Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Demokrati och diktatur

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Demokrati och diktatur"— Presentationens avskrift:

1 Demokrati och diktatur
Två olika sätt att styra ett samhälle

2 Demokrati och diktatur
I en demokrati får alla vara med och bestämma. Demokrati är ett gammal grekiskt ord och betyder folkstyre. I en diktatur bestämmer en eller några få personer.

3 Så fungerar en demokrati
Alla ska ha chansen att påverka och bestämma över deras liv. Direkt demokrati kan genomföras i exempelvis en förening, där alla inblandade får möjlighet att besluta direkt i en fråga. Indirekt demokrati är när vi får välja en representant som framför våra åsikter, som också kallas representativ demokrati.

4 Kännetecken för demokrati och diktatur
Allmän och lika rösträtt. Åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet Tryckfrihet Parlamentarism. Delad makt. Jämlikhet. Rättsäkerhet. Ej allmän och lika rösträtt. Ej åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet. Censur. All makt hos en eller några få personer. Ingen jämlikhet. Ingen rättssäkerhet.

5 Fördelar demokrati diktatur
Fördel att vi kan rösta på personer som vi har förtroende för, och som dessutom har tiden och intresset att sätta sig in i politiska frågor. Allas lika värde. Chansen att påverka. Åsiktsfrihet etc. Den enskilda personen, individen, slipper själv tänka på svåra beslut och sätta sig in i olika partiers åsikter inför val. Förändringar i en diktatur kan ske snabbt.

6 Nackdelar demokrati diktatur
Indirekt demokrati- har vi egentligen chans att påverka? Exkludering av personer. Folket i landet måste bry sig om politiken. Förändringar kan upplevas ta lång tid eftersom dessa måste genomgå en demokratisk process. Man kan råka illa ut om man har åsikter som inte passar diktatorn. Ingen åsiktsfrihet Ej chans att påverka. Ingen yttrandefrihet. Individens frihet och påverkan på sitt eget liv är mycket litet. Individen styrs av staten.

7 Hårfina regler i Nordkorea – de här frisyrerna får du ha
Tillåtna kvinnliga frisyrer i Nordkorea.

8 Hårfina regler i Nordkorea – de här frisyrerna får du ha
Tillåtna manliga frisyrer.

9 Våra rättigheter och skyldigheter.
Vi har flera rättigheter när vi lever i demokrati, såsom åsiktsfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet och mycket mer. Vi har också skyldigheter, såsom att följa de lagar som vi politikerna har bestämt. En annan grundläggande skyldighet är att acceptera ett valresultat, även om man inte gillar partiet som vann valet.


Ladda ner ppt "Demokrati och diktatur"

Liknande presentationer


Google-annonser