Förändrade förutsättningar för läkares vidareutbildning SR-skola i Uddevalla 11 december 2014.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Väljarnas syn på välfärden Utmaningar, möjligheter, konfliktområden
Recept för sjukvården Almedalen 6/ Mattias Lundbäck Ek Dr
Viktiga utgångspunkter
Vad innebär val av vårdenhet?
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Information kring Tema Hjälpmedel på 1177.se
SPUR – vad är det? Utvecklingen av kvaliteten i läkares vidareutbildning Sveriges läkarförbunds och Svenska Läkaresällskapets stiftelse för utbildningskvalitet.
Vårdval Halland Plus HSS KM1.
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
PRIMÄRVÅRDEN.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Framtidens bästa primärvård
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Vårdval ur ett patient/brukar- perspektiv Ola Johansson Hälso- och sjukvårdsfrågor, PRO.
Vad är ett sjukhusbibliotek?
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Blir det bättre med vårdval i primärvården? DLF symposium 15 nov 2012 Anders Anell Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
RCC Uppsala Örebro regional workshop, 6 nov 2014 Projekt ”Nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp inom cancervården, fas 1” - att undersöka.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Detta är God Vård.
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Vårdval i primärvården
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Presentation februari 2015
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
1 SLUTRAPPORT NULÄGESANALYS STYRGRUPP – Frågor och analys
Beredningsprocessen vid förslag till nya Nationella riktlinjer och Nationell utvärdering.
Socialstyrelsens underlag till Ansvarskommittén ”God vård på lika villkor” GÖTEBORG
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Socialdepartementet Fokus för dagen Vårdvalsreformens innebörd Kriterier för användning av stimulansmedel – 360 miljoner kronor 2012 – 2014 Vårdvalsinformation.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Sammanställning synpunkter remisskonferens. Övergripande målsättning Starkt stöd för den övergripande målsättningen att bättre anpassa vården för de mest.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Reformerad grundutbildning och AT – Läkarförbundets svar på utredningsförslag.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
HÖK –
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
stöd för uppföljning och förbättring
Fokus Yrkesutbildning VO
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
Omställningen av hälso- och sjukvården
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Helén Kastemyr Hälsovalsenheten
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Förändrade förutsättningar för läkares vidareutbildning SR-skola i Uddevalla 11 december 2014

Disposition Nationell översikt Fallstudier av Stockholm, Skåne, Västra Götaland Resultat – Nyckelfaktorer: finansiering, dimensionering, organisation, kvalitetsaspekter Analys/slutsatser – Bl.a: Man tar inte hänsyn till utbildningsfrågan i besluten ST-utbildningen (fokus på somatiska specialiteterna)

Läkarförbundets projekt Projektmedel från Socialdepartementet Intervjuer med studierektorer, verksamhetschefer, ST-läkare, tjänstemän och fackliga företrädare Enkäter till företrädare för specialitetsföreningar och studierektorer samt till centralt placerade tjänstemän på landstingen Dialog och diskussion på möten och konferenser

Nationell överblick Sjukvården har ett stort och brett utbildningsuppdrag, med huvudansvar för AT och ST Sjukvården mitt i en förändringsprocess: – Koncentration av vård – Separation av öppen-/slutenvård – Vårdval införs Detta påverkar ST-utbildningen

Nationell översikt Landstingen/regionerna ansvarar för läkarnas specialistutbildning och säkra det framtida behovet av specialister Vårdval i primärvård i hela landet Landsting/regioner har kommit olika långt med vårdval i den specialiserade vården och med koncentrationen av vård. Motivatorer: – Befolkningsökning – Vårdval som verktyg att separera vården – Vilja att få in fler privata aktörer – Vilja att öka valfrihet och mångfald – I vissa landsting: för liten befolkning för konkurrens En stor del av vårdval i den specialiserade vården återfinns i Stockholm, Skåne och Uppsala Tidigare rapporter konstaterar att vårdval leder till decentralisering och i viss mån fragmentisering inom vården och att förutsättningarna för ST-tjänstgöringens organisation och genomförande påverkas

Nationell översikt En mycket stor del av vårdvalen i den somatiska specialistvården återfinns i Stockholm, Skåne och Uppsala Främst i Stockholm och Skåne syns en påverkan på ST av vårdval Främst i Stockholm, Skåne och Västra Götaland syns en påverkan på ST av koncentrationen av vård. Även indikationer i andra landsting.

Nationell översikt Typ av effekter: Vissa ingrepp/patientgrupper flyttas ut från sjukhusen – kräver fler sidotjänstgöringar Trångt när det gäller sidotjänstgöringar Svårare kontrollera utbildningskvaliteten på enheterna Svårare följa upp ST-läkarens kompetensutveckling I stort samma typ av effekter när vårdval införs som när vården koncentreras. Men: talar mer om samarbete när vården koncentreras, avtal när det gäller vårdval.

Nationell överblick Generellt: Utbildning inte en faktor som påverkat beslutet om att införa/inte införa vårdval Ytterst kortfattade skrivningar i vårdvalsavtalen om ST- utbildningen

Fallstudie: Skåne, Stockholm, västra Götaland

Skåne – hälsoval Katarakt, öppen ögonsjukvård och öppen hudsjukvård Ackrediterings- och avtalsdokument – Finansiering – Krav på att tillhandahålla ST – Regionala riktlinjer för ST-utbildning Organisation Nuläge

Stockholm Har kommit längst: Många olika vårdval, olika startdatum och utformning Med några undantag får sjukhusen EJ delta i vårdvalen Krav på att tillhandahålla ST finns i vårdvalsavtalen, men mycket fåordigt Projekt om ST mm inom ramen för Framtidens Hälso- och sjukvård – har lämnat slutrapport våren Förslag/beslut om inrättande av en ST-organisation finns Stora problem för ÖNH och ANOPIVA Finansiering av sidotjänstgöring knäckfråga

Västra Götaland Ej infört vårdval i den specialiserade vården Vård koncentrerad till vissa ställen: "Regiongemensam produktionsstyrning" Gått långsammare fram än Stockholm och Skåne Samma typer av effekter som i Stockholm och Skåne Anestesi som exempel på ST-läkare med rotation mellan sjukhus

Synpunkter från privata vårdgivare Med få undantag är privata vårdgivare ej huvudansvariga för ST men sidotjänstgöringar förekommer inom flera specialiteter Uttalad vilja att bidra till utbildning Men oenighet om vad som är rimlig ersättning för produktionsbortfall och investeringskostnader Kostnadsneutralitet och långsiktighet efterfrågas – vårdvalens ersättningssystem har gjort utbildningsmedverkan dyrare

Resultat och slutsatser

Nyckelfaktorer Finansiering Dimensionering Organisation Kvalitetssäkring

Nyckelfaktor - finansiering Överenskommen och tydlig modell Synliggöra kostnaden för ST Långsiktighet

Nyckelfaktor – organisation och dimensionering Behov av samordning Utveckla ST-organisation Prognosverktyg Utbildningsuppdraget hand i hand med vårduppdraget Skynda långsamt

Nyckelfaktor - kvalitetssäkring Tydliggöra utbildningsansvar Samverka kring utbildning Kontroll av utbildning Behov av förändringar i Socialstyrelsens utbildningsregelverket?

Resultat – effekter av förändrad sjukvårdsstruktur Behovet av sidotjänstgöringar ökar när vården delas upp och koncentreras till olika enheter Detta gör att ST riskerar att bli kostsamt för huvudansvarig enhet Svårare att följa ST-läkarens kompetensutveckling och att säkra utbildningskvalitet Reser frågor kring ansvar för dimensionering och finansiering Reser frågor kring ST-läkarens arbetsvillkor

Resultat – effekter av vårdval, separation och koncentration Effekterna av vårdval finns framförallt i Stockholm och Skåne. Även specialiteter som inte själva gått in i vårdval påverkas Effekterna av separationen/koncentrationen av vård finns framförallt i Stockholm och Skåne, men kan även ses i andra landsting Typen av effekter av vårdval och separationen/koncentrationen av vård är desamma, men ekonomi/ersättningssystem spelar större roll i vårdval

Resultat – samstämmighet och oenighet Samstämmighet om behovet av fler sidotjänstgöringar, samordning och tydlig finansiering från praktiskt taget alla intressenter Oenighet om nivån på finansieringen – i vissa fall innebär detta att nödvändiga sidotjänstgöringar ej har gått att få till stånd Finansieringen knäckfrågan Enligt flera aktörer: vårdvalens utformning är produktionsinriktade, sannolikt att utbildningsfrågorna blir lidande i en konflikt med produktion och utbildning

Analys och slutsatser H ä lso- och sjukv å rden har ett stort utbildningsuppdrag, men det syns inte alltid i best ä llning och finansiering Utbildning (och forskning) m å ste ing å i best ä llningarna, dels m å ste det finnas finansiering, dels m å ste det finnas best ä llarkompetens. Fragmenterat v å rduppdrag kr ä ver troligen central samordning och separat finansiering f ö r utbildningsuppdraget

Analys och slutsatser Hämta inspiration från allmänmedicin? L å nga processer – vem ansvarar f ö r dimensionering och prognoser? Anpassat regelverk?

Tack för oss Jeanette Reinbrand Thomas