Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Seminarieboken Kapitel 4 – Metodmedvetenhet
Advertisements

KANDIDATUPPSATS.
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Självständigt arbete 15 högskolepoäng på Statistik III
Viktorija Kalonaityte
Den vetenskapliga artikeln
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Kandidatuppsats VT14 Kursledare: Lotta Hallberg och Karl Wahlin
Det svenska politiska systemet: Introduktion
Peter Gustavsson IEI/Företagsekonomi Torsdag 5 december 2013 kl (ca) Lokal: A2 Examensarbete - Information inför kurs 722A35/722A36/722A42 VT 2014.
Examensarbete för civilekonomexamen vid Linköpings universitet
Peter Gustavsson IEI/Företagsekonomi torsdag 7 okt 2011 kl (ca) Examensarbete - Information inför kursen 722A35 VT 2012.
Vetenskapligt arbete Eva Friman, HUB 2010.
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
Examensarbete - Information inför kursen 722A35 VT 2011
Den vetenskapliga undersökningen Metod. Att välja problem - att inse vad som man inte vet - att se vad som går att ta reda på - att se vad som är värt.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
Kursintroduktion – Religionsdidaktik ht Här idag: Presentation kursen, deltagare, lärare Introduktion av kursen: Kursplan, litteraturlista, momentschema.
Hur presentera och opponera?
Vetenskaplighet En gissning blir inte vetenskap för att den råkar visa sig vara sann. Vetenskap handlar om att ge tillräckligt goda /rimliga skäl för att.
Bedömningskriterier för studentrapporter
Huvudområde offentlig förvaltning
Seminarieboken Kapitel 9 – Bedömning av ett akademiskt arbete
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Läroplansträff Välkomna!.
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Välkommen till Språkhandledningen!. Akademiskt skrivande – en introduktion.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Att arbeta vetenskapligt
Michel Thomsen, Maria Åkesson - Informatik Högskolan i Halmstad
Håkan Jönson Socialhögskolan i Lund
Kapitel 4 Hälsofrämjande arbete
Förvaltningshögskolan GU Lärare: Iwona Sobis, Doc. Fil.dr
Organisationsteori 7,5 hp Kursansvariga: Gary Kokk och Patrik Zapata Den pedagogiska idén För de flesta av er är detta den sista kurs ni.
STUDIETEKNIK INOM SOCIOLOGI
Teoretisk referensram
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Petra Andersson MORIA: Introduktion Petra Andersson
En guide för arbeten i SO
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Grupparbete Nr 4 Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Grupp 5 Grupp 6
Statsvetenskap 3, statsvetenskapliga metoder
Om skrivande av uppsats
Kandidatuppsats Redovisning HT 2014
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Informationssöknings- processen En lärande process med lärare och bibliotekarie i samverkan med elevens informationskompetens i centrum Carol Kuhlthau.
Introduktion NTH 001 Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap Christopher Kullenberg 1.
Formellt, skarpt och snyggt
Skolutveckling genom aktionsforskning
Metod i samhällsvetenskap
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Läkarprogrammet, Uppsala universitet Ht-2015 Självständigt Arbete (SSA) - en översikt.
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Metod i samhällsvetenskap s Ur centralt innehåll och kunskapskrav  Tillämpning av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
VETENSKAPLIGT SKRIVANDE SSA 220/230 MAGISTER/MASTERUPPSATS I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK JULIA PRENTICE.
KANDIDATUPPSATS VT16 Kursansvarig: Linda Wänström 1.
Specialpedagogik Ht 12. Introduktion 7 sept kl , 12:131 Erfarenhetsutbyte/diskussion och information inför ventileringen 5 december kl ,
Kandidatuppsats i Statistik 732G32 Linda Wänström.
UPPSATSPLAN HUR GÖR MAN EN SÅDAN?. UPPSATSPLAN Nytt steg i processen, PM godkänt PM är början på planen Handledartilldelning Samarbete med handledare.
Ny termin – nya möjligheter. Sista rycket i grundskolan.
Problemformulering En introduktion på kursen
Välkomna till kursen Uppsats - Examensarbete!
Presentation av Sociologi och Socialpsykologi
Magisteruppsats 30hp Masteruppsats 30hp Examensarbete 30hp
Kvalitativa forskningsmetoder, 6 hp Kurstid: 21 januari–15 februari Kurskod: 729G07 Michael Tholander.
Presentationens avskrift:

Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp Göteborgs universitet Förvaltningshögskolan Ht 2010 Anna Melke

Introduktion till kursen och dess första delmoment Innehåll och mål Upplägg Examination Nästa termin Därefter: föreläsning 1, delmoment 1 Avbryt mig när som helst!

Innehåll och mål Praktisk förberedelse inför uppsatsarbete Vad innebär det att skriva en akademisk uppsats? Vad är formalia? Hur kan en uppsats se ut? Olika faser i uppsatsarbetet.

Innehåll och mål Introduktion till det vetenskapliga tänkandet Vad är (inte) vetenskap? Vad skiljer t.ex. det vetenskapliga arbetet från journalistik? Vad är en vetenskaplig frågeställning? Introduktion till grundläggande begrepp

Innehåll och mål Fokus på metod Vad är en vetenskaplig metod? Vilka metoder är vanliga inom samhällsvetenskapen? Hur väljer man metod? Vad spelar det för roll vilken metod jag använder? Övning i kvantitativ metod (delmoment 2)

Upplägg delmoment 1 F1 Introduktion till kurs och begrepp Föreläsning 2-6 Exempel på metodfrågor och metodproblem, diskussion kring forskningsprocessen Föreläsning 7 Handledning Föreläsning 8 Examinationsseminarium

Upplägg delmoment 1 Litteratur: Metodpraktikan: huvudbok, en genomgång av och diskussion kring olika metoder Vetenskapsteori för nybörjare: fördjupning av ”vad är vetenskap”? Rapporter och uppsatser: handbok i framställning och formaliafrågor .

Examination Efter avslutad kurs ska studenten: ha tillägnat sig insikt om de vetenskapsteoretiska grunderna för olika syn på kunskap samt om de kunskapsteoretiska förutsättningarna för några av de inom samhällsvetenskap vanligaste använda metoderna och teknikerna. ha förmåga att välja och designa vetenskapliga undersökningar samt ha förståelse för relationen mellan metod och problem.

Examination ha färdighet i att tillämpa några av de vanligaste vetenskapligt använda metoderna och teknikerna, inkluderat historisk källkritisk metod. ha förmåga att värdera hur valet av metod samt övriga faktorer och val präglar det vetenskapliga arbetet och hur det möjliggör/begränsar de slutsatser det är möjligt att dra av en undersökning.

Examination Detta visar ni i delmoment 1 genom att granska och analysera två uppsatser utifrån kurslitteraturen. Hur har författarna genomfört undersökningarna? Kunde de gjort på något annat sätt? Vad hade det fått för konsekvenser? Gör de som man ”ska” enligt kurslitteraturen?

Nästa termin Kandidatuppsats om 15hp (ca 30-40 sidor) Handledning individuellt eller i grupp Inga föreläsningar Eventuellt seminarier Slutseminarium med opposition obligatoriskt Fundera redan under denna termin på ämne och möjlig handledare!

Föreläsning 1 Vad är vetenskap? Vad är metod? Vad är utmärkande för en akademisk text? Då går vi över till

Vad är vetenskap? Vad är inte vetenskap och hur avgör vi det? Vetenskap innebär en särskild syn på kunskap ett strukturerat tillvägagångssätt en transparent process att förhålla sig till tidigare studier

Vad är vetenskap? Några centrala vetenskapliga begrepp: Positivism Hermeneutik objektivitet - subjektivitet lagbundenhet - problematisera generalisera - det särpräglade statistik - inlevelse experiment prediktion

Vad är vetenskap? Centrala begrepp: Reliabilitet tillförlitlighet, att mäta rätt Validitet giltighet, att mäta rätt saker Deduktion (deduktiv ansats) att utgå från teori Induktion (induktiv ansats) - att utgå från empiri

Vad är vetenskap? Centrala begrepp: Operationalisering Verifiera vs. Falsifiera Förförståelse Paradigm

Vad är metod? Metoden är undersökningens redskap för insamling av data analys av data Metoden avgör - vilka frågor vi kan ställa och besvara - vilket material vi använder och vice versa!

Vad är metod? Vilka metoder känner ni till? Vilken metod lämpar sig för att undersöka Konflikter på en arbetsplats Hälsan i en population Effekterna av en organisationsförändring Effekten av olika behandlingsmetoder

Vad är metod? Svaret är inte givet! Beroende på metodval vinklas frågan olika studerar vi olika frågor har vi olika möjligheter till generalisering har vi olika möjligheter till slutsatser

Vad är metod? Därför måste vi alltid motivera/argumentera väl för vårt val av metod visa medvetenhet för konsekvenserna av vårt metodval ta hänsyn till metoden när vi diskuterar resultat och drar slutsatser

Vad utmärker en akademiskt text? Har en särskild form Behandlar särskilda frågor Använder en tydlig metod – en strukturerad undersökning Strävar efter ackumulerad kunskap Anknyter till teori: utvecklar, prövar, förklarar via Anknyter till tidigare forskning: referenser

Kontakta mig via mejl om ni har frågor. Håll er uppdaterade på GUL. Tack för idag! Kontakta mig via mejl om ni har frågor. Håll er uppdaterade på GUL. Vi ses den 13/10!