Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland"— Presentationens avskrift:

1 Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland Ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland

2 Målet är en webbaserad ungdomsenkät grundad i delaktighet och som utformas i samråd med ungdomar i alla delar Ge en bra bild av hälsa och livsstil bland Östergötlands ungdomar Ge ungdomarna en möjlighet att göra sin röst hörd och kunna påverka sin kommun och skola Vara ett kunskapsunderlag för uppföljning och förbättringsarbeten inom region, kommun och skola Ersätta eller komplettera de olika enkäter som tidigare använts i Östergötland

3 Det handlar om mig ”Enkäter kan vara ett av redskapen för att undersöka ungdomars välmående förutsatt att vuxenvärlden ställer rätt frågor på rätt sätt. Enligt ungdomar måste undersökningarna kännas relevanta och fokusera på ungdomars behov av tillhörighet, goda relationer och andra förutsättningar för trygghet som ger en stabil grund för psykisk hälsa och framtid. Detta gäller även när man ställer frågor om alkohol eller andra droger.”

4 Metoden

5 Bakgrundsdata 2014 2015 2016 13 kommuner 12 kommuner 85 av 99 skolor
6125 ungdomar 3152 tjejer och 2973 killar 6291 ungdomar 2928 tjejer, 2752 killar och 101 annan könstillhörighet 6429 ungdomar 3131 tjejer, 3167 killar och 104 annan könstillhörighet 53 % grundskolan 54 % grundskolan 57 % grundskolan 90 % födda i Sverige 87 % födda i Sverige 86 % födda i Sverige 6-8 procent uppger att de sällan/aldrig har ekonomiska möjligheter 12 % med funktionsnedsättning 14 % med funktionsnedsättning 15 % med funktionsnedsättning 73 % svarsfrekvens 77 % svarsfrekvens

6 Frågeområden Familj & Vänner Hälsa Livsstil Tobak Alkohol Skola Fritid
Livet Framtiden

7 Att ha en bra vän

8 Föräldrarna vet mycket om hur man mår innerst inne

9 Föräldrarna vet vad man gör på datorn/Internet

10 Frågeområden Livet Familj & Framtiden Vänner Skola Hälsa Fritid
Livsstil Tobak Alkohol Skola Fritid Livet Framtiden

11 God självskattad hälsa

12 Funktionsvariation

13 Mår dåligt – bättre? ” Motionera mer, berätta hur jag känner mer”
”Att jag hade det bättre hemma, att jag fick träffa min pappa oftare än vad jag gör, inte bråka med kompisar lika ofta” ”Bättre stöd i skolan, mer förståelse hos vuxna” ”Jag skulle väldigt gärna ha mer pengar. Då skulle jag kunna göra saker som gör mig glad och således förbättra min fysiska hälsa. Att höja studiebidraget med 250 spänn skulle inte skada” ”Bättre bemötande av transpersoner”

14 Ångest/oro i 8:an

15 Ångest/oro i 2:an

16 Ångest nästan dagligen

17 Ångest nästan dagligen
”Jag känner mig bara stressad och lite nedstämd, jag övertänker saker mycket och tappar all fokus” När jag känner att jag inte räcker till riktigt, och mycket press med skolan och att jag måste prestera bra” ”Att jag vill dö för att bara försvinna” ”Min påverkan på min familj och hur jag har en negativ effekt på dem” ”Jag får ont i magen och allt känns hopplöst. Jag vill bara lägga mig ner och gråta” ”Jag är inte nöjd med att vara jag och jag jämför mig med alla andra”

18 Duger som jag är

19 Frågeområden Livet Familj & Framtiden Vänner Skola Hälsa Fritid
Livsstil Tobak Alkohol Skola Fritid Livet Framtiden

20 Röker

21 Dricker alkohol

22 Berusningsdrickande

23 Använt narkotika

24 Frågeområden Livet Familj & Framtiden Vänner Hälsa Skola Livsstil
Tobak Alkohol Skola Fritid Livet Framtiden

25 Arbetsro och rättvisa

26 Trygg i skolan

27 Förändringar i skolan ”Det borde vara lite finare så man blir glad att komma till skolan. Man borde göra någoting så alla har någoting att göra på rasterna eftersom det är oftast tråkigt på rasterna” ”Börja senare och sluta senare - forskning har påvisat att elever presterar bättre då” ”Rättvis behandling - Vara pedagogisk -Vara positiv och pusha eleverna” ”Prestationskraven. Det är högt tryck på vad man ska klara och vad man ska göra det gör att alla blir sura och trötta. Genom att man fick några dagar utan att ha någon uppgift att göra så skulle man kanske kunna ta det lite lugnt och se fram emot nästa uppgift”

28 Har du skolkat någon gång?

29 Varför skolkar du?

30 Mobbad av andra elever

31 Mobbad av personal

32 Sociala medier

33 Frågeområden Familj & Vänner Hälsa Livsstil Tobak Alkohol Skola Fritid
Livet Framtiden

34 Skulle rösta om det var val idag

35 Intresserad av…..

36 Framtidstro Många vill berätta

37 I framtiden…

38 Enligt ungdomarna…. ”……..fokusera på behov av tillhörighet, goda relationer och andra förutsättningar för trygghet som ger en stabil grund för psykisk hälsa och framtid….”

39 Minst en pålitlig vän Positiv framtidstro Trygg hemma Trygg i skolan
Oro/ångest nästan varje dag Mobbad

40 De allra flesta mår bra…
Och färre röker tobak, dricker alkohol och använder narkotika Men diskrimineringsgrunderna (kön och funktionsvariationer) och psykisk hälsa måste uppmärksammas


Ladda ner ppt "Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland"

Liknande presentationer


Google-annonser