Tävlingskonferens 2013. Dagens ord Förnuft Sunt förnuft Beslut på förnuftsmässiga grunder Några tankenötter Något om rättssäkerhet Val av påföljd vid.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utbildning för Tävlingsjury
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Att förstå anonymiteten (översättning från
Skyddsombuds- utbildning
Väljarnas syn på välfärden Utmaningar, möjligheter, konfliktområden
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Spelstrategi.
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
2012. Innehåll •Funktionärsinformation •Allmänna regler.
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Nordisk slutkundsmarknad
”Existensen föregår essensen!”
Ungas frågor om alkohol och droger
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Syskonförtur och beräkning av kötid Ur ett medborgarperspektiv Utförarmöte förskolor
Mot världens bästa arrangemang - kvalitetssäkrade av SOFT:s arrangörscoacher (”arrangörslandslaget”) i samarbete med distriktens tävlingsansvariga och.
Ekonomisk och organisatorisk analys av Elitserien och SSL ”Projekt elitutveckling starka elitklubbar”
Syftet med en personlig handlingsplan
De tävlande börjar med att skriva in sina namn i resultattabellen. PerUllaIngaEgon Per börjar slå med två sexsidiga tärningar. Han får 5 och 2. Gränsvärdet.
Välkomna till referensgruppsmötet den 11 juni 2013.
Lag och Rätt.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Behöriga,
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
arbetskooperativ Luleå
Eller formativt lärande…
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Orientering – en jämställd idrott?
Brott & Straff.
Handläggning enligt SoL
FÖRARINFORMATION Södermanland-Västmanlands Bilsportförbund 1/21 VÄLKOMMEN !
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Klagan/Anmälan TL – Protest Juryn. Tävlingsregler och Tävlingsanvisningar 4.13 Tävlingsjury Tävlingsjuryns uppgifter För mästerskapstävling och.
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Utlämnande av allmän handling
Tävlingsledare och Tävlingskontrollanter Mot världen bästa arrangemang!
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Säkerheten främst.
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
Möte inför upphandling,
Utmaningar i arbetet med BfL
Nya föreskrifter och allmänna råd
SAMHÄLLET – Är människor, grupper och organisationer som agerar tillsammans för det gemensamma intresset.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång SM Långdistans.
Tävlingsregler och anvisningar
Arrangemangsträff och utbildning års tävlingar.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och leveransadress: Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm Telefon växel: E-post:
Skellefteå AIK Bordtennis Verksamhetsplan 2012/ Skellefteå AIK Bordtennis.
Lagledarmöte för Ungdoms - SM Filipstad DISTANS.
Träff med fritidsgårdar Örebro län 24 nov 2009 Hällefors kommun VÄLKOMNA!
Välkomna till Gripens RF Tävlingsmöte ALLSVENSKAN 2015 Division på våren Division på hösten Intresseanmälan Ex. antal för att anmäla.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Rättigheter och rättsskipning
14-17 februari 2013 Uppdaterad Uttagningsregler I årets Kalle Anka-final får vi anmäla så många åkare som vi önskar. Vi kommer ändå att behöva.
Utbildningsplan för Arvika Volleyboll Syftet med planen fram till 2011: Att klubben alltid skall ha minst den kompetens vad gäller tränare,
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Yttrandefrihet i Sverige.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Friidrottens oskrivna regler
Uppdatering av regel- verkets struktur (för kännedom)
Välkomna till ”Ingemars Digitaltävling” 2019
Presentationens avskrift:

Tävlingskonferens 2013

Dagens ord Förnuft Sunt förnuft Beslut på förnuftsmässiga grunder Några tankenötter Något om rättssäkerhet Val av påföljd vid regelöverträdelse Återkoppling till några vägledande beslut

Rubrik i Skogssport 2017 års SM inställt. SOFT har misslyckats i försöken att hitta en arrangör som kan garantera att regelverket följs.

Vem har ansvaret vid tävling... och för vad? Den tävlande att veta och kunna Tävlingsledningen att vara observant att agera Juryn att vara fristående att undersöka OF att dokumentera SOFT

Vilket är störst? Antalet regelbrott som begås.... a) av arrangören b) per 1000 tävlande vid samma tävling. Att feltolka eller inte kunna reglerna, eller hitta på egna, är också regelbrott.

Tävling på lika villkor – och olika: Vad är påverkbart? Vad är inte påverkbart? 3 minuter

Tävling på orättvisa villkor: Hur kan följderna av det ”icke påverkbara” lindras? Hjälpfrågor: Är ”slumpen” alltid slumpartad? Vad kan (rimligen) förutses? Vad kan (helt säkert) inte förutses? 3 minuter

Slutsatser: Det icke påverkbara kan ofta förutses ! Följderna av det icke påverkbara är påverkbara !

Höjdhopparen som är rädd för att riva kan bli rädd för att hoppa, och då blir det ofta rivning. Den som är rädd för att göra fel vågar inte tolka regler med stöd av förnuft, och då kan det ändå bli fel. Hjälpfråga: Varför och för vem tolkar jag regeln?

En revisor ställs ofta inför utmaningen att väga väsentlighet mot risk. Är det tillåtet att väga väsentlighet mot risk då vi avgör sportslig rättvisa? 3 minuter

Förnuft Väsentlighet – Bokstav – Risk Diskussion med anknytning till 10-milaärendet 2012 (Yttrande )

Rättssäkerhet En viktig del av den demokratiska rättsordningen. Förhållandet mellan den enskilde och samhället. Syftet är att alla ska vara.... säkrade sina fri- och rättigheter skyddade från övergrepp från samhället

Rättssäkerhetens krav Att det finns en rättsordning. Att det finns skrivna och publicerade regler. Att reglerna är kända för dem de berör. Att reglerna tillämpas förutsägbart och effektivt. Att allmänt gällande normer tillämpas. Att individen ges skydd mot övergrepp från samhället och andra individer. Att straff, tvångsåtgärder och lagföringar ska vara förutsägbara och följa en enhetlig och systematisk ordning.

Rättssäkerhetens krav inom O-sporten Att det finns en fungerande tävlingsledning. Att tävlingsledningen är kunnig (”kompetent”). Att tävlingsledningen är fristående. Att funktionärerna kan (aktuell del av) regelverket. Att juryn är kunnig och självständig. Att det finns ett fungerande OF. Att beslutsmässigt OF beslutar i plenum. Protokoll, skriftlig motivering och besvärshänvisning.

Vilka av följande bör inte ingå i tävlingens jury? Tävlingsledaren TävlingskontrollantenTävlingscoachen BanläggarenBankontrollanten Ledamot av OF-styrelsen Funktionär inom OFTjänsteman inom OF Ledamot av SOFTs styrelseTjänsteman inom SOFT Någon ur regelgruppen Landslagsledaren

SM Sprint april 2009 ( ) Örebro maj 2009 ( ) Elitserie, Luleå juni 2010 ( xx) O-ringen 2011, E5 H13 ( ) Norrl-M Sprint augusti 2011 ( ) SM Stafett, september 2011 Silva League april 2012 (pågående) 10-mila 2012 ( ) SM Ultralång september 2012 ( )

Vad är ett försök att skaffa otillåten fördel? Måste man ha ”vunnit något” på försöket? Måste löparen alltid veta sin position i terrängen? Kan vissa tävlande slippa påföljd? Kan tävlande och arrangör samtidigt begå regelöverträdelser på samma ställe?

Rättssäkerhetens krav inom O-sporten Att det finns en fungerande tävlingsledning. Att tävlingsledningen är kunnig (”kompetent”). Att tävlingsledningen är fristående. Att funktionärerna kan (aktuell del av) regelverket. Att juryn är kunnig och självständig. Att det finns ett fungerande OF. Att beslutsmässigt OF beslutar i plenum. Protokoll ! Utredning ! Motivering ! Besvärshänvisning !