Havsplanering – till glädje och nytta för alla 2014-12-111.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Sammanställning länsstyrelserna
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
En översyn av riksintressen pågår
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Isabel Enström, Gotland Daniel Liljeberg, Villaägarnas Riksförbund Tove Göthner, SKL Björn Risinger, HaV Margareta Lundin Unger & Maud Larsen, HaV.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Ändamålsenliga planbestämmelser
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Digital exclusion Olle Findahl Stockholm.SE April
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Fler studentbostäder i Stockholmsregionen 7 december 2012.
Socialdepartementet Hur kan processerna för stadsutveckling och byggande effektiviseras? Stefan Attefall, bostadsminister Kiruna 9 juni 2014.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Kulturmiljöfrågor i PBL
1 Ny LTP , 4 april 2013 Direktiv och tidplan Dialogmöte ny LTP 4 april 2013.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Mervärden av internationellt samarbete Vär(l)den i Västerbotten 24 januari 2013 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio.
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Johan Sundqvist, Miljöchef
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” 1 Personal Projekt/ uppdrag Samarbete internt.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Fiskeförvaltning med fokus på sill/strömming
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
En svensk mineralstrategi och SGUs roll Lisbeth Hildebrand, SGU, 30 jan 2012.
Botnia-Atlantica Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå maj 2008 Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Havs- och vattenmyndigheten- ett perspektiv på alternativ
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Hållbar utveckling -en förutsättning för vårt läns tillväxt Torsås Kustmiljögrupp
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla
Vad är metadata? Data som beskriver data.
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Regional utvecklingsstrategi för Skåne
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Infrastrukturplanering
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Vi har bildat ett internationellt nätverk med andra Östersjökommuner för Östersjöns gemensamma miljö.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Sammanfattande redogörelse
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Johan Niss, naturskyddsenheten
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Thomas Kalbro Fastighetsvetenskap, KTH Seminarium, Cannes, 16 mars 2016 Myter om plan- och bygglagen.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Detta är havsplanering
Miljökvalitetsnormer vatten
Detta är havsplanering
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Miljömålen består av tre slags mål
Naturvårdskonferensen Fredrik Nordwall
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Ny tjänstepensionsreglering
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Havsplanering – till glädje och nytta för alla

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Havsplaneringens omvärld miljoner invånare Snabb ekonomisk tillväxt % av världens sjöfart Oljetransporter Klimatförändringar och energiförsörjning

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk tillkommer. Stora behov av olika former av skydd. Havsplanering främsta verktyget för att fördela nyttigheterna och utrymmet i havet. Behövs för tillämpningen av EU:s havsmiljödirektiv.

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Fysisk planering av territorialhavet och svensk ekonomisk zon Planering på djupet – fysisk planering av havet Slutbetänkande till regeringen december 2010 Kunskap på djupet – kunskapsunderlag för havsplanering tilläggsbetänkande till regeringen juni 2011 Proposition bereds i Regeringskansliet

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Ingen samlad havsplanering, få kommuner planerar territorialhavet Många intressen Försvar Sjöfart Naturvård Energiproduktion Materialutvinning Forskning Kulturvård Vattenbruk Fiske Med mera Internationellt regelverk styr i den ekonomiska zonen

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Havsplanering - syfte Syftet med planering av havet är att bidra till hållbar utveckling. Samlat underlag för att pröva anspråk och skyddsbehov Förenkla tillståndsprövning och förvaltning Förutsägbarhet för företag och intressenter Verktyg för samordnad havsförvaltning Verktyg för kommunikation och information Bidrar till gränsöverskridande samarbete

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Planernas form och innehåll Sammanhängande och helhetliga havsplaner planområden: Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet utanför 1 nautisk mil från baslinjen Mest lämpliga användningen av havsområden avvägningar mellan allmänna intressen

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” …forts Krav på fungerande ekosystem sätter ramarna Grunddragen för hur havsområden ska användas Vilka allmänna intressen som ska beaktas vid beslut Kartor, riktlinjer och bestämmelser Planering i olika geografiska skalor

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Tillståndsprövning och förvaltningsbeslut Vägledande, styrande eller bindande för beslut om tillstånd och förvaltning. vägledande beslutsunderlag riksintressen ska alltid beaktas vid tillståndsprövning (”styrande”) tillstånd får inte ges i strid med bindande bestämmelser Underlag för övriga förvaltningsbeslut.

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Ansvarsfördelning HaV tar fram förslag till havsplaner, tillsammans med kustlänsstyrelserna. Statliga myndigheter lämnar underlag och medverkar. Kommunerna och kommunala samarbetsorgan ska bjudas in att medverka. Regeringen ger riktlinjer och beslutar havsplanerna.

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Överlappningar mellan planer Vattendirektivet Havsplan Marina direktivet TerritorialhavetEkonomisk zon (EEZ) Baslinje PBL-plan

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Sambandet med kommunernas planering Kommunernas översiktsplanering omfattar hela territoriet och överlappar med havsplanen. Den statliga havsplaneringen ska bedrivas i samråd med kommunerna. Havsplanerna ska underlätta kommunal planering för kust- och havsområdena. Kommunerna ska ha möjlighet att medverka i planeringsprocessen och yttra sig över havsplanen.

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” …forts ÖP ska samordnas med havsplanen. Detaljplaner m.m. får inte motverka havsplanen. Kommunerna bör samordna kustplaneringen sinsemellan.

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Planeringsprocessen – preliminär! 1 / / / / FörberedelserProgram/underlagPlaneringGranskningBeslut 31/

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Bild Till webbplats

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Plan Bothnia Exempel

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Hav möter land – Exempel på projekt

För att ändra/uppdatera/ta bort ”Presentationsnamn” och ”Namn” i foten, gå in på ”Infoga - Sidhuvud/sidfot” Havsplaneringen som sammanhållande verktyg Marina direktivet, vattendirektivet och CFP Ekosystemansatsen Exempel Riksintresse x Exempel Riksintresse x Tillstånd Översiktsplaner och regionala planer Havs- plan Havsplanering Exempel Riksintresse x Uppföljning Prövning Uppföljning Prövning Beståndsplan xÅP Marint ÅP Vatten ÅP Marint ÅP Vatten Beståndsplan xBeståndsplan 1ÅP Marint ÅP Vatten