1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Missbruksutredningens förslag
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
 Kvalitetsarbete i svensk folkbildning Folkbildningsrådets perspektiv.
Avrapportering överenskommelse och Nationella riktlinjer missbruk/beroende Ledningsgruppen
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Att bygga infrastruktur för socialtjänsten
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Serviceprogram (RSP) Välkomna Jämtlands län - att längta till och växa i.
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Behovet av nationell satsning på IT-stöd Barns behov i centrum (BBIC)
Program för god äldreomsorg Att bygga infrastruktur för socialtjänsten.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Konferens 2007 Medicinskt ansvariga Sjuksköterskor Gabriella Kollander Fållby Avdelningen.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Beredningsprocessen vid förslag till nya Nationella riktlinjer och Nationell utvärdering.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Regionkommun i Dalarna 2019
Analysseminarium – ÖK maj
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten

2 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten BAKGRUND Överenskommelse om att under 2009 lägga grunden för ett framtida gemensamt arbete utifrån förslagen i SOU 2008:18 Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten – till nytta för brukaren. Målet är ett första avtal Nationell plattform/arena för samordnade, långsiktiga och mer effektiva satsningar för stöd till en evidensbaserad praktik i socialtjänsten Modeller för hur behovet av regionala strukturer för stöd till implementering, utvärdering, utbildning etc långsiktigt kan tillgodoses Särskilda fördjupningsområden Avsikten är att ett första avtal till stöd för evidensbaserad praktik ska träda i kraft under 2010.

Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten, klart maj 2010 Preliminär disposition för plattformen - Bakgrund - Mål (God kvalitet i socialtjänsten) -Kunskapssyn, EBP -Utgångspunkter (långsiktighet, gemensamma åtaganden, prioriteringar, brukarmedverkan, koppling socialtjänst och hälso- och sjukvård mm) Avtalskonstruktion, - process -Beredning -Genomförande -Uppföljning 3

Avtalsmodell, exempel Generella satsningar Program för äldreomsorgen Program för missbruks- beroendevård 4

Plattform för en evidensbaserad praktik SKLs remissvar; ”SKL ansvarar för att förbundets medlemmar, dvs. kommunerna får vara med i processen och själva få utrymme för att definiera behoven. Detta innebär ett krav på avtalsperioder om minst tre år.” Förslag att diskutera; -Upptaktskonferens hösten 2010? Årligen; -Workshops eller motsvarande feb/mars (underlag till prioriteringar inför regeringens vårbudget) -Konferenser hösten (avstämning pågående avtal och diskussioner om strategi framåt) 5

Förankring med kommuner och landsting (läns- regionnivå) Workshops eller motsvarande (prioriteringar i kommande avtal) Vårbudget med ramar och inriktning Regeringen och SKL formulerar avtal (i dialog med SKL- nätverk) Höstbudget med regeringens åtaganden och insatser Nationell konferens (avstämning pågående avtal, inriktning kommande prioriteringar) 6