Handikappförbunden Dialogmöte DO 9 april 2013 Ingrid Burman.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Barnets rättigheter från teori till praktik
GH Konjunktur- och arbetsmarknadsläge •Regionala RUS-gruppen
Presseminarium Arbetsmarknaden i september Nyheter i Arbetsförmedlingens redovisning av månadsstatistik Clas Olsson Analyschef Håkan Gustavsson.
Patientlag 1 februari Bakgrund om utredningen • Utredningen tillsattes av regeringen den 24 mars 2011 • Till utredare utsågs Johan Assarsson, dåvarande.
Folkhälsan i Sverige: Årsrapport 2012
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Äldre i välfärden.
Arbetsmarknaden i samband med finanskrisen
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Siffror om jämställdhet
HIV och sexuellt överförbara infektioner (STI) Tobak Alkohol Övervikt hos barn och unga RISKBRUK OCH RISKBETEENDE Resultatmål Andelen överviktiga barn.
30 – 18 – 11 – – 134 – 124 – – 76 – 75 – 62.
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Enkät till socialsekreterare om placerade barns hälsa och skolgång
Rätt stöd till arbete Handikappförbundens syn på arbetsmarknadsfrågan.
Äldrepolitik Äldreomsorg.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Levnadsvillkor och resursfördelning
Oväntade utgifter – något att räkna med Ingela Gabrielsson, privatekonom
Missbruksutredningens förslag
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Hur gick FN-granskningen?
Den nationella ungdomspolitiken
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget 2010 och planering 2011 – 2012
(Fri-)rörlighetsdirektivet 2004/38/EG
ILOs rekommendation 202 Social Protection Floors
Läkaren och sjukintyget
Arbetsmarknadsrapport 2013
Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
Gränsöverskridande samverkan. Uppföljning 2012 Temporär förlängning av samverkansavtal ; -”Omtag” av samarbete och samverkan inom Vårdsamverkan.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
Försäkringskassans roll i samverkan
Social hållbarhet -processägarskapet
Aktuellt i sjukförsäkringen
TILLVÄXTFAKTA 2014 ULRICEHAMN. Beskrivning Tillväxtfakta ger en översiktlig deskriptiv kommunbeskrivning i ett tillväxtperspektiv. Tillväxtfakta belyser.
Cannabiskonferens i Säffle 6 maj 2013 MAUDE JOHANSSON
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Arbetsmarknadspolitiska insatser
Vad händer på arbetsmarknaden? Håkan Gustavsson Analysavdelningen
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2008 April 2008 Project #:
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Läkaren och sjukintyget
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Workshops Finsam maj 2012 Per Skoog Strateg
Angeles Bermudez-Svankvist G eneraldirektör, Arbetsförmedlingen
Utkomststöd 2013 Ari Virtanen Utkomststöd 2013/ Ari Virtanen1.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Arbetsmarknadsdata Kronobergs län
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Samordnad utveckling för god och nära vård
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Presentationens avskrift:

Handikappförbunden Dialogmöte DO 9 april 2013 Ingrid Burman

Handikappförbunden Handikappförbunden är en paraplyorganisation för 38 förbund som tillsammans representerar ca individer. Prioriterade områden Arbete och försörjning Jämlik hälso- och sjukvård Utvecklat diskrimineringsskydd Ökat stöd åt barn och deras familjer

Mänskliga rättigheter Vi arbetar för ett samhälle för alla. För oss handlar det om Mänskliga rättigheter. Vi tar vår utgångspunkt i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. När det finns rättigheter för någon så finns det också skyldigheter. I det här fallet handlar det om staten, lagstiftningen och politiken som har skyldigheter att leva upp till konventionen och mänskliga rättigheter.

Konventionen Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning En oberoende nationell institution för att främja, skydda och övervaka efterlevnaden av konventionen Rättsäkerhet Alternativrapporten CRPD Committee - at their September session.

Arbetsmarknad Sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättning och en nedsatt arbetsförmåga AKU 1998 – ,3%-50% SCB %

Ungdomar Fokus 12: Bland unga med funktionsnedsättning hade 45 procent ett arbete, jämfört med 66 procent av övriga. 32 procent varit arbetslösa i mer än 6 månader (långtidsarbetslösa), jämfört med 13 procent bland övriga ungdomar. Arbetsmarknadsetableringen för elever i gymnasiesärskolan har försämrats i jämförelse med mätningar gjorda på 1970-talet. Ungdomar med en funktionsnedsättning har sämre hälsa, fattigdom m.m.

Assistansreformen Det har skett en historisk förändring av assistansbedömningarna sen 2008 Bakgrunden är dels Försäkringskassans skärpta tolkning från 2007, dels regeringsrättens dom från juni De innebar en ny tillämpning av reformen utan att det fattats något nytt politiskt beslut om någon ny inriktning eller att intentionerna bakom reformen inte längre skulle respekteras.

Assistansreformen, forts Under 2011 fick majoritet av de som sökte assistansersättning avslag. Alltfler förlorar samtidigt sin assistansersättning vid omprövning. En aktuell delrapport från ISF visar en dramatisk förändring sedan 2008 i antal nybeviljanden och omprövningar av assistansersättning. Under beviljades ca personer assistansersättning. Under 2008, sjönk antalet med 25 %, och 2011 beviljades bara 1000 personer assistansersättning. Avslagen var fler än antalet beviljanden, vilket är en historisk förändring.

Socialförsäkringar Gemensam, solidariskt finansierad Rehabiliteringskedjan Motiverade beslut, överklagan Arbetsförmågebegreppet Privata försäkringar, tillgängliga för alla Ex Folkhögskolan DO viktig roll

Hälso-och sjukvård Specialistutbildningar Rehabiliteringen och habiliteringen Patientens ställning måste stärkas Rätten till sin egen journal Rätt till vårdplan. Brukarinflytande m.m

En förstärkt diskrimineringslagstiftning Ett samhälle som inte lagstiftar mot diskriminering accepterar diskriminering, det finns ingen kompromiss i den frågan DOs engagemang debattartikel

Tack för ordet!