Elevsociala team.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Välkomna HFSU-nätverk 11 mars 2010 Hällefors kommun.
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Samordningsprojekt att utveckla en strukturerad samverkan mellan socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Mål: Utveckla en effektivare och mer.
Plan mot kränkande behandling
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
´ Tillgång till elevhälsa – ett lotteri för eleverna
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 – skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld!
VISIT VISIT En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa.
5 feb 2013 Pedagogiskt Forum Beskuren bild Göran Forsberg.
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Projektet Insatser för unga med dålig psykisk hälsa
Elevhälsan - nyckeln till goda resultat
F-6 och fritidshem/fritidsklubb 2013/14
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Målgrupp Barn och ungdomar i åldern 7 – 16 år i grundskola och grundsärskola. Låg Skolnärvaro Två delar i uppdraget -Tidiga insatser -”Problematisk skolfrånvaro”
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Årsrapport Vad har vi gjort? Utveckling och perspektiv på Våga Visas metod. Goda exempel från utvärderingen.
Elevassistenter och det lärande uppdraget
Organisationsstruktur för Elevhälsan. Arbetsgång
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa
Skolinspektionen Kvalitetsgranskning av svenskundervisning för invandrare i Falkenbergs kommun.
Tidiga insatser för barn i förskolan
Disposition och utgångspunkter
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
Förebyggande arbete i Norrköping 23 november 2011.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
SET= Socio Emotionell Träning
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Beardslees familjeintervention
DIVISION Vuxenpsykiatri Stöd till barn och familjer Hospiteringsprojektet Maud Söderholm Häll.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
1. 2 Ingelhart 3 Becket: I väntan på Godot "I can't go on. I'll go on."
Palliativ vård och samordning
Elevhälsan Röbäcks skolområde rev
Skolnärvaro Västra Hisingen Sektor utbildning HT 2015
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagda punkter Konstgräs Läromedel Paviljongen 2. Skolans verksamhet - Polisingripandet förra veckan - Betyg.
Drogpolicy Mål: Elfrida Andréegymnasiet ska vara en drogfri skola/ arbetsplats. Ingen hantering, förvaring eller användning av droger skall förekomma på.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
VIKTIGA BESLUT OCH SVÅRA VAL Om ungdomar och alkohol RUBRIK (Century Gothic 28) Text (Garamond 24)
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Skolan som arena för psykisk hälsa Elevhälsoteamen i Enköping och Älvkarleby kommuner 2015 – 2018 BUP Akademiska sjukhuset Attention i Enköping och Tierp-Älvkarleby.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Kartläggning Skolkuratorer 2017 Delrapport: Västra Götaland
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Skolan som arena för psykisk hälsa
Mål och resultat på Åsaskolan
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
SSPF Socialtjänst – Skola – Polis – Fritid
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Individ- och familjeomsorgen
Elevhälsan – en kartläggning av aktiviteter
Samverkansråd
Elevhälsa Vilka behov ser vi? Hur kan vi förebygga? Marie Aspfors
Presentationens avskrift:

Elevsociala team

Skolan och förebyggande arbete Den enskilt viktigaste skyddsfaktorn för utsatta ungdomar är godkända betyg i grundskolan. Det är i skolan som den samhälleliga utslagningen först kommer till uttryck. Elevsocialt arbete är ofta betungande för lärare vilket har negativ inverkan på undervisningen. Skolan är den absolut viktigaste arenan för förebyggande socialt arbete!

Behov hos elever, personal och organisation, Elevhälsans delar Rektor Kurator Resursperson EHT Studie och yrkesvägledare Skolans elevvårdsocean Behov hos elever, personal och organisation, akut och långsiktigt Fritidsledare Skolsköterska

Vad är ett elevsocialt team? Elevsociala team arbetar direkt med elever och personal och består av andra professioner än lärare: t.ex. socionom, beteendevetare, fritidsledare, skolsköterska, studie och yrkesvägledare, resurspersonal.

Målet för elevsociala team är att: ~Verka för en god psykosocial miljö för både elever och lärare . ~Förebygga psykisk ohälsa hos eleverna. ~Identifiera och arbeta med att stödja elever som har psykosociala problem och som därför riskerar att inte klara måluppfyllelsen.

Historia Idén kommer från England ”Inclusion project” som senare utvecklades till ”BEST” (Behavioural educational specialist teams) Startades 2006 på S:t Ilians skola och 2010 även på Bäckbyskolan och Skiljeboskolan.

Elevsociala teamet har regelbundna möten Viktigt med en tydlig stuktur för de elevsociala teamets arbete i organisationen Elevsociala teamet har regelbundna möten Elevhälso-team Lednings-grupp

Rutiner som det elevsociala teamet upprätthåller Skriftliga hänvisningar Rutiner vid skolk Anmälningar om kränkning av lärare Reflektionstid Incidentrapporter Elevstödslista

Vad gör det elevsociala teamet? Konfliktlösning Skolkarbete Coaching/individuella samtal Grupper Stöd till klasser Handledning Samarbete med socialtjänst, polis och BUP Föräldra/Familjesamtal Likabehandlingsarbete

Insatser skolkarbete BOT grupp (socialt stödgrupp kombinerad med studiestöd) Vardagligt stöd (väckning, kontroll, hämtning, påminna mm) Stöd till mentor vid samtal med föräldrar. Skolklista varje månad Intervjuer med skolkande elever Närvarovecka

Coaching Regelbundna individuella samtal Stödja och stärka eleven Helhetsperspektiv på elevens situation Samarbete med mentor/förälder

Konfliktlösning Konflikter löses på ett tidigt stadium Samtal och medling Information till alla berörda (mentor, rektor, vårdnadshavare) Dokumentation

Grupper Here 4U BOT ART DISA Kill/tjejgrupp Social färdighetsträning i grupp Läxverkstad

Probleminventering i klasser Intervjuer av alla elever i en klass Sammanställning och analys av resultatet Förslag på åtgärder

Samarbete med IFO och Polis Samarbete gynnas av personkännedom och av realistiska förväntningar Regelbundna träffar Informationsutbyte med polisen

Vi driver det elevsociala perspektivet på skolan Förstå vilka faktorer som möjliggör ungdomars utveckling Förstå vad som hindrar ungdomars utveckling Förstå vikten av relationer och kontinuitet Flexibel kraft