Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella screeningprogram
Advertisements

Palliativregistrets värdegrund
Stöd för analys och förbättring
Socialstyrelsens tillsyn
PRIO dialogmöte 15 mars 2013.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget 2010 och planering 2011 – 2012
Kvalitetsregister som stöd för patient och profession Carina Andrén, vårddesigner Staffan Lindblad, registerhållare
Qulturum Bergeling 2014 Frågor att besvara i varje steg av processen Vilken information behöver vi ha för att ta beslut om åtgärd i detta steg av processen?
Palliativregistrets värdegrund
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
…en del av vård och behandling
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Skånsk kvalitetskraft
Vägen från forskning till evidensbaserad praktik
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS
Certifieringssystem för kvalitetsregister
Nationella riktlinjer Metoder för beteendepåverkan
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvaneprojektet Raija Lenné Raija Lenné 2014.
Vad menar vi med begreppet behov?
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS1 – LS2 Förbättringsteam Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister 2013.
Palliativregistrets värdegrund
Carolinaprojektet - ett utvecklingsprojekt inom Allmänpsykiatrin i Uppsala.
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
Quality 2011 Stockholm 15 september 2011 Docent Mikael Zimmerman.
Landstinget Kronoberg
Thomas Davidson, Fil.dr. hälsoekonomi CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Linköpings Universitet Quality 2011, 15 september Hälsoekonomiska.
Medicinskt Kunskapscentrum Samarbete inom området Kunskapsstyrning SLL /Gotland Susanna Lagersten tf bitr avd.chef Medicinskt Kunskapscentrum.
Detta är God Vård.
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Vägar till en jämlik hälsa
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Regeringens proposition 2005/06:50 Strategi för ett samordnat arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade sjukdomar Smittskydd Halland
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Inspel 2 Birgitta Öberg Inst för Hälsa och Samhälle Linköpings universitet.
Vården i siffror Tekniska bilder 2015.
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Presentation februari 2015
Patientsäkerhetsarbete
Patientens syn på öppenhet i kvalitetsregister Pelle Johansson Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
Detta är God Vård
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Kunskapsstyrning?. Kunskapsstyrning Regeringens uppdrag (2011) att utveckla modellen för God vård. Uppdraget innehöll tre delar: Utveckla en nationell.
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
SBU-rapport Luckor i kunskapen om barn- och ungdomstandvård – fluor enda säkra metoden.
Södra Regionvårdsnämnden
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
Ledningsdagar Uppsala
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
2016 ASTA dagarna 2016 Harmonisering med riktlinjerna! Kerstin Fjällman Schärberg Rikskoordinator Bitr. Registerhållare
Nationell samordning Barnintensivvård Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård (SFAI), Barnläkarföreningen (BLF) och Svensk Barnkirurgisk Förening.
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Information från KU-Råd och Analysgruppen Margareta Ehnebom Chefläkare
stöd för uppföljning och förbättring
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Regelverk, nyheter m.m. Anders Ekbom Professor Karolinska Institutet
Nyckeltal 2010.
Presentationens avskrift:

Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011 Elisabeth Wärnberg Gerdin Nils Oscarson Nils www.socialstyrelsen.se/tandvardsriktlinjer

Nationella riktlinjer för vuxentandvård Vad? Varför? Av vem? För vem?

Kunskapsstöd för vuxentandvård 397 rekommendationer om behandlingsmetoder Vad är klinisk "state of the art" idag? Var ligger forsknings- och kunskapsfronten idag? Hur nära eller hur långt ifrån är den dagliga kliniska tandvården? Vad behöver allmäntandvårdsteamen veta och anpassa sin vård efter? Vad? Kunskapsstöd som ger svar på flera av de frågor som ramar in konferensen (första sidan i programmet)

Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen Tandvårdslag 1985:125 2§ Varför? (1)

Varför? (2)

God vård / tandvård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Säker vård Patientfokuserad vård Effektiv vård Jämlik vård Vård i rimlig tid Varför och Av vem? Socialstyrelsen och ett stort antal nationella experter

Nationella riktlinjer för vem? Ska användas till: underlag för styrning och ledning av tandvården att styra tandvården mot en mer evidensbaserad vård att välja och erbjuda den vård som är effektiv och som ger störst nytta för patienten i förhållande till kostnaden stöd för prioriteringar För vem? Tandvårdens: Styrning och ledning Professioner Patienter

Har Nationella riktlinjer i andra discipliner lett till ökad kvalitet? Hur kommer detta att mätas i tandvården? Kommer patienterna att kunna utvärdera min lyckandefrekvens? Kommer det att leda till kvalitetsförbättringar?

Mellan 2005 och 2009 har andelen behandlade fördubblats. Finns det exempel från andra riktlinjer inom hälso-och sjukvården att riktlinjerna gör skillnad? (2 bilder) I Nationella riktlinjer för strokesjukvård (2005) lyftes trombolys fram som prioriterad åtgärd för patienter som uppfyller behandlings kriterierna. Mellan 2005 och 2009 har andelen behandlade fördubblats. 9

Efter publiceringen av Nationella riktlinjer för strokesjukvård (2005) har andelen stroke- patienter som vårdas på strokeenhet, och som läggs direkt på strokeenhet efter ankomst till sjukhus ökat med cirka 10 procentenheter. Eftersom åtgärden kräver en strukturell förändring på sjukhusen syns ökningen först ett par år efter att rekommendationen trätt i kraft.

Indikatorer (50) Nationellt Lokalt / regionalt ge en bild av tandvården i stort (öppna jämförelser) stärka det som är bra peka på det som är i behov av förbättring ingen tävling Lokalt / regionalt verksamhetsuppföljning (processer, resultat och kostnader över tid) initiera förbättringar av tandvårdens kvalitet

Patienten & kvalitetsregister Register hellre än ”ratingsidor” Inte möjligt i tandvården ännu!! Allmän hälso- sjukvård hjärtregister ger information om lyckande på hjärtkliniker Ortopedregister och lyckande med höftleder Cancer Kommer patienten att kunna utläsa min lyckandefrekvens (1 bild) 12

Kvalitetsregister Kliniknära frågor och är till för återkoppling till klinik på lokal och regional nivå för egna jämförelser SKaPa NQRDI

Kommer det leda till kvalitetsförbättringar? Bara om tandvården tar till sig Använda de verktyg som finns Arbeta enligt rekommendationer/riktlinjer lägg krutet på riktlinjedokumentet i kvalitetsarbetet arbetar vi enligt riktlinjerna? om inte, varför? vad innebär det att arbeta annorlunda Implementera i sin verksamhet Kommer det att leda till kvalitetsförbättringar? Riktlinjer – bästa tillgängliga kunskap. Ofantligt arbete som utförts Exempel från FTV. Strukturerat gå genom områden. Börja med stöd för styrning o ledning. Fördjupning där vi behöver ändra? Karies. Hur arbetar vi med fluor? Antibiotika. Hur använder vi antibiotika idag? 14

Pulpanekros med apikal parodontit -rotbehandling (nekrosbehandling) www.socialstyrelsen.se/tandvardsriktlinjer/sokiriktlinjerna ”Socialstyrelsens expertgruppsbedömning är att vid tänder med pulpanekros och apikal parodontit, såväl som vid övriga tillstånd som föranleder en rotbehandling, ger manuell eller maskinell instrumentering med filar av nickel-titan en högre andel tänder med en god rotfyllningskvalitet än vid instrumentering med stålfilar” Praktiskt exempel med klinisk frågeställning: Ska jag arbeta med Ni-Ti instrument vid rensning eller duger mina stålfilar 15

Hur arbetar jag kariesförebyggande? På vilka grunder och vad rekommenderar jag när det gäller fluor? Vid vilka tillfällen förskriver jag antibiotika? Ytterligare frågor som kan besvaras med riktliner. Jämföra sig med rekommendationer 16

Semestern är tyvärr slut..........