Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jättepandan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jättepandan."— Presentationens avskrift:

1 Jättepandan

2 Jättepandan Pandan väger 160 kilo.
Det finns ca 160 pandor i fångenskap och 1600 vilda. Pandan är bara svart och vit. Jättepandan lever i sydvästra Kina, Shensi och i Kansu. Klimatet där pandan lever är kallt och fuktigt. Därför tror vi att pälsen är tjock och tål vatten.

3 Pandans liv! Av 24 timmar på dygnet går 12 timmar till att äta. Pandan gillar att äta stjälkar, blad och skott av bambu. Bambun är näringsfattig därför äter pandan ca:10-20kg om dagen. Det är sällan man ser pandor i träd, de flyr bara upp i träd när dem känner sig hotade. Pandan får oftast bara en unge som väger 100g och är bara 10cm lång när den föds. Panda ungen stannar hos sin mamma i 3 år. Både STORA och små pandor älskar att leka, men gillar även att bada.

4 Många ser mig som hotfull, men jag är bara lekfull
Nu över till pingvinen

5 Pingvinen Pingvinen

6 Pingvinen Som dom flesta vet kan pingvinen inte flyga, det beror på att deras vingar är bakåtbildade. Så att dom kan simma och dyka snabbare. Pingvinen har svart rygg, vit mage och det fungerar som kamouflage i vattnet. Pingvinerna är mycket skickliga simmare dom kan dyka upp till 6-12km/h. Dom kan komma upp i en hastighet på 27km/h men det är sällan. Kejsarpingvinen kan vara under vattnet i 18min på 450m djup.

7 Lite om pingvinen Kejsarpingvinen kan bli ca 1,40m och dvärgpingvinen kan bli 40cm lång. Man har hittat urtida pingviner som har varit uppåt 3m höga. Honor och hanar ser likadana ut, dom har inga yttre könsorgan. I pingvinens fötter är det 0 grader och i kroppen är det +38 grader, det är därför pingvinen inte fryser om fötterna. I dom kalla klimaten är pingvinerna stora och i varma klimat är pingvinerna små. Det äldsta fossila pingvinsläckte som har hittats kallas waimanu, de levde för ca miljoner år sedan. Och dem var flygförmögna.

8 Pingvinernas liv Dom flesta pingvinerna lägger 2 ägg. Men endast Kejsarpingvinen och kungspingvinen lägger 1 ägg. Ruvningstiden kan vara från dygn beroende på art. Och det finns ca 6 släkten och ca 17 arter. Temperaturen hålls i +39 grader i hudfliken som ägget ligger i, även om omgivningen kan vara –40 grader. Pingvinerna stjäl varandras ägg, t.o.m. när äggen kläckts. Ordet "pingvin" kommer från det franska ordet "pengouin" som har samma innebörd.

9 Jämförelser & reflektioner
Både pingvinen och pandan har svartvita kroppar för att kamouflera sig och smälta in i omgivningen. Vi tror att det är så för att de ska skydda sig mot fiender. För att skydda sig mot klimatet där de lever har pingviner olika temperaturer i fötter och kropp. Pandan har en vattentät och tjock päls till skillnad från pingvinen som har en fjäderliknande päls. Pandan är utrotningshotad totalt finns det 1760 pandor vilda/fångenskap. Men DU kan rädda pandan genom att stödja fonder eller bli fadder på WWF.se Som ni ser på nästa bild tror vi inte att pingvinen är utrotningshotad än så länge i alla fall.

10 Pingviner lever helst i grupp! Källor: Google.se WWF.se Wikipedia.se
Allt man hittar på Internet är inte alltid sann fakta Var lite källkritiskt när du letar fakta eller liknande på nätet. Källor: Google.se WWF.se Wikipedia.se Mycket som vi hittade på dessa sidor är sann fakta och bra bilder. På WWF kan du se hur man kan hjälpa dem utrotningshotade djuren.

11


Ladda ner ppt "Jättepandan."

Liknande presentationer


Google-annonser