Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning."— Presentationens avskrift:

1 Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning om vad texten kommer att handla om. Spågumman är bra att använda INNAN man börjar läsa en text men kan användas under tiden man läser också.

2 Reportern Reportern ställer frågor på tre nivåer om texten.
Dessa nivåer är på raden, mellan raderna och bortom raderna. Frågor på raden kan besvaras med information som står direkt uttalad i texten. Frågor mellan raderna är sådana som kräver att läsaren kan hitta svaren på olika ställen i texten och dra egna slutsatser. För att svara på frågor bortom raderna krävs att läsaren använder sina tidigare kunskaper och erfarenheter och att man gör text-kopplingar.

3 Cowboyen Cowboyen ”fångar in” och sammanfattar det viktigaste i texten. Denna strategi används både under och efter läsningen. Uppgift: Fundera över det viktigaste i boken (så långt som du hittills läst) och skriv ner det i en sammanfattning på 10 meningar.

4 Detektiven Detektiven reder ut oklarheter, nya ord och uttryck.
Strategin används under läsningen och kan innebära att läsaren: Läser om ord, meningar och stycken. Slår upp ord. Funderar över ords sammansättning och ordklass.

5 Konstnären Målar inre bilder. Föreställer sig hur det man läser om ser ut. Uppgift: Beskriv på en halv a4 hur Alex är och ser ut. Bläddra gärna i boken för att få stöd.


Ladda ner ppt "Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning."

Liknande presentationer


Google-annonser