam elevenkät 2016 Vårdnadshavare Skolrapport Åsaskolan Årskurs 2.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Regiongemensam elevenkät 2016 Regiongemensam elevenkät 2016 Vårdnadshavare Skolrapport Åsaskolan Årskurs 8.
Brist på energi och ork i skolan, dålig koncentration och motivation Utebliven frukost Föräldrars bristande ansvar att.
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Minska matavfall i skolorna
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Miljöombudsträff Christina Breding, miljösamordnare.
PROJEKT MATSVINN.
Regiongemensam elevenkät 2016 Vårdnadshavare
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade stort engagemang i frågan. Kartläggning gjordes över matsvinnet. Vi tog reda på orsaker till matsvinnet. Studerade arbetet i köket och var med vid serveringen i matsalen. Information till rektor, elevråd, elever, föräldrar och kostpersonal om projektet. Förslag till åtgärder beslutades. Gemensamt mål var att minska matsvinnet med 1/3. Viktigt att fira framgången – belöning. Lycka till!

Viktigt att förstå varför Minska miljöpåverkan. Spara pengar utan att göra avkall på personal, lokaler eller matkvalitet Öka möjligheten till att handla mer ekologisk och närproducerad mat. Del av långsiktigt, strategiskt hållbarhetsarbete i Falu kommuns vision.

Skillnader på matsvinnet… Kökssvinn orsaker: Kökspersonalen lagar eller värmer för mycket mat Felaktig beräkning av portionsstorlekar i recepturen Dåliga rutiner för avbeställning av mat vid sjukdom och utflykter inom skolan. Dålig kunskap om hur rester får användas För varmt i kylarna. Dålig utrustning i köket Projektledaren höll träffar med kostpersonal om deras förutsättningar och kompetens. Stöttade i de olika frågorna.

Skillnader på matsvinnet… Tallrikssvinn orsaker Stress! – bråttom till rast, omysig miljö, trångt eller bullrigt Tänker inte till – tar mer än vad man orkar Vet inte varför man inte ska slänga maten Vet inte hur mycket som slängs Maten ser inte aptitlig ut eller smakar inte gott Känner sig inte välkomna av kökspersonalen Tråkig matsalsmiljö Brist på delaktighet, ansvar och inflytande Projektledaren arbetade med skolans rektor och övrig personal för att hitta lösningar.

Ansvarig för projektet Täta träffar med gruvrisskolans personal, elever och kostpersonal för att skapa förståelse och delaktighet. Tillsammans med skolan nyinvigdes matsalen med nya möbler och dekoration. Såg till att resultat av matsvinn visades i matsalen varje dag. Stöttade kostpersonalen i det nya arbetssättet.

Resultat… Vi minskade tallrikssvinnet och köksvinnet med 1/3. Framgångsfaktorer Alla var med på vad som skulle göras Trevligare matsalsmiljö (inköp av nya möbler och dekoration) Inga pekpinnar - positiv stämning Arbetsglädje Trevligt bemötande Små belöningar under projekttiden. Visualiserade matsvinnet affischer, bordsryttare mm. Viktigt att någon håller i taktpinnen det krävs stort engagemang. Firade framgången med en festmåltid.

Nytt matsvinnprojekt i Falu kommun Start ht 2015 Slut december 2016

Ansökan om ett matsvinnprojekt Målet genom att minska matsvinnet kunna frigöra medel för att göra ännu bättre val av livsmedel och att öka den ekologiska andelen. Idag har vi 28% ekologiskt. Synergieffekter att måltidsmiljön där tid att äta i lugn och ro stärker effekten av minskat svinn. Detta händer just nu Nyligen godkänd ansökan inom Falu kommuns hållbarhetsråd om medel till att rekrytera en projektledare. Projektet ska omfatta Vissa grundskolor ev. gymnasieskolor.

Fakta Idag handlar Falu kommun livsmedel för ca 32 mnkr. Om vi har ett matsvinn på 10% så slänger vi mat för 3,2 mnkr/år. Frågan är hur ser det ut?

Tack för mig