Kompetensfrågorna en del av kvaliteten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Brukarfokus i biståndshandläggning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Landstinget i Östergötland
– Anette Blomqvist – Ulrica Larsson – Erik Westerlund – Ledarskapsutveckling över gränserna Case Högsby kommun.
VÅRD & OMSORG.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
Struktur för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Pict-O-Stat Enkätverktyg för daglig verksamhet
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
VerksamhetsutvecklingVerksamhetsutveckling I arbete med funktionshinder.
Föreståndares kompetens
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Behov av habilitering och rehabilitering
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Modell för Utveckling av ledningssystem
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Detta är God Vård.
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
QULTURUM Mari Bergeling 2014 Kartläggning av stöd- och ledningsprocess Personcentrerad processkartläggning – PCP Före- byggande Identifiering av förutsättningar.
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Bakgrund Nationell Nivå Projekt Carpe var ett nationellt projekt som startade 2009 och ligger som grund för förändringarna av titlarna och de nya kompetenskraven.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning.
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Detta är God Vård
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Välkomna !.
Kvalitetsarbete.
Regionalt utvecklingsarbete evidensbaserad praktik inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. Sammanställning av intervjuer med.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN
Nätverksträff för deltagare i NKR
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Handlingsplan Handlingsplan förbättringsbehov uppföljning
Verksamhetsråd
Enheten för uppföljning och utvärdering
Presentationens avskrift:

Kompetensfrågorna en del av kvaliteten

Kompetenskrav 6§ LSS ...den personal som behövs för att ett gott stöd och en god service och omvårdnad skall kunna ges.

Specialmotiveringen till 6 § LSS Skyldiget att ha den personal som behövs för att meddela god omsorg personalen ska ha den utbildning och erfarenhet som krävs för varje specifik uppgift Inga krav på viss personalkategori

3 § LSS - förordningen ...en person med lämplig utbildning som förestår verksamheten samt den personal som i övrigt behövs för en ändamålsenlig verksamhet.

I Socialstyrelsens allm I Socialstyrelsens allm.råd och föreskrifter om bostad med särskild service för vuxna SOSFS 2002:9 (S) lämplig utbildning för den som förestår verksamhen i en gruppbostad menas högskoleutbildning som är relevant ... -------- personalen har den kunskap som behövs för en ändamålsenlig verksamhet

6 § LSS Verksamheten enligt denna lag skall vara av god kvalitet..... Kvaliteten i verksamheten skall systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

Olika perspektiv Brukaren Personalen Ledningen Medborgaren

Vad är målet för insatsen? främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet så att möjlighet att leva som andra tillförsäkras goda levnadsvillkor.

Områden som ska/bör behandlas i ett ledningssystem Kvalitetssäkring av sociala tjänster AR Tillgänglighet AR Samarbete – samverkan F Handläggning och dokumentation AR/F Fel och brister i verksamheten F Synpunkter och klagomål på verksamheten F Personal och kompetensförsörjning F Försörjning av varor och tjänster AR Uppföljning och utvärdering av verksamheten F.

Utgångspunkt Vilka krav på kunskap har brukare och klienter rätt att ställa ? Teoretiska kunskaper Praktiska färdigheter Professionellt förhållningssätt

Personalförsörjning Det ska finnas rutiner för: Att det finns den bemanning som krävs för att utföra uppdraget Att personalen har den kompetens som krävs för att utföra uppgifterna Att personalen ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling.

Uppföljning och utvärdering Uppföljning – Har vi gjort det vi ska göra? Utvärdering – Gör vi rätt saker? Arbetet med kvalitetsfrågor är ett ständig pågående utvecklingsarbete där alla i verksamheten är delaktiga.

Så här mycket arbetstid har man som chef (efter Lena Andersson-Fele) ”Man kan inte vara ledare för fler än man har goda vänner. Har man få vänner ska man inte vara ledare.” Johnny Johnsson Företagsläkare Stora Enso

Så här mycket skulle man behöva

www.socialstyrelsen.se