Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gott och ont.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gott och ont."— Presentationens avskrift:

1 Gott och ont

2 ÄNGEL Hej jag skall leda er genom detta svåra ämne
och eftersom jag är en så skall det säkert gå bra

3 Är människan ond eller är människan god?
Fundera på det en stund!

4 Är människan ond eller god?
Vad tror ni?

5 För så här är det: Människan är både ond och god

6 Människan är både ond och god
Alla människor har något gott och något ont i sig. Ingen är bara ond och ingen är bara god. Men vi är lite olika mycket onda och goda. De som är mycket onda är litet goda och de som är mycket goda är litet onda.

7 är vi alla lika benägna till att göra gott som ont.
När vi föds är vi alla lika benägna till att göra gott som ont. Men ingen är inte ond eller inte god. Det finns en nedre gräns för oss alla och den har vi bara när vi föds.

8 I detta diagram på ont och gott kan du se det
Här är det goda du gör Här är när du föds Här är det onda du gör

9 En sak skall ni ALLTID komma ihåg Gud vill ALLTID det som är gott.

10 Gud vill ALLTID det som är gott.
Hos Gud finns ingenting ont. Gud är bara god. Skulle man skylla Gud för att göra något ont är det inte Gud det är fel på utan på den som påstår det. Svaret är något annat. Att Gud bara är god är absolut.

11 Gud hatar allt som är ont
Tänk på det här: Det finns ingen som avskyr det onda mer än Gud. Men samtidigt älskar Gud människorna. Det kanske är svårt att förstå varför, men så stor är Guds kärlek över oss att han älskar oss mer än han hatar det onda.

12 Varför gör Gud inte slut på ondskan?
Denna fråga ställer många, men svaret är ganska enkelt. Gud kommer att göra slut på ondskan en dag. Men eftersom han älskar oss mer än han hatar ondskan så gör han inte slut på ondskan eftersom ondskan finns i oss.

13 Ganska hopplöst läge, eller hur?
Skulle han göra slut på ondskan måste han göra slut på oss också eftersom han inte vill tvinga det onda ur oss. Tvång är inte en del av kärleken och eftersom Gud är kärleken kan han inte göra slut på ondskan i oss eftersom han då inte längre skulle vara kärleken.

14 Då kan man ju gå och gräva ner sig

15 Vi kan bli av med det onda?
Gud ordnade så att vi skulle kunna bli av med det onda i oss genom att det inte längre skulle räknas som en del av oss. Det är detta som sker när vi tar emot Jesus och ber om syndernas förlåtelse

16 Därför har allt gott och ont med Jesus att göra
Gott därför att allt gott kommer från Gud som vi möter i Jesus Därför har allt gott och ont med Jesus att göra Ont därför att Jesus är den ende som kan befria oss från det onda

17 Lidandets problem

18 Nu skall vi lära oss om lidandets problem
och det är bara att säga att det här med lidande är problem Problem att förstå

19 Att förstå helt och hållet går inte
Men för att riktigt kunna förstå Guds medverkan och acceptans av lidandet är det lättare om man delar upp frågan om lidandets problem i bitar som ett pussel. Varje bit för sig ger inte en fullständig bild av problemet, men tillsammans kan de ge oss lite svar på frågan om lidandets problem.

20 Lidandets pussel Men vi tar en bit i taget

21 Mycket av världens lidande står vi människor för Pusselbit 1:
Minnesbitar: Koncentrationslägren i Tyskland och Polen Kriget i f d Jugoslavien Det rasar uppemot femtio krig i världen Det meningslösa våldet Mordet på Anna Lindh Våldtäkter, hat, mobbning Det verkar inte finnas några som helst gränser

22 Lidande som vi människor inte rår för Pusselbit 2:
Minnesbitar: Det finns lidande som vi inte kan belasta människor för att göra. Det handlar om jordbävningar, missväxt, hungersnöd, naturkatastrofer, vulkanutbrott. Det finns naturfenomen som drabbar oss utan att vi människor kan anses ha skuld till detta. Vi lever i en ofullkomlig värld. Det kan också vara ett lidande som ligger i det naturliga med att leva på jorden, precis som ett lidande som drabbar oss i tonåren med växtvärk.

23 Lidande som vi människor inte rår för Pusselbit 2:
Men vårt hanterande av denna värld orsakar en stor del av katastroferna Jordbävningen i Mexiko den 19 september 1985 Hungerkatastrofen i Etiopien i mitten på 1980-talet, där landets regering samtidigt slösade miljoner kronor på lyxbyggnader i Addis Abeba.

24 Den missuppfattade smärtan Pusselbit 3:
Minnesbitar: Smärtan är ett varningssystem vi har för att kroppen skall kunna tala om för oss när något är fel. Tyvärr kan detta fantastiska varningssystem utnyttjas och missbrukas. Det är det som sker när man medvetet vill skada någon människa, tortera människor och handskas ovarsamt med en medmänniska. Om någon missbrukar smärta till tortyr är det inte Gud som bär skulden för att det blir smärta, utan den som torterar.

25 Gud förstår vårt lidande eftersom han själv erfarit det Pusselbit 4:
Minnesbitar: När Gud kom till jorden i Jesus Kristus kom Han för att dela allt det som hör till våra liv på jorden. Han kom för att dela också våra lidanden. Det står ingenstans att Jesus var sjuk någon gång, men det är inte omöjligt att Han var det. Det står ju heller inte att lärjungarna var sjuka. Men det står att Jesu död var ett enormt lidande av allra värsta slag

26 Gud är med oss i lidandet
Pusselbit 5: Gud är med oss i lidandet Minnesbitar: Guds Ord ger oss många löften om att Gud är med Vi vet inte hur mycket Gud hjälper oss. Vi vet inte hur mycket Gud skyddar oss ifrån, hur mycket Gud griper in i våra liv utan att vi ens anar det. Ibland kanske vi märker av det, men kanske inte för det mesta. Det är svårt att förstå det här därför att Gud uppenbarligen inte vill visa oss så mycket av vad Han faktiskt gör för oss.

27 Lidandet som resulterar i något gott Pusselbit 6:
Minnesbitar: Det lidande som Bibeln ofta presenterar är ett lidande vars resultat är gott. Gud accepterar inte lidandet, men använder sig av det för att göra något gott av det. Gud är med oss i lidandet och delar det med oss, Gud låter inte något lidande vara meningslöst. Även det lidande som vi orsakar kan Gud använda sig av för vårt bästa. Det goda i Guds ögon ges som resultat ytterst i himlen.

28 Lidandet som ett straff
Pusselbit 7: Lidandet som ett straff Minnesbitar: Lidandet är inte ett straff orsakat av synd. Lidandet kan istället vara ett resultat av något vi gjort eller andra gjort, men inte som ett straff utan som en konsekvens. D v s om man inte skruvar i muttrarna ordentligt när man bytt däck på bilen kommer konsekvensen bli att hjulen trillar av. De gör det inte som ett straff för att man varit slarvig, utan som en konsekvens av att man inte skruvat på muttrarna ordentligt.

29 Guds gräns för lidandet Pusselbit 8:
Minnesbitar: Ibland kan vi inte förstå varför olyckor och lidanden drabbar som det gör. Gud har satt en gräns för lidandet. Gud kan gripa in, men inte hur som helst. Han använder sig av alla vägar som är möjliga för Honom att använda för att inte bryta de villkor som finns. Bönen är en nyckel till Guds hjälp att förändra vad som helst Gud faktiskt har satt en gräns för lidandet. Gränsen är den jordiska döden.

30 Sammanfattningsvis kan man säga så här om lidandets problem
Vi kan förstå att Gud inte griper in och styr hur som helst, att Han satt en ordning för hela universum som måste upprätthållas för att allt skall kunna fungera. Ett absolut villkor som, när det missbrukas leder till lidande och ont trots att ordningen, och dess nödvändiga absolut, är av godo. Vi kan med glädje konstatera att Gud är med oss och aldrig låter oss utstå lidande i ensamhet. Han är alltid med oss, även om vi, speciellt när vi har det svårt, inte märker det. Vi kan förstå att många av Guds skapade ting, gjorda med en god avsikt, kan förvandlas till en direkt motsats i vissa situationer, sådana som smärtan. Tack för mig Vi kan förstå att Gud använder sig av lidandet, trots att han avskyr lidandet, och formar något gott av det. Han går in i det som är vårt eget för att forma något som kan höra Honom till. Vi kan förstå att det mesta av lidandet och det onda i världen orsakas av människorna. Vi inser Guds kärlek och omtanke om oss när Han själv kommer till jorden för att dela vårt lidande med oss och själv går den svåraste vägen, för att göra det möjligt för oss att en gång få slippa allt lidande och allt ont.

31 Det var det hela!

32 Att kunna om gott och ont
A. Människan är både ond och god B. När vi föds är vi alla lika benägna till att göra gott som ont. C. Gud vill alltid det som är gott. D. Gud hatar allt som är ont

33 Att kunna om gott och ont
E. Gud kommer att göra slut på ondskan en dag. Men eftersom han älskar oss mer än han hatar ondskan så gör han inte slut på ondskan eftersom ondskan finns i oss.

34 Att kunna om gott och ont
F. Gud ordnade med att vi skulle kunna bli av med det onda i oss genom att det inte längre skulle räknas som en del av oss. Det är detta som sker när vi tar emot Jesus och ber om syndernas förlåtelse.


Ladda ner ppt "Gott och ont."

Liknande presentationer


Google-annonser