Vad måste jag kunna? SFI kurs D.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Samtala om böcker.
Engelska.
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
E C A Du ska kunna läsa boken Ondskan med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategi. Du ska kunna göra en enkel.
Referat En sammanfattning.
Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
Att träna Läsförståelse
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Begreppsschema – Krönikor
Närvaro!!.
Att läsa och studera.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Mål och betygskriterier
Muntligt Jag kan….
VT-2003 Carina Svensson Svenska A och B En fråga om överlevnad!
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Formellt, skarpt och snyggt
Att skriva en artikel.
Bedömning av muntlig produktion och interaktion
Insändare Struktur och respons.
Övning nationella prov svenska
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Ett arbetsområde om poesi
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
SVENSKA.
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Bygg ett argumenterande tal
Textgenrer Vad är en textgenre?.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Skriva.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
om företaget där du gör din praktik!
Identitet Vad formar oss till oss?.
Annonsanalysen.
Referat Vad är det?.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Exempel på skriftligt omdöme
Olika texter du behöver känna till
STUDIETEKNIK.
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
4 processer att behärska:
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Mål v 16 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner om arbete och utbildning Du frågar efter andras erfarenheter. Du kan berätta om aktuella händelser.
Mål v 8 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner och fråga efter kompisarnas tankar och kunskaper. Du kan uttrycka dina åsikter och bemöta andras åsikter.
Mål v 11 Tala: Du kan berätta om och beskriva något som du är arg och irriterad över. Du kan uttrycka och bemöta åsikter med argument. Höra: Du förstår.
Planering november – kurs D Tema kultur
Mål v 7 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner och fråga efter kompisarnas tankar och kunskaper. Du kan uttrycka dina åsikter och bemöta andras åsikter.
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Argumenterande text.
Texttyper Återberättande, beskrivande, instruerande, berättande, argumenterande och förklarande © Vikarielärare.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Vad måste jag kunna? SFI kurs D

Hörförståelse Förstå berättelser, beskrivningar, samtal, diskussioner, information och nyheter som handlar om bekanta ämnen. Visa att du förstår genom att göra sammanfattningar. Till exempel: Enkla TV- och radioprogram. Förstå detaljerade instruktioner. Visa att du förstår genom att följa instruktionen. Till exempel: Lärarens instruktioner om vad du ska göra på lektionen.

Läsförståelse Förstå berättande, beskrivande och argumenterande texter och visa att du förstår genom att göra sammanfattningar. Till exempel: Novell, krönika och reportage. Hämta information i faktatexter. Till exempel: Diagram och tabeller. Förstå tydliga instruktioner och agera utifrån dem. Till exempel: Uppgiftsinstruktioner. Använda olika lässtrategier. Till exempel: Slå upp ord du inte förstår, anteckna nyckelord.

Tala (med någon annan) Vara med i en diskussion om något bekant genom att uttrycka och bemöta åsikter. Förklara varför du tycker som du gör och ställa frågor till andra, så att samtalet fortsätter. Använd strategier som löser problem. Till exempel: Fråga om du inte förstår, hitta synonymer till ord du inte kommer på.

Tala (själv) Berätta och beskriv aktuella händelser, erfarenheter, intryck och åsikter samt ge råd och instruktioner. Till exempel: Berätta om en nyhet, ge vägbeskrivning, ge råd till någon som ska flytta till Sverige. Uttryck dig med visst flyt, sammanhängande och varierat. Till exempel: Använd bindeord (och, men, eftersom, om), synonymer. Använd strategier som löser problem. Till exempel: Förklara på olika sätt med olika ord.

Skriva Skriva beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen. Till exempel: Personligt brev, insändare, artikel. Skapa struktur och variation i dina texter. Till exempel: Dela in texten i stycken, använd synonymer och börja meningar med olika satsdelar. Ta anteckningar från till exempel ett TV-program som du använder i eget skrivande. Använd strategier för skrivande. Till exempel: Bearbeta texter, läs texter högt, arbeta med kamratrespons.