Välkomna Information om utredning Utredningen syftar till att kartlägga och föreslå eventuella justeringar i de insatser och den organisation som Lidköpings.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Utvecklingsdagar för rektorer och förskolechefer Storhogna 5-6/9
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Exempel utifrån ett antal målområden
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
En reviderad läroplan för förskolan
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Planering.
Syftet med en personlig handlingsplan
Systematiskt kvalitetsarbete
Hej och välkomna!.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Individuella utvecklingsplaner ska: - vara ett stöd för elevens lärande - innehålla omdömen om elevernas kunskapsutveckling - innehålla en planering av.
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Enl. McKinsey m.fl. Sammanhållen kvalitet i lärandet Lärarprofessionens mycket stora betydelse – lärarnas status, rekryteringen till yrket Kompetensutvecklingen.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Kvalitetssäkring ISO 9000.
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
Välkomna till Edboskolan
Hur fungerar samhällets insatser för ensamkommande flyktingungdomar? Om ensamkommande flyktingungdomars introduktion och etablering i Umeå Projekt finansierat.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
Genomlysning av vår organisation
Vision och övergripande mål - vad vill vi uppnå med autonomiarbetet? Högre kvalitet i verksamheterna (”världsklass”) Ökad harmonisering av och transparens.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Elevhälsa Elevers behov och skolans insatser Projektledare Anna Blom Elevhälsan 1.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Barns behov eller Vem tolkar barns behov?. I behov av särskilt stöd I skollagen: I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn.
Modersmålsråd 15 februari
Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20)
Framtidens elevhälsa Stockholm september
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Nyheter i skollagen från och med
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Välkomna Information om utredning Utredningen syftar till att kartlägga och föreslå eventuella justeringar i de insatser och den organisation som Lidköpings kommun nyttjar för att på bästa sätt hantera de barn/elever som genom sitt agerande utmanar vuxenvärlden till att ta större ansvar. Utredare/projektledare Kess Simmasgård från företaget SENATOR Kess Simmasgård Konsult

Process Innan ni går ges ni möjlighet att skriva ned era tankar… Vi slutar när vi är klara.

Problem? AEBCDFAEBCDF

Uppdrag Uppdraget i delområden: Hur väl, i förhållande till uppdraget, är Stödenhetens, grundskolans och förskolans organisation utformad för att tillgodose behoven hos barn i behov av särskilt stöd? Hur uppfattas insatserna från Stödenheten av rektorerna? Hur väl anpassade är rutiner, blanketter och elevdokumentationen? Hur väl är för- och grundskolan anpassad till elevens behov?

Uppdrag Hur väl anpassade är insatserna gentemot barn/elever i behov av särskilt stöd? Är Stödenhetens uppdrag i paritet med Skollagen? Summan av dessa granskningar ska ge svar på den övergripande frågan Hur bra är vi egentligen?

Arbetsorganisation Utredningen bedrivs som ett projekt och styrs av en styrgrupp som består av: Nämndsordförande: Mario Melani Skolchef:Johan Olofsson Utvecklingschef:Gunilla Kindberg

Arbetsorganisation Utredningen har en arbetsgrupp som såväl utför egna ”granskningar” som i samspel med utredaren gör granskningar och bedömningar, arbetsgruppen består av: Tf. stödenhetschefHelene Larsson Elevhälsosamordnare Patrik Ekman KuratorLisbet Rohdin SkolpsykologSofia Turner Skolsköterska Kerstin Fransson SpecialpedagogMartina Persson RektorMargareta Bjurmar RektorMalin Hemberg Rektor Monica Alsterhag

Arbetsorganisation Arbetsgruppen föreslås delas i tre utredningsgrupper vilka var för sig och i samspel med utredaren genomför nödvändiga granskningar. Förslag till uppdelning med tre deltagare i varje grupp. Administrativ grupp, ska granska och sammanställa rutiner, dokument och elevdokumentation. Enskild elevutveckling, ska granska omdömen, betyg, nationella prov och delta i intervjuer. Organisationen, ska granska organisationen Stödenheten.

Insatser Intervjuer av upplysande karaktär riktade till nyckelpersoner Djupintervjuer för att skapa en djupare förståelse Särskilda riktade ”intervjuer” och /eller hälsosamtal till elever i behov av särskilt stöd Enkät till -samtliga rektorer -stödenhetens personal Dokumentstudier, samt granskning av rutiner, blanketter Okulära granskningar

Insyn delaktighet Projektet syftar till att vara så transparant som det bara är möjligt. Formerna för hur information löpande ska nå berörda befattningshavare ska utarbetas av arbetsgruppen. Möte/en av det slag som vi nu genomför planeras även i avslutningen av projektet.

Tidsplan Klart i början av mars.

Problematisering Jag vill ha er hjälp: 1Hur får vi tillgång den enskilde elevens, upplevelse av sin skolsituation?

Problematisering Innan ni går, skriv ned på det utdelade arket: vad Du anser om det som Du nyss hört? ange om det är något som Du vill skicka med redan nu som är viktigt att tänka på i det kommande arbetet