Landstingsfullmäktiges beredningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Advertisements

Uppföljning som verktyg Magnus Lagercrantz För ett samhälle där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionsförmåga.
Utredningen om män och jämställdhet
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Folkhälsoarbete i Munkedal
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Träff med fritidsgårdar i Örebro län
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Folkhälsa – en fråga om välfärd och demokrati
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Vad menar vi med begreppet behov?
Demokrati och hur Sverige styrs
Presentation FOLKHÄLSA I NYNÄSHAMN
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Norrbottens läns landsting – en behovsstyrd hälso- och sjukvård Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen - tandvårdslagen Målet för.
Kontaktytor mellan energieffektivisering och Folkhälsa
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Bilder för lokal utbildning
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Tillsammans kan vi göra skillnad! Folkhälsorapport Blekinge 2014
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
LiÖ:s kunskapssammanträde Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutades av alla kommuner och landstinget i november 2001.
Sociala investeringar Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige reserverar 120 milj. för perioden Kommunfullmäktige reserverar 120 milj.
0/00 Birgitta Rolfsdotter 2004 FYSS står för FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
Miljö och Byggförvaltningen - utifrån folkhälsomålen
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Inledning: Vi kommer nu ta vid där Pia slutat där hon beskrivit förskjutningen av folkhälsoarbetets sätt att arbeta. . Vi har folkhälsopolicyn för Halland.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
Ola Nilsson Folkhälsoansvarig SPF:s förbundskansli SPF slår ett slag för det friska.
Liv & Hälsa ung Ojämlikhet i hälsan Källa: - ”På väg mot Sveriges Friskaste län år med Liv & Hälsa ung. Hur mår niondeklassare i Sörmland?” -
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Hälso- och sjukvårdsberedningarna Beredningarna består av fritidspolitiker från hela länet. Alla partier i landstingsfullmäktige är representerade (utom.
Luleå kommun Ett gott liv för alla 28 augusti 2015
Kommissionen för jämlik hälsa
Salut-satsningen Samverkan för att nå alla barn! Anneli Ivarsson
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
HFS – nätverkets grundidé Margareta Kristenson Professor/överläkare i socialmedicin Linköpings universitet/Region Östergötland Nationell koordinator för.
Använder vi oss av Fysisk aktivitet på Recept? Carin Molin, sjukgymnast, PatientForum UMAS Ulrika Björck, sjukgymnast, Endokrinologiska kliniken UMAS.
Hälsofrämjande och hållbar utveckling
Möjlighet till Egen Kraft!
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård ett av de nya nationella målen för folkhälsan
Kommissionen för jämlik hälsa
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Barnkonventionen.
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
KPR april 2018.
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Universellt preventionsarbete – tidigt främjande insatser
Presentationens avskrift:

Landstingsfullmäktiges beredningar Syfte att: ge fullmäktige bättre kunskap om hur Gävleborgarna lever och mår med utgångspunkt från aktuellt uppdrag upprätthålla löpande kontakter med medborgarna lämna årliga verksamhetsrapporter till fullmäktige Målsättning att: stärka fullmäktige i rollen som befolkningsföreträdare öka fullmäktiges möjligheter att fatta beslut baserat på befolkningens behov

Bakgrund I det politiska måldokumentet ”Goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg” beskrivs Folkhälsa som det övergripande målet för Landstinget Gävleborg vilket innebär att i samverkan med andra aktörer, bidra till att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen

Beredningarna har i uppdrag att föra dialog med medborgarna kring vad de upplever som behov av insatser/förändringar/satsningar inom Folkhälsopolitiken och dess områden gällande i första hand livsvillkor - och i mån av utrymme även livsmiljö.

Folkhälsans 11 målområden AAtt skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Folkhälsans 11 målområden Delaktighet och inflytande i samhället Ekonomiska och sociala förutsättningar Barns och ungas uppväxtvillkor Hälsa i arbetslivet Miljöer och produkter Hälsofrämjande hälso-och sjukvård Skydd mot smittspridning Sexualitet och reproduktiv hälsa Fysisk aktivitet  Matvanor och livsmedel Tobak, alkohol, narkotika, doping och spel  

De goda livsvillkoren fångas in i fyra av folkhälsopolitikens elva målområden: -Delaktighet och inflytande (medborgardialogen är i sig en del av detta målområde) -Ekonomiska och sociala förutsättningar -Barns och ungas uppväxtvillkor -Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (när det gäller detta målområde gör man bedömningen att detta är frågor som landstinget redan arbetar aktivt med)

Paradoxens” kärna Välfärdsstater som Sverige, har lång tid drivit en folkhälsopolitik: Gratis utbildning öppen för alla Offentligt finansierad vård och omsorg Generösa socialförsäkringar Aktiv strävan mot inkomstutjämning Aktiv arbetsmarknadspolitik Ändå kvarstående och ökande skillnader! Varför?

Kvarstående ojämlikhet i ohälsa – en utmaning Livslängd är en indikator på livsvillkor och social utveckling Sverige ett av de länder med högst medellivslängd (79/83) men vi har tappat från 1:a 1970 till 7:a 2010 (74,6/81) Livslängd/dödlighet har en stark koppling till ekonomiska och sociala villkor

Folkhälsans bestämningsfaktorer

Delaktighet och inflytande Alla vill påverka- Man vet inte hur man påverkar Alla har lika värde – Utsatta grupper har lägre värde, är osynliga och blir överkörda Ingen lyssnar Man ser inga resultat Föreningslivet viktigt som möjliggörare Demokrati måste man också lära sig i skolan

- ”Spelar ingen roll de som bestämmer kör över, fler borde få säga sitt. Besluten fattade när man informerar. Alla borde få vara med och fatta beslut. Dålig info före det är klart.” - ”Vill man vara delaktig är det inte mycket som krävs, söker man info och vill vara med får man det ganska enkelt”. - ”ungdomarna vill påverka men vet inte hur, det är ett tråkigt lokalsamhälle, politiker borde bjuda in till öppna inbjudningar. Man behöver aktivt söka upp partier, slutna”. - ”man kan vara delaktig i föreningar, behöver inte vara politiska, finns annat som påverkar”.

Ekonomiska och sociala förutsättningar Funktionshinder- Funktionsnedsättning kan vara ett hinder Droger/missbruk/sjukvård – Tidiga insatser för att komma till rätta med missbruk För lite personal inom sjukvården Ensamhet – konsekvenser av ensamhet upplevs som ett stort problem. Beror på ex kulturella skillnader. Äldre blir ofta isolerade. Föreningsliv kan bryta isoleringen. Arbete/arbetslöshet – Svårt för invandrare att få jobb. Man blir sjuk av att vara arbetslös. Utbildning – Viktigt för att få arbete. Fria skolvalet innebär segregering. För lite fokus på individen/eleven.

- ”Ensamheten är ett stort problem i vårt samhälle”. - ”Friskolor skapar segregation”. - ”För lite individfokus i skolan”. - ”mediciner delas med kompisar och tas på en gång för att bli påtända, borde tas på psyk varje dag! Metadon och Subutex missbrukas. Lycra har blivit populärt. Mer upplysning om narkotika. Visa på det farliga”. - ”För lite personal i äldrevården, för mycket neddragningar, personalen hinner inte med. Höj skatten för bättre sjukvård fast vi har världens bästa sjukvård”.

Barn- och ungas uppväxtvillkor Skolan är en viktig fråga- Ordning och reda i skolan, resurser, bra betyg och närhet till skolan ger förutsättningar för en bra framtid ”Föräldrastatus”- Arbetslöshet och missbruk påverkar barns och ungas uppväxt Samhällets möjlighet att bidra till en meningsfull fritid

- ”Barnfattigdom påverkar så klart hälsan till det sämre”. - ”arbetslöshet är ett stort problem. Yngre blir missbrukare/slås ut. Det finns inga jobb. Om man inte går i gymnasiet, vad ska man då göra, börjar missbruka”. - ”närheten till naturen upplevs viktig men få utnyttjar möjligheterna till fysisk aktivitet. Scooters och fyrhjulingar viktigare och statussymboler”. - ”För att få en bra framtid måste man få bra betyg och kunna läsa vidare”.