Varför är det bra att ha just två öron?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Rockackord Lärorikt bildspel för alla rockfans med minst tre
HJÄRNAN.
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
- Kroppens kontrollcentrum -
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
SSQ 5.6 sida 1 De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. För varje fråga ska.
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Sinnena 4C Vt 2013.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Access med Sebastian och Robert
Akustik.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Att skriva en artikel.
Syftet med en personlig handlingsplan
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
ERGONOMI Vad är det?.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Vill du lära dig kort division?
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Ljud.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
1. Sätt ut örats delar Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Repetition Ljudvågor kan bara spridas i materia. Därför hörs inga ljud i rymden. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Ljudets hastighet är högre ju.
Ett arbetsområde om poesi
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
Etik - Vad är det?.
De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. Du svarade på samma frågor tidigare.
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor. Här följer nu några regler från oss karlar.
Ljud.
Ljud Ljudets egenskaper.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin
Studieteknik och inlärning
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Njutning eller plåga Del 1
Att lära sig att analysera
Diskussionstillfälle 4
Örat.
Talperception 2 Något lite om psykoakustik Psykoakustik Psykoakustiken är en gren av psykofysiken. Det låter kanske konstigt och svårt, men är egentligen.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
”strid” med ord, meningsbyte
Hur du tar hand om din kunskap
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Dag Glebe - SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Bo i Ro
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
Örat och Hörseln.
Grundläggande signalbehandling
Hjärnan Hjärnan som är skyddad av kraniet och av hjärnhinnor, omges av vätska som hjälper till att dämpa eventuella stötar mot huvudet. Hjärnan är aktiv.
Presentationens avskrift:

Varför är det bra att ha just två öron? Har du nån gång undrat över varför du har två öron istället för ett (förutom att det förmodligen ser snyggare ut)? Jo, tack vare att du har två öron kan du avgöra varifrån ett ljud kommer. Detta sker genom att hjärnan jämför de ljud som kommer i högra och vänstra örat. Till exempel kommer en ljudkälla som sänder ut ett sinusformat ljud placerat till vänster om huvudet låta lite starkare i vänster öra än i höger på grund av att höger öra är längre bort och dessutom skärmas av huvudet. Dessutom kommer det också att bli en viss fasskillnad mellan ljudsignalen i vänster och höger öra. Hjärnan har dessutom hjälp av öronens form för att lokalisera ljudet i rummet. Två öron gör det också lättare för dig att urskilja en speciell signal i en brusig bakgrund. Nedan finns fyra demo-exempel på hur dina öron samverkar för att göra det lättare för dig att uppfatta ett ljud. Vill du lyssna på dem måste du använda dig av stereohörlurar som du kopplar till datorns hörlursutgång. Demo 1 Lyssna först på demo 1 där du får höra en sinussignal som delvis maskeras av vitt brus. Exakt samma brus och sinussignal går in i båda öronen. Klicka här för att lysnna på Demo1 I demo 2 är brussignalen fortfarande densamma i båda öronen men om du tittar noga på bilden ser du att sinussignalen är fasvriden  radianer i ena örat jämfört med andra. Lyssna och se om du tycker det är lättare eller svårare att höra sinus-tonen i demo 1 än 2? Demo 2 Klicka här för att lysnna på Demo2 Jag skulle gissa att du tyckte det gick lättare att höra sinus-tonen i demo 2. Var det som du tänkt dig?

Demo 3 I demo 3 matas brus och sinussignal bara in i ena örat. Andra örat är helt tyst. Klicka här för att lysnna på Demo3 Demo 4 I demo 4 läggs samma brus på i båda öronen medan sinussignaln fortfarande bara hörs i ena örat. Var det lättare att höra sinus-signalen i demo 4 än i demo 3? Klicka här för att lysnna på Demo4 Troligen tyckte du det var betydligt lättare att höra sinus-tonen i demo 4. Troligen tyckte du att det var lättare att höra sinusen i demo 4 än i demo 3 och i demo 2 än i demo 1. Tyckte du att något av resultaten var överraskande? Exakt hur hjärnan bär sig åt för att processa ljudsignalerna är svårt att svara på men vad man vet är att hjärnan analyserar många olika aspekter av ljudsignalerna däribland fasskillnader mellan signalerna från de båda öronen. Detta innebär att den drar nytta av en ljudkällas lokalisation i rummet för att urskilja den från en annan. Jämför med situationen att du är på en fest och försöker höra vad kompisen säger samtidigt som hög musik strömmar ur en högtalare. Det är mycket lättare att höra vad din kompis säger om personen inte står på samma sida om dig som högtalaren. Att kompisen och högtalaren står på olika ställen motsvarar en viss fasvridning liknande det vi du i demo 2. Hjärnan använder allstå den information som skillnaden mellan signalen i de båda öronen ger för att filtrera fram vad som är brus och vad som är sinus-signal. Värt är att påpeka att det är viktigt att det är exakt samma brus i båda öronen för att det ska göra någon skillnad. Fenomenet har också observerats för andra signalen än sinusar såsom komplexa toner, klick och tal.

Toner på 400 respektive 800 Hz alternerar i motfas i vardera örat. Tyckte du att det här var lite spännande kan du lyssna på ett annat riktigt intressant fenomen som hänger samman med ljudperception med två öron nedan. Toner på 400 respektive 800 Hz alternerar i motfas i vardera örat. Höger öra Vänster öra Klicka här för att lysnna på Demo5 Ungefär 99% av de som lyssnar kommer att höra en lågfrekvent ton i ena örat och en högfrekvent ton i det andra. Stämmer det för dig också? Försök har visat att högerhänta personer oftast hör den högfrekventa tonen i högerörat och den lågfrekventa tonen i vänstra örat. Vänsterhänta personer hör däremot lika ofta den högfrekventa respektive lågfrekventa tonen i höger som vänster öra. Detta beror på vilken hjärnhalva som är den dominanta. Hos högerhänta personer är den vänstra hjärnhalvan, som alltså hör ihop med höger öra, dominant. Hos en vänsterhänt person kan däremot aningen vänster eller höger hjärnhalva vara dominant.