Kultur och hälsa Norrbotten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Barnets rättigheter från teori till praktik
Hälsolyftet och LSH-studien
Musikstund i hemmet.
Dans och rörelse i demensvården Att ha roligt i rörelse
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Kultur för alla – gäller det mig
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Socialstyrelsens tillsyn
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Nationella strokekampanjen Ett initativ från Sveriges landsting och regioner Norrbottens Läns Landsting.
SET Social Emotionell Träning
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
CPMR Bildat 1973 CPMR har till syfte att stödja och arbeta för Europas perifera och maritima regioner genom att främja en balanserad territoriell utveckling.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
Kunskapsnätverket hiv/STI Norr Eva-Britt Carlsten, VLL Annika Nordstrand, NLL Karin Wåhlén-Götzmann, JLL Anna-Karin Öberg, LVN Kontaktpersonerna i.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Resultat Införandet av rapporter uppskattas och ses som mycket värdefullt av personalen. Personalen känner sig tryggare och bättre informerade. Alla tar.
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Modul: ”Mäta för att veta” Psykiatri Nordväst, Avdelning 131
Sjukgymnastik för äldre personer
Norrbottens läns landsting – en behovsstyrd hälso- och sjukvård Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen - tandvårdslagen Målet för.
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Indikatorn (variabeln) ska omfatta ett vanligt förekommande folkhälsoproblem. kunna åtgärdas med folkhälsoinsatser. kunna åtgärdas av kommun/landsting/region.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Vi blir Region Jönköpings län
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Kultur – hjärna - lärande
Plasticitet Kultur och Hälsa Naturvidenskabens påvisning av kulturens effekt.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Seniorcentralen, Tranås
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Hälsoteket ska förbättra hälsa och välbefinnande hos de boende i Angered genom att: skapa möjligheter för människor att ta ett större eget ansvar.
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
Solveig Johansson
Fetare men friskare – 25 års hjärtkärlsjukdom och diabetes med MONICA i norra Sverige Mats Eliasson Adjungerad professor Institution för folkhälsa och.
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Samverkan inom distriktet. Säkerhet i vardagen Material från MSB m fl. – GRATIS! Fallolyckor, trafik, brand och brott Det finns mycket man kan göra själv.
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Åsa Heimer, projektledare, vårdutvecklare BHV-Nord, Stockholm
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Enkätundersökning: Feriearbetarna De ungas upplevelse av arbete inom Vård och Omsorg inom Göteborgs Stad Erika Rodríguez Lindgren.
Vi är en förening med bred ungdomsverksamhet inom fotboll. Vi har 18 lag, 574 aktiva ungdomar, 3 seniorlag och totalt 1400 medlemmar. Det är fantaskiskt.
Mats Hellstrand, för temagrupp Indikatorer-Avtal-Ersättning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Indikatorresultat verksamhetsår 2014.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Något att tänka på när man söker pengar
Grafisk visualisering
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Förstudie Friluftslivets år 2020
Intro 2016.
Presentationens avskrift:

Kultur och hälsa Norrbotten

”Jag, som molekylärmedicinare, sysslar med gener ”Jag, som molekylärmedicinare, sysslar med gener. Ett annat sätt att uttrycka det är att jag arbetar med så kallad hardcore, hårdfakta. Det skall ställas mot kulturen som anses vara något mjukt och mera svårgripbart. Det jag vill visa är att så inte är fallet, det vill säga att även kultur är hardcore. Kulturen har biologiska effekter”. ”Kulturen är ett oerhört kraftfullt instrument från början till slutet av våra liv för att hålla oss friska” (Gunnar Bjursell, professor cell- och molekylärbiologi, Göteborgs universitet)

Vad säger vetenskapen? Forskningen visar att Konsumtion av och deltagande i kulturaktiviteter främjar god hälsa Kulturupplevelser påverkar biologiskt Kulturaktiviteter kan vara ett värdefullt komplement inom Vård – akutsjukvård, operation, psykiatri, palliativ Omsorg (demens) Rehabilitering (smärta, stroke) 3

... Och med djur i vården kan vi spara miljoner! Gomorron Sverige 1/6 Hjärnan - ett lärande organ som behöver ha roligt! Med humor, uppmuntran och ett rikt socialt liv får vi fler synapser (kontaktytor mellan hjärnceller) = vi mår bättre! Med medveten träning utvecklas god hälsa = träna hjärna regelbundet! Människor har också behov av att känna delaktighet och ingå i sammanhang

Fredrik Ullén, Inst för Kvinnor och Barns Hälsa, Karolinska Institutet och Stockholm Brain Institute (11 maj 2009): - Aktiv musikundervisning höjde kognitiv förmåga medan dramaundervisning förbättrade social förmåga Från Schellenberg (2004), Psychological Science

Kultur och hälsa i Norrbotten Syftet att utveckla kopplingen mellan kultur och hälsa i landstingets organisation och med externa aktörer att utveckla delmetoder för uppföljning, utvärdering och mätning av kulturens verkan på hälsa och av kulturverksamhet. Målet på sikt: att kultur ska fungera som ett verktyg inom vård, omsorg och rehabilitering. Fokus på projekt där deltagaren själv är med och skapar!

Kultur och hälsa i Norrbotten Information internt och externt om kultur och hälsa Kommunbesök, Norrlandstingen, beredningsgrupper Folkhälsostrategiturné, kommun- och landstingsmöte m m Stimulera till mer kultur genom inspirationsdagar Ingå i olika nätverk, bland annat det nationella nätverket Kultur i Vården i Sverige, FoU NLL, Vital i Norr Initiera, utveckla och driva kultur- och hälsaprojekt i samverkan med kommuner, studieförbund med flera Ett 30-40-tal projekt vilka bygger på aktivitet från deltagarna.

Kultur och Hälsa i Norrbotten Musiklust Sjung o minns Kultur och Hälsa i Norrbotten Bilder i taket Skaparkraft Sjung o minns En kul tur till Glädje Minnesträning Sjung o minns Konst o bild Musik o rörelse Sjung o minns Berättande Djur i vården Kultur och natur Minnesträning Berättande Minnesväskor Minnenas teater Skapande konst Skaparkraft Ljud på Ljusglimten Konst o bild Sjukhusclowner Sång, musik o rörelse Röda tråden, Share Music Delaktighet o framtidstro

Kultur är bra för hälsan! Generellt Lyckade projekt som hade betydelse för främst psykisk men i viss mån även för fysisk hälsa Aktiviteterna var uppskattade Det fanns ett värde i att någon utifrån kommer in – d v s kulturarbetaren behövs Det är mycket viktigt med kontinuitet Generellt sett gott samarbete med personalen vilket är en förutsättning. Hinder Motivation ”men det är svårt att tvinga på folk, det där måste man känna för.” – ”Men tvinga, du jobbar ju”. Bristande kunskaper ”En del är ju jättesvåra att aktivera”. Attityder /…/ men det är ju klart att det är lättare att sätta in ett piller än att säga att den här personen behöver komma ut en halvtimme om dagen, /…/har en övertro på läkemedelseffekter /…/ Tiden

Exempel från andra landsting och kommuner Region Skåne - i samverkan med Kommunförbundet Skåne och FoU-enheten www.skane.se/kulturivarden Region Västra Götaland - Kultur och hälsa – Forskning, tillämpning, utvärdering www.koh.org.gu.se Jönköpings läns landsting - Hälso- och sjukvård/folkhälsa www.lj.se/folkhalsa Stockholms läns landsting/Kulturförvaltningen www.sll.se/kultur - Kultur i vården och vården som kultur. Forskningsprogram med Stockholms länsmuseum o KI - Verksamheten driven sedan 1980-talet – barn, äldre och psykiatrin får ta del av musik, sång, dans, teater och högläsning Landstinget Västernorrland - Kultur som friskvård – forskningsprojekt i samverkan med Institutet för psykosocial medicin, Stockholms universitet http://www.lvn.se/templates/Page____7449.aspx Västerbottens läns landsting ALVA kultur på Umeå regionsjukhus, Skellefteå och Lycksele lasarett Umeå kommun Kultur och hälsa, Kultur för seniorer http://www.umea.se/umeakommun/kulturfritid/kultur/seniorer.4.bbd1b101a585d7048000177147.html

Tankar framåt … Landstingets roll? Januari – juni 2009 Mål - Plan/strategi - Organisering av arbetet? - Målgrupper? Områden Forskning Utbildning/information - Inspiration Januari – juni 2009 5 projekt med stimulansmedel Analysarbete av projekt i Arvidsjaur 2008 Insamling/sammanställning av utvärderingar Sammanställning av projekt och aktiviteter 2006-2009 Enkät till kultur- och socialförvaltningar AER

Kultur – en resurs att räkna med! Kultur som resurs i aktusjukvården - Musikministeriet i SVT feb 2009 http://svtplay.se/v/1448631/musikministeriet/bee_gees_raddar_liv?cb,a1364145,1,f,104117/pb,a1364142,1,f,104117/pl,v,,1395673/sb,k104117,1,f,104117 Ronnie Garndiner’s rytmmetod RGRM, strokerehab - SVT/Fråga Doktorn den 9 feb 2009 http://svtplay.se/v/1437090/fraga_doktorn/trummorna_blev_raddningen?sb,k104110,2,f,-1 Man är inte lika noga med gamla människor - SVT/Fråga doktorn den 23 feb 2009 http://svtplay.se/v/1454364/fraga_doktorn/_man_ar_inte_lika_noga_med_gamla_manniskor_?cb,a1364145,1,f,104110/pb,a1364142,1,f,104110/pl,v,,1437090/sb,k104110,2,f,-1 Thyra Frank – äldreboendet Lotte i Danmark, SVT Fråga doktorn den 23 feb 2009 http://svtplay.se/v/1453539/fraga_doktorn/del_7_av_9?sb,p102775,3,f,-1

Tack för att ni lyssnade! www.nll.se/kultur