Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman"— Presentationens avskrift:

1 KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman

2 KOALAN Koalan lever i eukalyptus- skogarna i södra Australien. Det är grader där. Stora delar av Australiens yta är täckt av öken. De har stora öron för att avge värme. Dem har en tå på sina bakben som är böjd bakåt därför att de ska kunna klättra i träden bättre. Och är därför helt anpassade till ett liv i träden.

3 FORTPLANTNING Koalor lever i små grupper som består av 1 hane och 2-6 honor. Koalan är dräktiga i 35 dagar och föder oftast 1 unge per kull som direkt när dom föds kryper ner i mammans pung och suger sig fast vid en spene. De är könsmogna vid 2 års ålder.

4 KÄNNETECKEN Koalan har tät ullig päls som är grå på ovansidan och vitaktig på undersidan. Den har liten svans, stort huvud med stora runda öron och stor nos. Koalans medelålder är år. Koalan blir runt cm långa. Vi tycker att koalorna är väldigt söta!

5 FÖDA Koalorna lever högst upp i träden och går nästan aldrig ner för att de äter bara eukalyptusblad och bladen finns högst uppe i träden.

6 HOT! Eftersom att koalan lever uteslutande i eukalyptusskogarna är de livshotade för att människorna skövlar skogarna för att få plats med industrier. Om dom fortsätter med det så kommer koalan att dö ut! Jag tycker att det är orättvist att koalorna ska lida för någonting vi människor gör!

7 Jämförelse med isbjörnen
Koalan lever av växter och isbjörnen lever av kött och späck. Koalans medelålder är år men isbjörnen kan bli år. Koalan kan bli cm långa och isbjörnen kan bli 2,5 till 3 meter. De är väldigt olika när det gäller utseende.

8 ISBJÖRN Isbjörnen lever i norra ishavet på isflak och på nordpolen. Nu består stammen av individer. Det kan bli 80 grader kallt där! Buurrr!!! Det är en snabb och stark rackare den kan springa upp till 40/km i timmen på land. Den kan också lätt fälla en människa. Jag tycker att det är imponerande att den kan döda en människa så lätt!

9 UTSEENDE Isbjörnshanar kan väga upp till 725 kg men honorna väger bara upp till 225 kg. Bara 225 kg är imponerande! De kan bli mellan 2,40 och 3 meter lång. De kan bli år gamla. Isbjörnen känns lätt igen på den vita pälsen. En sak som är lite udda är att den inte byter päls utan behåller den vita pälsen året om. Varje hårstrå är ihåligt för att inte tappa värme. Fiffigt!

10 FÖDA Isbjörnen är en köttätare och äter huvudsakligen sälar. Den äter också döda valar, döda valrossar, fågelägg och växter. Om det är ont om föda kan den till och med äta as och andras isbjörnsungar. Vad taskigt! Om det istället finns gott om föda äter den bara hud och späck från sälar.

11 JAKT Vid jakt väntar isbjörnen oftast vid ett andningshål som tillhör en säl. Där väntar den tills en säl dyker upp och då hugger den till. Om den går på isen och känner vittring av en säl hoppar den sönder isen. Och tar bytet. Det verkar smart.

12 FORTPLANTNING Parningen sker under april månad.
Ägget vilar innuti mammans mage ända fram till oktober. Om det då inte finns tillräkligt med mat resorberar* honan ägget. Det är smart! Hon får 2-3 ungar per kull ungarna föds i januari i en utgrävd grotta på en sluttning i grottan tillbringar honan vintern. *resorberar-suger upp

13 FORTPLANTNING När ungarna föds är de helt hjälplösa och blinda. Ungarna väger ca. 600 gram vid födseln. Vid mars eller april har de gått upp i vikt rejält av den feta modersmjölken då väger de kg. då är de tillräkligt stora för att första gången lämna grottan. De öppnar ögonen i februari en halv månad efter att de öppnat ögonen tar de sina första steg. Då är de så söta!

14 HOT Isbjörnen har inga naturliga fiender men den hotas idag av jakt och den globala uppvärmningen. Jag tycker att det är grymt dåligt att inte all jakt förbjuds. Om den globala uppvärmningen fortsätter kommer isen och snön smälta och isbjörnen dö ut! Fram till mitten av 1900-talet bedrev människan allvarlig jakt. Människorna jagade den för dess päls och kött. Men nu har det avtagigt lite. Då var isbjörnen utrotningshotad.

15 JÄMFÖRELSE MED KOALAN Isbjörnen lever i ett kallt klimat men koalan lever i ett varmt klimat. Isbjörnen har tjock päls för att klara kylan. Koalan har tjock päls för att avge värme. Koalan föder 1 unge per kull men isbjörnen föder 3-4 ungar per kull. Vi tror att det är så för att det är större risk att isbjörnens unge inte klarar sig. Det är förbjudet att jaga koalan men isbjörnen får man jaga i vissa delar av Arktis.

16 Källförteckning Koalans fakta hittade vi på www.passagen.se
Fakta om isbjörnen hittade vi på Vi tycker att fler ska hjälpa WWF och andra hjälporganisationer att rädda koalan och isbjörnen!! Vi har tyckt att det har varit väldigt intressant men det har framförallt varit roligt!


Ladda ner ppt "KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman"

Liknande presentationer


Google-annonser