och tankar har lika mycket värde som vuxnas.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Men det här är väl ingenting nytt?
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
En förskola att förundras i!
Barnanpassad utredning
Lösningsinriktad Pedagogik.
Samarbejde mellem plejefamilier og kommune
Familjehem och föräldraskap
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Föräldrastöd inom barnhälsovården individuellt och i grupp ICDP som en del av flera i föräldrastödet inom barnhälsovården International Child Development.
Relationskompetens Förmågan att ”se” det enskilda barnet på dess
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Sociala företag & egenmakt
Hur tänka och göra som processtödjare
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Konsten att leda sig själv
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
arbetskooperativ Luleå
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Kärnvärden.
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Socialpedagog och Förskollärare står stadigt på samma grund -
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Vad är du för typ av person?
Föreläsning i fortbildningsserien ”Tidiga insatser” i Nacka maj 2014
Ta ställning och handla!
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Kommunikation och samspel
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Det professionella samtalet Olikheter Skydda sigMotsättningar Lära Försvara sigKonflikter Tåla obehag en tid StängdÖppen Diskussion.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
VISION ”Visionen ska vara uppnåbar till 50-70%, och resten ska vara som en stimulerande utmaning.” (Så tänds eldsjälar i praktiken) Senaste pedagogiska.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Idrottspsykologi.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
Tema: Vänskap och relationer Att känna sig trygg och att trivas på förskolan är en grundläggande rättighet. Hur kan man som förälder hjälpa sitt barn.
ANDRAGOGIK andragogi´k (bildning till grek. an \ ´r, genitiv andro´s '[vuxen] man', parallell med pedagogik), en i sen tid konstruerad benämning på undervisning.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Roll och Grupputveckling Christer Sandahl
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
HUR PÅVERKAS VÅRA BARNS LIV AV HUR VI MÖTER DEM?
Arbetsmiljöarbete Service- och bemötande
Nonviolent Communication
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Välkommen till Nyckelpigans föräldrarmöte Vi som arbetar på nyckelpigan är Batol, Kristin & Veronica.
Barnkonventionen i förskolan
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

och tankar har lika mycket värde som vuxnas. Det är inte så lätt att vara förälder nu för tiden - mycket har förändrats på bara några generationer. Nya kunskaper om barn lyfter fram att de är långt mer kompetenta medspelare i sin egen utveckling än vi tidigare förstått. Men de är beroende av vår lyhördhet och vårt intresse för deras sätt att presentera vad de just nu kämpar med. Då kan vi bli de medspelare de behöver. Den nya synen handlar om att betrakta barnet som en människa vars känslor och tankar har lika mycket värde som vuxnas. Vi lever i ett informationsflöde som gör att det är svårt att hävda generella sanningar om hur det är eller ska vara. Det har blivit nödvändigt att fundera över vilka värden just jag står för och vill förmedla till min familj. Att bli förälder inifrån. Vi brukar, utifrån ovanstående resonemang inspirerat av den danske familjeterapeuten Jesper Juul, bjuda in föräldrar till inspirationsföreläsningar. Vi har funnit att tankarna, förhållningssätten och idéerna dessutom är mycket användbara i vårt dagliga arbete som familjeterapeuter.

ATT BLI FÖRÄLDER INIFRÅN föräldraskap för en ny tid Anita Blom af Ekenstam Rolf Ekvall Kerstin Svart Eriksson Resursteamet Täby resursteamet@taby.se, tel: 08-5555 98 50

RESURSTEAMET en icke-myndighetsutövande, frivillig insats arbetar förebyggande bidrar till att viktiga vuxna runt ett barn, som väcker oro, samarbetar på ett sätt som hjälper barnet medverkar till att föräldrar ges möjlighet att få vägledning i föräldrarollen

Leva med barn MARTE MEO FÖRÄLDRASAMTAL SAMVERKAN pedagoger & föräldrar Leva med barn ömsesidigt lärande med de vuxna vid rodret INSPIRATIONSFÖRELÄSNINGAR för föräldrar Att samtala med barnens föräldrar KONSULTATION arbetslag/enskilda pedagoger UTBILDNING för pedagoger

ATT BLI FÖRÄLDER INIFRÅN föräldraskap för en ny tid Anita Blom af Ekenstam Rolf Ekvall Kerstin Svart Eriksson Resursteamet Täby resursteamet@taby.se, tel: 08-5555 98 50

EN NY TID NU FÖRR personlig äkta sann, roll, personlig auktoritet, intresse, dialog/förhandling, bekräfta, inbegripande makt FÖRR roll, auktoritär/låt gå, kontroll, undervisa/straffa bedöma, makt

Barn saknar livserfarenhet BARN ÄR MÄNNISKOR som föds med sociala förmågor och behov Barns reaktioner är alltid meningsfulla. Deras tankar, känslor och förståelse av sig själva är en likvärdig del av gemenskapen och förtjänar att tas på lika stort allvar som de vuxnas. men Barn saknar livserfarenhet

SUBJEKT – SUBJEKT EN LIKVÄRDIG RELATION

ANSVAR FÖR HUR JAG UTÖVAR MIN FÖRÄLDRAMAKT Kontakt Intresse Tydlig

INTEGRITET SAMARBETE K o n f l i k t ja till mig själv (nej till dom andra) SAMARBETE ja till dom andra (nej till mig själv) K o n f l i k t

SJÄLVKÄNSLA SJÄLVFÖRTROENDE vem jag är vad jag gör hur väl jag känner mig själv hur jag förhåller mig till mig själv och min tilltro till mitt eget värde SJÄLVFÖRTROENDE vad jag gör vad jag kan, mina prestationer

Jag tycker om Jag tycker inte om PERSONLIGT SPRÅK Jag vill Jag vill inte Jag tycker om Jag tycker inte om

När vi föräldrar… lämnar utrymme för barnet att utvecklas i enlighet med sin fulla, mänskliga, känslomässiga, intellektuella och fysiska potential, erövrar barnet förmågan att samexistera med andra på ett uppmuntrande och respektfullt sätt. blir medvetna om och tar vara på våra egna behov och gränser får barnet veta vilka vi är. Det är lika viktigt som att vi föräldrar får veta vem barnet är.

SE OCH BEKRÄFTA den bästa vägen till självkänsla och närhet även för vuxna! resursteamet@taby.se