Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Årskurs 6 Hagaskolan åk.6 Hösten 2010

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Årskurs 6 Hagaskolan åk.6 Hösten 2010"— Presentationens avskrift:

1 Årskurs 6 Hagaskolan åk.6 Hösten 2010
Naturtyper i Världen Årskurs 6 Hagaskolan åk.6 Hösten 2010

2 HAVET Haven täcker 71% av jordens yta. Medeldjupet är 3800m !
Livet på jorden tror man uppstod i haven. 40% av jordens befolkning lever i närheten av havet. I haven finns flera olika typer av strömmar. De ytliga och snabba strömmarna drivs av vinden. De djupa havsströmmarna drivs av skillnad i temperatur och densitet.

3 HAVET Havsströmmarnas rörelse i världshaven.

4 IS Enorma mängder av is finns vid Nordpolen (Arktis) och Sydpolen (Antarktis). 99 % av allt fruset vatten finns i glaciärer. Glaciärer utgör jordens största resurs av sötvatten.

5 IS En typ av glaciär. Glaciärer uppstår ofta i berg- eller polartrakter av att snö samlas och inte hinner smälta undan, varvid den lägger sig lager på lager

6 TUNDRA Tundra kallas det skoglösa område med permafrost Stora växter som träd kan inte växa eftersom marken alltid är frusen (permafrost). Här växer mindre buskar, gräs, mossor och lavar. Medeltemperaturen på tundran under årets varmaste månad är under + 10 grader Celsius.

7 TUNDRA

8 ÖKEN Öken kallar ett stort, torrt landområde , oftast bestående av sand eller sten. Växtlighet saknas nästan helt. Klimatet utmärks av torka och värme. Nästan en femtedel av jordens landyta är öken! Växter i öknen har antingen tjocka, saftiga blad eller taggar.

9 ÖKEN

10 STÄPP Bilden är från Sverige!
Typiskt för ett stäppområde är gräsmark eller trädlöst slättland med ett torrt klimat. De flesta stäpper finns i området mellan öken och savann.

11 STÄPP De stora stäppområdena hittar du i Centralasien, Mongoliet, Kina och USA. Växter på stäppen är gräs (2-3cm till 2m högt) eller buskar. Djur på stäppen är bla kaniner, möss, antiloper, hästar, räv, lo och falk.

12 SAVANN En savann är ett slättområde där växtligheten består av högt gräs och glest utspridda buskar och träd. Savannområden ligger ofta mellan regnskogsområden och stäpp/öken.

13 SAVANN Bild från landet Tanzania i Afrika.
Djur på savannen är bla zebra, buffel, giraff, elefant, antilop, lejon och hyena.

14 SAVANN Baobabträd

15 Källor Samtlig fakta är hämtad från wikipedia: Glaciärbilder är royaltyfria och hämtad via Tundrabilder är royaltyfria och hämtad via


Ladda ner ppt "Årskurs 6 Hagaskolan åk.6 Hösten 2010"

Liknande presentationer


Google-annonser