Landstinget kansli 2015-01-11 /1 Linnea (92) var 86 år när projektet startade! 5-års jubileum!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Tyresö – en del av Storstockholm
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Utgångspunkter/Genombrott
Viktiga utgångspunkter
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Webbkollen hemma Följ upp förbättringsåtgärder för att säkra en trygg utskrivning Intervjustödet Webbkollen hemma kan användas vid uppföljning av åtgärder.
Webbkollen Hemma Fråga personen som är 65 år och äldre Syfte
Samordnad individuell plan
Pressträff 26/ Framtidens hälso- och sjukvård och en ekonomi i balans.
Gränsöverskridande samverkan. Uppföljning 2012 Temporär förlängning av samverkansavtal ; -”Omtag” av samarbete och samverkan inom Vårdsamverkan.
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Vårdsamverkan Fyrbodal
”Linnea mår inte väl, jag vill att du ska komma”
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog kommun.
Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth
Årjäng Årjängs kommun har invånare.
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
RIKSSTÄMMAN 2008 – samverkan i vården eller att bygga broar Hilmaprojektet Inger Nordin Olsson Samordnande distriktsöverläkare Doktorand, Allmänmedicinskt.
Förbättringsresan Hur kan vi använda det vi vet för att skapa ett lite bättre liv för de äldre?
Landstinget kansli /1 Välkomna till Linnea-7! Per-Henrik Nilsson.
Informationsöverföring mellan kommun och landsting - en tryggare väg för Linnea.
Webbkollen hemma Ålder 65+ Respondenter: 65.
Resultat för Mål och mått hösten 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2014.
Samordnad individuell plan (SIP)
Medicinsk Vårdplan.
Samordnad Individuell Plan
Framtidens utmaningar
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Lokal Strokeprocess i Hässleholm
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Trygg och säker utskrivning och uppföljning
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Tingsryd/Alvesta MedlemmarDistriktssköterska Sjuksköterska hemsjukvård Biståndshandläggare Läkare medicinklinik.
Titel: Rätt vård, vid rätt tid och på rätt plats 1. Bakgrund Medicinkliniken på Höglandssjukhuset påbörjade 2012 ett arbeta med fokus på återinläggningar,
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Svenska Palliativregistret
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Onödiga återinläggningar – nej tack!
Vart är vi på väg? Ann-Charlotte Kassberg, Norrbottens läns landsting Harald Segerstedt, Kommunförbundet Norrbotten.
Samverkan kommun - landsting. Historik Första samverkansavtalet 1993 Wreta-projektet 2001 Samverkansråd för vårdens övergångsställen 2003 Wreta och Samverkansråd.
Linnea projekt 10 Öka diabeteskunskapen hos omvårdnadspersonalen för att kunna ge Linnea en säkrare diabetesvård. Annika Karlsson, Veronica Bramstedt,
Superkontaktombudsträff Förmiddag:  Inledning  Införandeprojekt nytt IT-stöd för samordnad vård- och omsorgsplanering Fika –
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
Äldre Bikupediskussion. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning på allas läppar men ännu inget genomslag i praxis Data samlas i mängd, men systemet agerar inte.
Framtidens nära vård Delbetänkande
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Esther åker till sjukhus
Projekt Mobila team: Ersättningssystem
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Kvalitetsdag 12 oktober 2017 Primärvården i Västmanland Vad har hänt sen sist ! Vad händer framöver !
Resultat test Samordnad vårdplanering på distans
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Arbetsgrupp start juni 2017
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
NÄRSJUKVÅRD SJUHÄRAD.
Närsjukvårdsteamet, SÄS Borås Martin Tirler, överläkare Cecilia Johansson, sjuksköterska Vi tänkte prata om teamet, våra resultat och framgångsfaktorer,
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Landstinget kansli /1 Linnea (92) var 86 år när projektet startade! 5-års jubileum!

Landstinget kansli /2 Erfarenheter innan Linnea Samordning hemsjukvård, akutsjukvård och primärvård fungerade ej optimalt. För lite läkarmedverkan i kommunal hemsjukvård! Utskrivningsklara på akutsjukhusen. Vårdkedjan flöt ej på som den skulle! Hål i vård- och omsorgsnätverket! Otrygga Linneor skapade ett ökat vårdbehov!

Landstinget kansli /3 ÄLDRE MULTISJUKA = LINNEOR Flera diagnoser Flera funktionsnedsättningar Skör och snabbt föränderlig livssituation Stort antal läkemedel Ofta behov av vård och omsorg även av kommunal hemsjukvård – personer i Kronoberg

Landstinget kansli /4 Syfte och mål. Syfte Ett gemensamt arbete mellan kommunerna och landstingets förvaltningar för att få fram en gemensam kunskap om Linnéas behov och livsvärld och för att förbättra Linnéas vård och omsorgsnätverk. Mål Linnea skall ha ett välfungerande vård och omsorgsnätverk som skapar en trygg livsvärld för Linnéa och som smittar av sig ”till hela Kronoberg”.

Landstinget kansli /5 Metod Projektet har gjorts som ett genombrottsprojekt enligt den mall som bl a. översatts till svenska av SKL men som har sitt ursprung hos IHI (Institute for Health Care Improvement) i USA. Arbetsgrupper med ca 220 deltagare indelade i 43 tvärprofessionella team från närsjukvård, länssjukvård och kommuner. PDSA-hjulet. PDSA står för Plan-Do-Study-Act. Förbättringsidéeerna har kommit från intervjuer med Linnea och från fallbeskrivningar (Linnea 1- 5) och i Linnea -6 egna projekt.

Landstinget kansli /6 Förbättringsområden: Vårdplanering och information Vårdplanering med enskilt rum och avsatt tid för sjuksköterska. Fasta tider som kommunen kan boka. Informationsmaterial vid stroke, vad hände på sjukhuset? Information om kommunala insatser, använda broschyr som redan finns. Information från kommun till länssjukvård, ADL-status, blankett omarbetades. Arbetet fortsattes i MAS-gruppen. Information för personalen om höftledsplastik fanns men användes inte.

Landstinget kansli /7 Förbättringsområden Matsituationen, kan Linnea äta själv? Checklista. Fallolyckor Utevistelse 4 ggr/vecka. Linnea skattade aptit, sömn och välbefinnande. Biståndsbeslut saknades ofta. Komma hem tidigare på dagen, före Nådde målet i testen. Tidigt hembesök av kommunal DS efter utskrivning. Utskrivningsmeddelande.

Landstinget kansli /8 Förbättringsområden Vikten dokumenteras i datajournalen samt omvårdnadsepikris. Läkemedelshantering Medicinernas behandlingsindikationer Indikation på läkemedelslistan

Landstinget kansli /9 Resultat Bättre samarbete och kunskap i och om Linneas vård- och omsorgsnätverk. Många små förändringar ute i ”mikrosystemen” nära Linnea. Bättre förståelse för varandras arbetsområden Nya kontaktvägar. Lättare att ta kontakt med varandra. Alla utbildade i förbättringskunskap. Myter avlivats Linnea, ”I allas medvetande och på allas läppar!” Hemsida och ett nätverk för Linnea. FOU Rapport 2007:5 Ökad förståelse för vem Linnea är i både kommuner och landsting ”Spin-off”-effekter med start Mobilt akutteam i Växjö, LINK- modul i Cosmic samt Projekt ”Säker utskrivning” på sjukhusen!

Landstinget kansli /10 På hemsidan finns alla de arbeten som gjorts i samband med Linneaprojekten. Linneas hemsida

Landstinget kansli /11

Landstinget kansli /12 Framtiden Genom fortsatt arbete med Linnea kommer vi att stå starka och klara framtidens krav på hälso- och sjukvård för våra äldre. ”Samordning för Linnea” SKL-projekt. Trygghetsteam med tydlig uppföljning och läkartillgång?

Landstinget kansli /13 Utmaningar! Vad är bäst för Linnea? Delaktighet och inflytande för Linnea! Tillgänglighet för Linnea! Samordning med ”lots”. Vårdplaner i samråd med Linnea och hennes anhöriga som är väl dokumenterade! Säker läkemedelsanvändning! Hembesök av läkare!

Landstinget kansli /14 Linnea en del av ett nationellt nätverk Linnea är en del av en stor familj i Sverige. Linnéa har kusiner och syskon på många håll, bl a sin storasyster Esther i Eksjö. Ett nätverk mellan dessa olika delprojekt/”kusiner” har etablerats. Linnea ”var värd” för ”släktkalas” för alla syskon och kusiner våren 2010 med närmare 200 deltagare från hela landet. Linnea har varit och är god PR för vårt landsting. Linnea och hennes syskon och kusiner har en tydlig påverkan på nationella satsningar från SKL.

Landstinget kansli /15 ”Framgångens hemlighet är att aldrig släppa målet ur sikte!” Benjamin Disraeli

Landstinget kansli /16 Rubrik text