Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Liberalism Konservatism
Demokrati & diktatur.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Extrema fall eller normalförtryck? Om våld i nära relationer som utmaning för forskning och praktik Maria Eriksson 25 april 2013
Kulturell och ideologisk jämförelse
Aktör / Struktur.
Demokrati.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Demokrati Demokrati betyder: Folkstyre
Från teori till praktik
Demokrati och diktatur
”Existensen föregår essensen!”
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Hur bör samhället organiseras
Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap.
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Lag och Rätt.
Varför tror människor.
Politik och ideologi.
Så styrs Sverige.
Så styrs Sverige.
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
VAD ÄR TEKNIK?.
Demokrati på skolgården och i klassrummet
Ta ställning och handla!
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Demokrati, politik och val.
Demokrati (=folkstyre)
Demokrati och diktatur
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Demokrati och diktatur
Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Hur gör man en debattartikel?
Så har vi organiserat oss
Välfärd och Ideologier
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Bör staten styra skolan?
Makt som låg i ett fåtal händer. Folket uteslutna från politiska processer. Riksdagen representerade 10% av befolkningen. Folket ville ha mer makt!
Demokrati och diktatur
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
Ideologier.
Genus och Kön.
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Rättigheter och rättsskipning
Religion?.
Vad skiljer partierna åt?
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Liberalism.
Parti och ideologi.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Politisk Geografi.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
”Kommunpolitik for dummies”  Vad är det för drag i en föredragningslista?  Vad sjuttsingen är KSAU?  Vad är skillnaden mellan kommunchef.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Sidor i Arena  Om demokrati och diktatur, s  Om demokratiska beslutsformer, s  Om mänskliga rättigheter, s
Politiskt deltagande: Ideal och normer för politiskt deltagande
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
En introduktion till politisk filosofi
Presentationens avskrift:

Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman

Fostran och kunskaper Tidigare hette det att skolans uppgifter var fostran och kunskaper. Alltså först fostran, sedan kunskaper. Nu heter det kunskaper och värden. Först kunskaper, sedan värden. Ordningen är omkastad, men åtskillnaden består.

Att lära sig Lärandet innebär i sig både fostran och disciplinering. Det är därför orimligt att skilja mellan kunskaper och värden.

Kunskapssyn Kunskapssynen i de reformer som nu genomförs är instrumentell. Kunskaper är redskap för något annat. De ska i synnerhet ge ekonomisk vinst för samhället, företagen och den enskilde. Utilismen – nyttighetstänkandet – härskar.

Kunskaper och värden Behövs det inte kunskaper om värden? Kunskaper i värden? Kunskaper om värden är det inte svårt att precisera. Till exempel kan representativ demokrati sammanfattas i några principer: allmän och lika rösträtt, rösthemlighet, riksdagens och andra beslutande församlingars roll, förhållande mellan riksdag och regering etc.

Kunskaper i värden Demokrati är inte bara vissa former utan också ett innehåll: ett sätt att vara mot andra människor, att tolerera andras åsikter, att kunna och våga tänka annorlunda, att diskutera fritt men också insiktsfullt, att kunna vara oense men ändå komma fram till en överenskommelser…

Politik i det lilla och det stora Aristoteles: Människan är en politisk varelse. Det innebär att hon lever i ett samhälle och är beroende av andra människor inte bara för sin överlevnad utan för att kunna utvecklas fullt ut. Politik är inte bara det som sker i riksdag eller fullmäktigeförsamlingar. Politiker är inte bara valda representanter utan vi bör alla se oss som politiker.

Vad handlar politik om? Politikens föremål är människors sätt att ordna sådana gemensamma angelägenheter som inte hör till den privata sfären. Politiken sätter ramar för det privata liksom för arbetslivet, ekonomin och de sociala och kulturella förhållandena.

Friheten – ett annat värde Skillnaden mellan friheten från och friheten till Skillnaden mellan frihet och valfrihet Den valfrihet som är väsentlig: friheten att välja sina egna val

Att ställa sig frågande inför Värdegrundens fras om rötterna i kristen tradition och västerländsk humanism bör betraktas med skepsis. Orden snävar in betydelsen alltför mycket i en skola som ska vara till för alla – även de nya svenskar med rötter någon annanstans.

Diane Ravitch The Death and Life of the Great Americal School System: Hos Testing and Choice Are Undermining Education (New York 2010)