Skolan förebygger År 2010. Politisk referensgrupp Länssamverkansgruppen för alkohol- och drogfrågor Länssamordnare 16 samordnare/ kontaktperson 4 nätverk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Information Sjöfruskolan Åk 6-8 Välkommen!
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
– en rättighet för ALLA barn?
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Om risk- och skyddsfaktorer
PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
Spelregelsprocessen och samarbetet med civilsamhället
UPPDRAG: •Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar •Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Inflytande.
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
Drogsituationen i Sverige
Utveckling av familjecentraler i ett nationellt perspektiv
Erfarenhetsdagen 21 oktober 2013 Länsstyrelsens ANDT-uppdrag ANDT-strategin Lägesrapport Aktuellt i Värmland.
Förebyggandets konst –förebyggande arbete i skolan
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
En reviderad läroplan för förskolan
Träff med fritidsgårdar i Örebro län
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Välfärdsbokslut år 2009 ur ett barn-och ungdomsperspektiv
SET Social Emotionell Träning
Länsresultat.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Ett samarbete för barns hälsa
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kulturforum Västernorrland
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
Bredsjö 28 februari 2012.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Disposition och utgångspunkter
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
MED SKOLAN SOM HÄLSOFRÄMJANDE ARENA
Träff med Örebro läns fritidsgårdar 18 maj 2010 Hällefors kommun VÄLKOMNA!
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Spridning och användande Liv & hälsa ung Enkätundersökning rektorer och gymnasiechefer 2010 Svarsfrekvens 71%.
Ungdomsenkät 2008 Elevundersökning i grundskolans år 9 och gymnasiets år 2.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Förebyggande arbete i Norrköping 23 november 2011.
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige. STAD:s uppdrag från FHI 1. STAD fått ett uppdrag av FHI att samordna det nationella nätverket PRODIS 2. Aktörerna.
Utvecklingsprojekt ” Föräldrastöd i samverkan Uddevalla – Fyrbodal , Från politisk vilja till nytta hos brukarna”
Träff med fritidsgårdar Örebro län 24 nov 2009 Hällefors kommun VÄLKOMNA!
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) - Lindesberg 2011/1012 Jonas Karlsson, Projektledare.
Elevdemokrati i praktiken
Vad är Hälsokällan? Uppdrag – att främja barn och ungdomars hälsa Arbetar i Fyrbodals Kommunalförbund i fjorton kommuner samt Lilla Edet Tre verksamhetsområden.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
1 Välkomna HFSU-nätverk 10 december 2010 Hällefors kommun.
Nämndplan 2015.
Sammanställning av verksamheter och åtgärder inom risk- och missbruksområdet mandatperioden Denna presentation har utarbetats av den politiska.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
TRICONORBUTIKEN Bakgrund Erbjudande från Socialdepartementet ”Långsiktig hållbar struktur” – evidensbaserade metoder Beslut i kommunförbundets styrelse.
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Center mot våldsbejakande extremism (CVE)
Sociala investeringsmedel, spår 2
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

Skolan förebygger År 2010

Politisk referensgrupp Länssamverkansgruppen för alkohol- och drogfrågor Länssamordnare 16 samordnare/ kontaktperson 4 nätverk Referensgrupp frivilligorganisationer Landstingets arbetsgrupp för drogprevention Projektet Ansvarsfull Alkoholservering Styrgrupp skolan förebygger Styrgrupp Småkommun satsning Nätverket Se mig Alkohol Trafik Nationella och Regionala nätverk Strategisk ledningsgrupp för ANTD frågor Organisation

Bakgrund Skolverket granskar ANT- undervisningen 1999 Uppdrag FHI ta fram förslag hur skolan kan arbeta för att främja ungdomars hälsa och förebygga alkohol- och narkotikamissbruk och andra riskbeteenden

Byggde på ett tidigare regeringsuppdrag med syfte att beskriva vad skolan kan göra för att främja ungdomars hälsa och förebygga alkohol- och narkotikamissbruk och andra riskbeteenden Resulterade i rapporten ”Förebyggandets konst” Statens folkhälsoinstitut i samarbete med: –Skolverket –Myndigheten för skolutveckling –Alkoholkommittén –Mobilisering mot narkotika –Sveriges kommuner och landsting Ett regeringsuppdrag

Mål för arbetet: i.alla kommuner skall nås av information om värdet av en alkohol- och narkotikapolicy i skolan, ii.samtliga skolledare nås av kunskap om värdet av en ny inriktning på alkohol- och narkotikapolicy i skolan, iii.kommuner tar ansvar för att stimulera skolor att skapa policies för att främja elevers hälsa och förebygga alkoholskador, drogmissbruk samt andra riskbeteenden, iv.olika former av fortbildning om förebyggande arbete görs tillgänglig för lärare och annan skolpersonal, v.framställa och sprida kunskapsunderlag och annat material som är nödvändiga i informations- och utbildningsprocessen. enligt Regeringens Promemoria nr 4,

Viktiga utgångspunkter Utgångspunkt i risk- och skyddsfaktorer – förebygger man ett problem förebygger man samtidigt många andra problem Att eleverna trivs och fungerar väl i skolan är däremot ett grundläggande skydd mot att utveckla problem och missbruk Förebyggande arbete går hand i hand med skolans lärande kärnuppdrag

Viktiga utgångspunkter, forts Det drogförebyggande arbetet bör därför i första hand handla om att skapa ett gott skolklimat och en god lärandemiljö som motverkar att elever faller ifrån och hamnar i bekymmer Skolan är endast en pusselbit Att arbeta med kunskapsbaserade metoder ökar chansen att lyckas

Skolan förebygger - insatser Två pilotlän, Skåne och Värmland Informationsskriften ”Att göra det möjliga” Hemsida, Distansutbildning (5 p), ÖPP, Motiverande samtal, föreläsare/inspiratörer, Verktygslådan Adressregister och informationsutskick Samverkan med lokala aktörer, samverkanskonferenser Uppdraget slutrapporterades i mars 2008

Skolan förebygger i Värmland Pilotlän - Värmland och Skåne Karlstad Sunne Arvika

Skolan förebygger i Sunne Skolledningen Bildningsnämnden Skolan förebygger, projektgrupp Rektorer från förskola till gymnasiet Fritidschef IFO chef Samordnare för drog och alkoholfrågor

Val av metoder Nuläget i kommunen Samordning med de andra tre kommunerna Metoddag Val av metoder

Klassrummet klimat Skolans sätt att möta eleverna – det viktiga lärarledarskapet Precis som att kunna läsa, skriva eller räkna är det grundläggande att fungera bra tillsammans med andra människor. Det är viktigt att känna igen sina egna och andra individers känslor och att kunna tolka och hantera dem. Reglerna mot mobbning måste vara glasklara och väl förankrade.

Klassrummets miljö SET SkolKOMET

Elevhälsa Elevhälsans personal har en särskild närhet till eleverna, men också sakkunskap när det gäller barns och tonåringars sociala utveckling och hälsa, har dessa personer en viktig roll i arbetet att skapa en trygg arbetsmiljö i skolan.

Elevhälsa MI Hälsosamtal

Samverkan med föräldrar Föräldrarna är en betydelsefull, men ofta underskattad resurs när det gäller att skapa en positiv och trygg lärandemiljö i skolan.

Samverkan med föräldrar ÖPP COPE Familjecentral Vägledande samspel Föräldrautbildning MHV, BHV Barnhälsoteam FöräldraKOMET Marte Meo

Meningsfull fritid. Motverka segregerade fritidsmiljöer där ungdomar med riskbeteende samlas. Att umgås med ”antisociala” vänner på fritiden är en riskfaktor

Kursområden Metodik, kommunikation och bärande relationer i öppen verksamhet5 poäng Gruppsykologi och sociologi5 poäng Ungdomar med särskilda behov 5 poäng Hälsopedagogik och friluftsmetodik5 poäng

Metoder i skolan förebygger MI- utbildare inom länet Skolkomet SET - utbildare inom länet ÖPP- utbildare inom länet

Framgångsfaktorer Bättre skolklimat Minskat alkoholbruk bland klass 9 elever Nattvandringar Gemensamma satsningar

Framtiden Gemensamma satsningar Handledning Nätverksträffar Fortbildning Styrgrupp för satsningen

Inte bara en pusselbit... utan flera Insatser på olika nivåer i kommunen Samspel mellan olika slags insatser som understödjer och förstärker varandra

”Skolan förebygger 2” Förnyat uppdrag under att; ”…intensifiera arbetet med att sprida metoder som i grund- och gymnasieskolan kan förebygga och reducera elevers bruk av alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak”. (regeringsbeslut S2008/4700/FH)

Värmlands län MÅL Vidareutveckla och stötta det som har startats i länet inom ramen för Skolan förebygger uppdrag

Kartläggning av Värmland Frågeställningar till samtliga kommuner Kommunbesök till samtliga skolledningar Sammanställning Utbildningar Samordning

Forskningen visar på att.. lärarnas sätt att möta eleverna skolans sätt att möta föräldrarna att stärka elevernas sociala och emotionella kompetens att reducera förekomst av mobbning att utveckla arbetet med elevhälsan.