Begrepp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
”Jag är vinden som blåser”
Advertisements

Evangelium – vadå god NYHETER? Strandhems Bibel- & Lärjungaskola EJA 2011.
BARNETS ANDLIGA UTVECKLING Anna Ekvall & Magnus Sternegård
Vad säger Bibeln om pengar, givande & generositet?
Hur kan jag vara viss om min tro?
Bön صلاة Sannerligen, om någon säger till berget här: Upp och kasta dig i havet! och inte tvivlar i sitt hjärta utan tror att det skall gå som han säger,
Världsreligioner – Ni ska känna till:
”Nya resurser” Fil 4:1-9.
Hur och varför skall man be?
Ny frikostighet Filipperbrevet. Paulus tar emot – och ger…  Tar emot Jesu tilltal  Ser klart  Får förlåtelse  Får förtroende.
GRUNDADES AV BUDDHA CA 500 f. KR
Leva livet alla åldrar tillsammans: Vi är en internationell rörelse som vill spegla Guds rike med vår livsstil, låta familjen vara den grundläggande.
Välkommen till Ungdomssamling!
Torsdagen den 25 februari, kl
Att lära känna Gud på djupet & höra Hans röst
KRISTENDOMEN Vad tänker du på när du hör ordet kristendom?
Vad håller tillbaka din passion?
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Katolska kyrkan Läs sidorna
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Hur kom Bibeln till? Torsdagen den 14 januari Kvällens ämne:
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Jag kommer som jag är, har ingenting att dölja. Du har skapat mig
Bygg upp min kyrka! Jesus Kristus är grunden Vi är Guds medarbetare
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
Personliga förberedelser
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
De Abrahamitiska religionerna
Etik.
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Hur leder Gud Fem exempel.
Andligt ”DNA”.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Tidig kristendom i Rom.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Världens vän eller Guds vän?
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
2 saker religioner håller på med:
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Tolfte Kvällen Vikten av att följa Sunnahn.
Världens största religion
Kristendomen Rehab & Anna.
Abrahamitiska religioner
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Love, love, love Bibelstudium, Love Each Other,
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Och allt vad ni gör i ord eller handling, gör det i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom honom. (Kol 3:17) Vad ni än gör, gör det av hjärtat,
Tänk på era ledare som har förkunnat Guds ord för er, se på vad deras liv förde fram till och ta efter deras tro. Jesus Kristus är densamme i går, i.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Vi är en Familj (Guds familj)
Att vara Jesu vittne (Evangelisation).
Se, jag gör något nytt! Jes.43:18-21
Jesus – enligt evangelierna Johannesevangeliet 14:1-11
Du kan göra lärjungar!.
Brokyrkan Sundsvall & Street Aid
Lukasevangeliet 9 Mat åt fem tusen Apostlarna kom tillbaka och berättade för Jesus om allt de hade gjort. Han tog dem med sig och drog sig undan till en.
Söndag 4 februari 2018 Motala Baptistförsamling
Världens största religion
Matteusevangeliet 8:5-13 Söndag 22 april 2018
Gott och ont.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Begrepp

Treenigheten Svenska kyrkan uttrycker i sin treenighetslära att Gud är större än vad som ryms i människans formuleringar. Det går bortom vårt förstånd. Man säger att Gud är en men ändå tre. Det går bortom vår förmåga att tänka. Fadern är Gud men inte samma sak som Jesus/Sonen och Anden, Jesus är Gud men inte samma sak som Fadern och Anden och Anden är Gud men inte samma sak som Jesus/Sonen eller Fadern. Kanske vi kan utläsa av detta att livets grund är en gemenskap som når bortom våra gränser och vår förmåga att med exakthet finna ett uttryck?  Ett enklare sätt att förstå tankemönstret är att tänka på vatten. Vatten (=H2O) finns i fast-, flytande- och gasform. Alla tre formerna är vatten (=H2O) men de är samtidigt inte samma sak och har olika samma egenskaper. 

Den gyllene regeln Det var när Jesus och hans lärjungar hade gått upp på ett berg och han undervisade dem om vägen till Guds rike - det vi brukar kalla för bergspredikan - som han uttalade de ord som sedan har fått benämningen "Den gyllene regeln": "Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna" (Matt 7:12)

Det dubbla kärleksbudskapet I Jesu liv blir Guds kärlek till världen och människan synlig. Det är den kärleken som är Jesu budskap och Jesus visar den kärleken genom sitt liv, sin död och uppståndelse.  När Jesus får frågan vilket som är det viktigaste budet svara han ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:37-39), Det dubbla kärleksbudet.

Domedagen Tecken för Jesu återkomst Bibeln talar om olika händelser som inträffar innan Jesus kommer tillbaka. Det står skrivet att "om den dagen eller stunden vet ingen något". (Matt.24:36) Jesu återkomst kommer att överraska människorna: Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst.  Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla – så skall Människosonens ankomst vara.  Matt. 24:37-39

Exempel från bibeln Naturkatastrofer Krig  Hungersnöd Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det skall bli hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra. Matt. 24:7    Epidemier, farsoter  Det skall bli stora jordbävningar och svält och pest på den ena platsen efter den andra. Fasansfulla ting och stora tecken skall visa sig från himlen. Luk. 21:11 Miljöförstöring, haven förgiftas m.m. ….en tredjedel av allt liv i havet dog…  Upp. 8:9