Fritidshem.. är det viktigt ?. Planera Följa upp Utveckla Vetenskap och beprövad erfarenhet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Men det här är väl ingenting nytt?
Nulägesanalys genom frågor
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Vi bläddrar i minnenas arkiv eller Va’ va de vi sa Om framtiden !
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Lösningsinriktad Pedagogik.
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Exempel utifrån ett antal målområden
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Pedagogisk dokumentation
En reviderad läroplan för förskolan
SET Social Emotionell Träning
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Riktlinjer för presentationer
Mindfulness – en hjälp på vägen
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Kommunikation och samspel
Nätverksträffen i Sundsvall 2008
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Disposition och utgångspunkter
Läroplansträff fritidshem
Välkommen till Braås skola
Anställningsintervjun
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
En arena för lek och kompisskap
Idrottspsykologi.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Hur kan vi förstå begreppet?
Form Hurdant är det? Funktion Hur fungerar det? Orsak Varför är det som det är? Förändring Hur förändras det? Samband Hur är det i samband med annat? Perspektiv.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Socialpsykologi.
Nämndplan 2015.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
DU ÄR VIKTIG!. Varför? Du kan lyfta barnens självförtroende och främja deras välmående. Du kan identifiera styrkor och inge hopp. Du kan ge insikter och.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
* Smileprojektet är ett konkret stöd i implementeringsarbetet med de nya läroplanerna. * När projekttiden är slut har vi utvecklat metoder.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Välkomna till styrd helpdesk
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Barnkonventionen i förskolan
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
DET-Uppgifter.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Tips för bättre kommunikation
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Fritidshem.. är det viktigt ?

Planera Följa upp Utveckla Vetenskap och beprövad erfarenhet

Relationsformel n(n-1)/2. (n är antalet personer) Antal barn Antal möjliga relationer (Napier 1981) 60 barn 1770 möjliga relationer

ELEV Vårdnadshavare Fritidspedagog arbetslag Rektor Områdeschef Sektorschef DirektörSDN Kommunfullmäktige Riksdag Regering KSSU HUVUDMAN ? Utb.dep. Skolverket Skolinsp

Carl Rogers definierade en rad olika kvaliteter som underlättar inlärning: Äkthet och genuinitet - när pedagogen är äkta och inte presenterar en fasad. Beröm, acceptans och tillit - när pedagogen accepterar, värderar och tilltror barnet/eleven att vara en självständig person. Empatisk förståelse - när pedagogen förstår och kan leva sig in i barnet/elevens reaktioner.

Fullständigt engagerade förhållningssätt SENSITIVITET: den vuxne har en positiv ton har ett positivt kroppsspråk och tar ögonkontakt visar värme och tillgå respekterar och värderar barnet/eleven ger uppmuntran och beröm visar empati för barnet/elevens behov och bekymmer lyssnar till och svarar barnet/eleven uppmuntrar tillit.

STIMULANS: den vuxnes ingripanden är fulla av energi och liv motiverar barnet/eleven är ändamålsenligt utvalda motsvarar barnet/elevens intressen och uppmärksamhet är rikhaltiga och tydliga stimulerar till handling, tänkande eller kommunikation

AUTONOMI(självständighet): den vuxne låter barnet/eleven välja själv och stöder detta val erbjuder tillfällen att experimentera uppmuntrar initiativ från barnet/eleven, både idéer och ansvar respekterar barnet/elevens bedömning av slutproduktens kvaliteter uppmuntrar barnet/eleven att förhandla vid konflikter och att utveckla och följa gemensamma regler.

JagViJag

Hjärnforskningen visar att alltför starkt kunskapstryck hindrar uppkomsten av idéer Har barn friheten att bestämma den kunskap de vill ha, och göra med den vad de vill, så stärks den kreativa förmågan. Konstaktiviteter, estetiska läroprocesser och rörelse är viktiga och främjar barns utveckling till ”kulturella varelser”.

Vad påverkar lärandet - Lugn och ro, kärleksfulla relationer ökar stresståligheten - Konditionsträning och olika utmaningar för arbetsminnet är bra. - Ös inte in kunskap, information och data i våra barn, det hindrar den kreativa barnhjärnan att utvecklas och bevaras hela livet. - Se till att inte fritidshemmet inte tar ifrån barnen entusiasmen och den fria ”vilda” leken -Satsa på kreativitet, fantasi, förmåga att tänka i möjligheter, dagdrömmande och lek - Att bli en del av närsamhället och de globalamötesplatserna

Fritidspedagoger och arbetslag ska utifrån forskningen Medverka i ett kollegialt lärande med fokus på barnens lärande Ständig motivation att utvecklas Tillsammans med rektor granska, analysera, tolka och utveckla SITT fritidshem Fokuserar på lärprocessen och undersökande arbetssätt för att få fördjupad förståelse Pedagogerna samarbetar systematiskt med varandra Undersöka vilka effekter det ni gör har på barnens lärande Det finns resurser och tid för utvecklingsarbete inom fritidspedagogernas och arbetslagens tjänstgöring

Rektors uppdrag Leder och samordnar utvecklingsarbete med tydlighet kring mål, visioner, alla på skolan omfattas av de gemensamt prioriterade målen Söker samband mellan resultat, undervisningsmönster, samt barns utveckling och lärande. Har en utvecklinsplan för att arbeta med identifierade förbättringsområden Alla på skolan är involverade och medskapande I arbetet. För dialog med fritidspedagogerna och arbetslagen om lärande och arbetets innehåll,. Har en arbetsorganisation som gör att alla samverkar och att det sker ett kunskapsutbyte mellan enskilda fritidspedagoger, arbetslag, och med andra fritidshem Är engagerad utmanande och Bra på relationer

Ross Greene Empati Definiera problemet Invitera till en lösning Empati. Analys av problemet. Här lyssnar man efter barnets perspektiv. ”Hur tänker du då?” (På engelska är standardfrasen. ”What’s up?”) Lyssna noga, ställ klargörande frågor! Kom inte med egna förklaringar eller förslag. Vänta med ditt perspektiv! Definiera problemet. Först efter att ha hört efter barnets syn på saken säger du vad som är ditt problem. (Varför låter du inte barnet få som det vill?) Nu måste du ha tänkt igenom vad ditt behov är. Det måste vara något som barnet kan förstå, inte bara hänvisning till en regel t ex. Du sammanfattar barnets perspektiv och behov och dina egna behov (obs. de kan som nämnts mycket väl ha att göra med ditt ansvar för andra i omgivningen). Invitera till en lösning. Nu frågar du efter barnets förslag till lösning där båda parters behov blir tillgodosedda, d.v.s. båda blir nöjda. Lösningen ska vara genomförbar.