NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Brukarfokus i biståndshandläggning
Bra villkor för akademiker i staten
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.

Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Drogsituationen i Sverige
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
NSPH i Göteborg OCD-föreningen Ananke Göteborgsfontänen
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Vad kan du göra för att underlätta för patienter/brukare/…….. så att de kan få ett avlönat arbete. De flesta svaren handlade om vad som erbjuds i era respektive.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Arbetsliv och hälsa Sussi Schipper, Ambassadör
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Mår du bra nu? Fråga 1=Ja 2=Nej 3=Vet ej. Andel i Östergötland som anger sin hälsa som utmärkt eller bra.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Vägar till en jämlik hälsa
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kampanjen (H)järnkoll För ett psykisk friskare Sverige XX XX, ambassadör i Hjärnkoll, e-postadress, tel nr
Ambition och ansvar SOU 2006:100
NSPH Riksförbundet Attention
Lena Stenvall och Åsa Forssell
Ett friskare Sverige! En kort betraktelse över Miltonutredningen (SOU 2006:100) med särskilt fokus på barn och unga...
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Hälsa Sjukvård Tandvård 1 BRUKAINFLYTANDE Psykiatrin i Halland.
I Norrbotten NSPH i Norrbotten N Nationell Samverkan för P Psykisk H Hälsa Bildades Bildades N Nationell Samverkan för P Psykisk.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
NSPH samlar: Svenska OCD-förbundet Frisk & Fri Riksförbundet Attention SPES Balans Sveriges fontänhus RFHL Föräldraföreningen mot narkotika Svenska ångestsyndromsällskapet.
Möjlighet till Egen Kraft!
NSPH – Förhistorien Från säga NEJ till göra saker själv - tillsammans
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Våga prata om psykisk ohälsa!
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Presentationens avskrift:

NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa www.nsph.se NSPHiG Lokalt nätverk www.nsphig.se

Medlemsorganisationer Riksförbundet Attention Riksförbundet för hjälp åt narkotika – och läkemedelsberoende – RFHL Riksförbundet för Social och Mental Hälsa – RSMH Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd - SPES Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt Ungdom för social hälsa-RUS Schizofreniförbundet Svenska Ångestsyndromsällskapet Sveriges Fontänhus Svenska OCD-förbundet Ananke Associerade medlemmar Föreningen Balans Föräldraföreningen Mot Narkotika – FMN Kriminellas revansch i samhället – KRIS

BAKGRUND Ett antal allvarliga händelser Miltonsatsningen 2004 – 2006, utredning, projektmedel och Brukarinflytande December 2006 Ambition och ansvar ”Så vill vi ha det!” Nollvison för suicid - MHFA Attitydkampanj – (H)järnkoll Nationellt inlytande – riktlinjearbetet, systemnivå

Milton forts ”Vara dialogpartner till Socialstyrelsen i myndighetens särskilda uppdrag att följa och stödja utvecklingen av socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens insatser på området.”

Bakgrund forts Mars 2007 medel till NSPH Från NU!-projekt till enhet 2009 Kompetensmedlen 2009 – ett steg till! Attitydkampanj Nollvision

NSPH projekt 1A Medverka till bildande av lokala/regionala nätverk som får metod- och utbildningsstöd, bland annat i form av handledarutbildning samt vid behov besök av inspiratörer, som kan stötta vid lokal och regional organisering .

Projekt 1B ”Din egen makt” - hitta de drömmar och idéer som du har och använda dem för att förbättra ditt liv. ”Med starkare röst” – utbildning i brukarinflytande Nationellt avtal med ABF och SV om cirkelledarutbildningar och stöd till lokal cirkelverksamhet.

Projekt 1C Bevakar nationella, regionala och lokala utbildningar Tillser behovet av patient-, brukar- och närståendeperspektiv i olika utbildningar tex Metis (arbetsgruppen består av akademiker, kliniker, ST läkare och brukarrepresentanter). Västkompetens

Attityduppdraget ”Regeringen anser att det är viktigt att med nationellt övergripande och brett Attityduppdrag för att genom ökade kunskaper och förändrade attityder motverka fördomar, diskriminering och stigmatisering och därmed främja respekten för människor med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning”.

Attityduppdrag - beslut ”Regeringen beslutar att ge Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam) i uppdrag att i nära samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) utforma och driva ett riksomfattande program för att öka kunskapen om och förändra attityder till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning”.

Attityduppdraget VG Västra Götaland 1 av 3 kampanjlän NSPHiG 16 organisationer i samverkan Kampanjstart Jan. 2010 30-tal attitydambassadörer utbildade Själverfarna föreläsare, utbildare

Mediekampanjen Målet för mediekampanjen är både att nå ut till en bred allmänhet och skapa ett offentligt samtal om attityder och beteende i frågor som rör psykisk ohälsa, men också förmå media att skriva nyanserat – inga krigsrubriker som skapar fördomar.

Exempel på fördomar 25 procent kan inte tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom. 20 procent skulle inte bjuda in någon till sitt hem om han eller hon visste att personen led av en psykisk sjukdom. 61 procent anser att de flesta personer som en gång varit patienter på en psykiatrisk klinik inte är pålitliga barnvakter.

Utbildning/påverkan Attitydambassadörerna är bärare av kampanjens budskap och kan genom att berätta om sig själva, sina erfarenheter och behov bidra till att ge en bild av hur det är att leva med en psykisk sjukdom och ett psykiskt funktionshinder.

Utbildning forts Forskning visar entydigt att en direkt och personlig kontakt med människor med psykisk funktionsnedsättning är ett av de mest kraftfulla sätten att förändra och förbättra attityder.

Ambassadör som utbildare Utgångspunkten är att den organisation/verksamhet som beställer attitydambassadörernas arbete också medverkar till finansiering av insatsen. Attityduppdraget står för utbildningen av attitydambassadörer, fortbildning och framtagande av utbildningsmoduler.

Lokal mobilisering Erfarenheter från andra kampanjer och resultat från forskningen visar att attityder förändras mest effektivt när man kombinerar uppmärksamheten från den nationella medieexponeringen med ett lokalt uthålligt påverkansarbete.

Lokal mobilisering forts Målet för attityduppdragets satsning på mobilisering är att genom lokala och regionala aktiviteter skapa mötesplatser mellan personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa och de som inte har det.

Arbetsliv Utgångspunkten är att företag, myndigheter, kommuner och landsting har mycket att vinna på att vara en inkluderande arbetsgivare som aktivt stödjer psykisk hälsa på arbetet. Att inkludera människor med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning är en mångfaldsfråga och grundläggande för en psykiskt hållbar arbetsplats.

Pågående aktiviteter Skolor Folkhälsoplanerare Medier Konferenser/seminarier Utbildningar Studiecirklar

Kampanjen börjar få effekt 1,3 miljoner (15% av befolkningen) har sett kampanjen Skillnader i attityder mellan dem som uppmärksammat kampanjen och de som inte gjort det. De som sett kampanjen är positivare än övriga. I kampanjlänen ser man att kampanjen har bidragit till den positiva attitydförändringen framför allt inom social distans: Var tredje person som upplevt det som skrämmande att tänka sig att människor med psykiska sjukdomar bor i ens bostadsområde har minskat från 17 procent till 11 procent. En positiv förändring på 35 %. Drygt var fjärde person som tidigare inte ville bo granne med en psykisk sjuk har ändrat uppfattning (från 18 procent till 13 procent), en positiv förändring på 28 %. RB Workshopledaren: Forskning visar att det är när personer går ut och berättar i kombination med mediekampanj som visat sig framgångsrikt för att uppnå positiv attitydförändring. Tack vare er är kampanjen synlig. Utfallet blivit bra som också påverkat attityder i positiv riktning. Berätta kort om resultatet från senaste befolkningsundersökningen Kampanjen börjar få effekt.

(H)järnkoll – för ett psykiskt friskare Sverige I Sverige lever en av fyra med psykisk ohälsa. Många människor möter också psykisk ohälsa bland släkt och vänner, bland arbetskamrater eller i samhället. Trots det frodas myter och fördomar om psykisk ohälsa. Fördomarna utestänger människor från vardagslivet och arbetslivet, och urholkar Sverige både mänskligt och ekonomiskt. Människor förminskas till att bli ett hot istället för en möjlighet, till att bli en utgift istället för en tillgång. För att avliva fördomarna krävs det kunskap och större öppenhet – kring köksbordet, på rasten i skolan, i fikarummet på jobbet, på det fackliga mötet och i chefsutbildningen. Ju fler som förstår att psykisk ohälsa inte behöver vara ett hinder i livet och i arbetslivet, desto friskare blir Sverige. Du kan göra skillnad – skaffa (H)järnkoll på psykisk hälsa och våga prata om det.   RB 14.00-14.15 Budskapen vanligt, viktigt prata om, du kan göra skillnad Den här linjen har vi valt för att tydliggöra vad vi i kampanjen jobbar mot. Ambassadörernas berättelse är satt sedan grundutbildningen. Den ska inte ändras men vävs in på ett nytt sätt i det nya angreppssättet. Berättelsen ska ses som argument när ni går ut och pratar. Vidareutvecklar er berättelse. Syfte: att förstå kampanjens angreppssätt Handlar om att påverka. Framgångsrik attitydförändring nöta in budskapen om och om igen. Prata enkelt är viktigt för att öppna upp för en diskussion Budskapen: ett sätt att få in budskapen på ett annat sätt kan vara att prata så här: ex när jag vår dålig så kontaktade ingen mig, det hade gjort skillnad om det frågat hur jag mår --> väver in i berättelsen

NSPH i Göteborg Attention i Göteborg RSMH Livet (associerade) RSMH Näckrosen FUSiG utbrända / stressutsatta RFHL Göteborg SPIV Autism- och Aspergerfören. (associerade) Excons

NSPHiG forts OCD-föreningen Ananke Göteborgsfontänen Ångestsyndromsällskapet Aktivitetshusets vänner Anorexi/Bulimi föreningen Göteborg Gyllenkroken SPES IBIS

Kontakt/samarbete NSPHiG www.nsphig.se Henrik D Ragnevi IT- samordnare Sonny Wåhlstedt Projektsamordnare Christina Ahl Adm. Linda Wieschelbraun Amb.ansvrig