Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturlandskap blir kulturlandskap

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturlandskap blir kulturlandskap"— Presentationens avskrift:

1 Naturlandskap blir kulturlandskap
Geografi åk 4

2 Efter isen När isen smälte började människor att komma till Sverige. Då var naturen helt orörd. Ingen hade byggt hus, huggit ner träd eller odlat jorden. När naturen inte på något sätt är förändrad av människan kallas det naturlandskap. Idag är nästan all natur använd och förändrad av människor. Natur som är förändrad av människor kallas kulturlandskap. De första människorna som kom skaffade mat genom att jaga, fiska och äta ätliga bär och växter.

3 För 6000 år sedan Klimatet blev varmare och skogar bredde ut sig över Sverige. Det fanns en del djur som inte finns idag. Människor började odla mat och behövde inte flytta hela tiden. De hade också boskap.

4 För ungefär 3500 år sedan Eftersom inlandsisen var så tjock och tung så tryckte den ner marken. När den smälte började landet att höja sig. Det gör den fortfarande på en del ställen i Sverige. Marken som varit under vatten blev bra betesmark och odlingsmark.

5 För ungefär 2000 år sedan Under den här perioden blev det kallare igen. Människorna behövde ved för att värma sina hus och många träd högs ner Man gjorde yxor av järn som gjorde det enklare att hugga ner träd.

6 För ungefär 200 år sedan De flesta människor bodde fortfarande på landet. Men på slutet av 1800-t växte städerna sig större. Sveriges största järnväg byggdes i mitten på 1800-talet och i slutet av 1800-talet kom bilarna.

7 Idag Idag är landskapet helt format av människan.
Även nästan all skog i Sverige är påverkad av människan. Nästan alla människor bor i städer och vi har vägar, järnvägar och annat som går kors och tvärs genom landskapet.

8 I framtiden Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och maten transporteras långt. Forskare tittar på hur vi ska göra för att slippa långa transporter. Idag är det bara de rika delarna av världen som har tillgång till vatten. Det behöver fördelas mer rättvist för att räcka till alla.


Ladda ner ppt "Naturlandskap blir kulturlandskap"

Liknande presentationer


Google-annonser