Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den industriella revolutionen
Advertisements

Hur kan jag vara viss om min tro?
Sagan om den hungriga vargen
Tipspromenad om mat och klimat
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Geografi Henrik Carlsson.
Historien om Antiken i Grekland.
De tidiga civilisationerna
Städer hur ser du på dem? 50% av alla människor på jorden bor i städer
Amerikanska revolutionen
~ Den första mobiltelefonen ~
Hans och Greta.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Jättepandan.
Yajoj och majoj (Gog och Magog)
Grekland bestod av flera små riken/stater
Välkommen till Ungdomssamling!
EGYPTEN 4000 – 1000 f. Kr.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Balsamering.
Traktorer då och nu.
Katolska kyrkan Läs sidorna
Bronsåldern f.kr – 500 f.kr.
Människans äldsta historia
Människans tidiga historia
Kropp och kläder En resa i tiden.
Judendomen.
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Rättigheter under 1800-talet
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Romantiken 1760 – 1840.
Revolution Vad är en revolution?.
Sveriges äldsta historia:
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Reportern Frågor på raderna Frågor mellan raderna
En av de första städerna var Ur
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Historia A, Anna-Karin Andersson, Slottegymnasiet
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
De fyra elementen.
Buddhism by Nancy Schuster Barnes I Women in World Religions, p
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Och utvecklingsteorier
LIVET PÅ JORDEN Cecilia Sepp, Näslunds skola, Hallstahammar –
Kemins historia.
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
Big Bang - Evolution.
Uppstart projekt oktober 2014
Luftballonger de första flygfarkosterna av européer var varmluftballonger som utvecklades på 1700-talet. Som sen utvecklades till vätgasballonger i slutet.
Människans utveckling
Kolonialism s
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Begrepp.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Mänsklig utveckling och forntiden
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
FORNTIDEN Förhistorisk tid.
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Lektion 2: Människans ursprung
Naturlandskap blir kulturlandskap
Människans utveckling
Presentationens avskrift:

Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda redskap. Det äldsta redskapet vi hittat hittills är 2,5 miljoner år gammalt. Forskarna tror att språket kom samtidigt som redskapen. Språket gör människan ännu mera unik – vi kan verkligen samarbeta.

Elden För 500 000 år sedan lärde sig människan att mata elden. Tillslut lärde sig människan att göra upp eld. Elden gav värme och skydd mot vilda djur. Människan höll nu på att bli herre över djuren. Elden gjorde att man kunde laga mat – då gick det fortare att äta. Aporna äter mest hela dagen. Elden skapar gemenskap!

Döden Djuren begraver inte sina döda – det gjorde inte heller de första människorna. De äldsta gravarna vi hittat är 200 000 år. Gravar visar att vi är unika – vi tänker framåt och bakåt. Hopp om ett liv efter döden. Gravar visar att människor har haft olika värde genom historien. Rika och fattiga har funnits mycket länge.

Jakt De första människorna var jägare och samlare. Männen gav sig av på jakt och kunde vara borta uppåt en månad. Kvinnorna stannade kvar vid boplatsen. De samlade ätbara saker där. Kvinnans samlande gav troligen mer mat än männens jagande.

Neanderthal & Cro-Magnon De människor som skapade de äldsta gravarna vi hittat kallas Neanderthalare. De kallas så för att det första skelettet hittades i Neanderthal på 1800-talet. Neanderthalarna fanns över stora delar av norra halvklotet. De var kortare och kraftigare än vi. De kanske i talade som oss men de kunde tala med varandra.

Neanderthal & Cro-Magnon Neanderthalarnas hjärna var större än vår. De fanns på jorden för 200 000 år sedan För 40 000 år sedan kom människan som såg ut som vi. Dessa kallas Cro-Magnon, efter en ort i Frankrike där man först hittade skelett. Cro-Magnon talade med samma spårkljud som vi.

Neanderthal & Cro-Magnon Neanderthalarna var inte föregångare till oss. De var inte underlägsna oss utan vi levde samtidigt med dem i 13 000 år. Vi vet inte varför neanderthalarna försvann för cirka 27 000 år sedan. Kanske var det vi som utrotade dem när vi vandrade upp från Afrika Läs 134-145