ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling 2012-11-21.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Lena Liljebäck Arbetsförmedlingen Generationsväxlingen
Framgångsfaktorer för tillgänglighet
Geografi Henrik Carlsson.
1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
Rapport Allmänheten om vegetarisk mat Djurens Rätt
Några nordiska avfallsprojekt
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Enhetschef Fastighetsutveckling
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Nackas arbete med hållbara upphandlingar
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Med ambition att bidra till en svensk fordonsflotta oberoende av fossila bränslen 8 maj, 2012.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Är det väl använda pengar?
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Hur gör man en handlingsplan?
Remiss 8 januari till 14 februari Vad ville vi veta? Är analysen relevant och korrekt? Kontroll av uppgifter om butiker o bensinstationer i kartorna Ger.
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
Visioner, vattenråd och god status Jonas Johansson Limnolog Vattenstrategiska enheten Länsstyrelsen i Skåne län.
Välfärdstjänsternas utveckling 1980 – 2012 Annika Wallenskog SKL
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Klimatpåverkan från livsmedel
Dialogseminarium Dokumentation & uppföljning – fokus på KOL Välkommen!
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Handel i världen - varför då?
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Granskning av årsredovisning 2011 Sunne kommun april 2012.
Den ljusnande framtid är vård
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Mål- och resultatstyrning
Att styra mot och följa upp mål i offentlig upphandling
S E N I O R A L E R T Team: Särkivaaragården, Övertorneå
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Kommundirektörsföreningen
ÖREBRO LÄNS LANDSTING KULTURTINGET 2012 Webbenkät till deltagare som inte arrangerade eller föreläste  72 procent svarsfrekvens (115 svar)  Nio av tio.
Mat.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
TIMBRO 20 september 2011 TIMBRO Timbro Economic Freedom of the World Index – Sverige.
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014.
”ECO-Innovation-Pilot and market replication projects” Total budget: 30 milj. EUR Drygt 40 projekt får finansiering ECO-Innovation.
1 Norrbotten 1 april Jonas Eriksson Sveriges Kommuner och Landsting.
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?
Mänskliga rättigheter och Naturresurser Kampanjtema :
BjH 8 mars BjH 8 mars
Medvetna skolmåltider
Ekonomi i rådgivningen Introduktionskurs Linköping 6-7 nov 2013.
Nätverket ”Minskad klimatpåverkan från engångsmaterial” Gemensamt arbete för klimatsmarta produktval och upphandling Sara Richert, miljöcontroller Örebro.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Arbetsmarknadsutsikter för Norrbottens län 2011 och 2012 Välkomna ! Göran Nilsson Marknadsområdeschef Norra Norrland, Timo Mulk-Pesonen Utredare,
Organiserandets fundament Samordna Styra Kontrollera Taylor(ism) Arbetsdelning Klara ordervägar Klar ansvarsfördelning Offentlig organisation och styrning.
VÄLKOMNA!. ”VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.”
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Detta är miljömåltider
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Presentationens avskrift:

ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Styrdokument för ekologisk matproduktion. Regeringens skrivelse ” Ekologisk produktion och konsumtion -Mål och inriktning till 2010”  Den certifierade ekologiska odlingen bör vid utgången av 2010 uppgå till minst 20 % av landets jordbruksmark  25 % av den offentliga konsumtionen av livsmedel bör utgöra ekologiska livsmedel 2010.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Hur ser det ut idag? Det finns ingen tydlig målformulering eller viljeyttring 2012!

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Vill vi uppnå effekt? Konkreta politiska mål som sätter fart på ekologisk produktion inom offentlig verksamhet.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Markant % ökning under perioden 2010 – 2011 i offentlig verksamhet  Tydligare viljeyttring inom landstingen!  Ökad produktillgång av ekologiska varor  Större inköpsvolymer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Landstingens resultat av ekologisk produktion 2011 ( inköpta livsmedelsvolymer)  5 st > 25 %  3 st ligger mellan 20 – 25 %  5 st ligger mellan 10 – 20 %  3 st < 10 %

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ökad kostnad?  Den genomsnittliga prisökningen för ekologiska livsmedel uppgår till drygt 50% för dessa produkter, jämfört med konventionellt odlade.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING De volymmässigt största ekologiska produktyperna är:  Mejerier  Kaffe  Grönsaker  Fisk  Frukt Lågt merpris Högt merpris

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Danmark är en före- gångare, när det gäller viljeyttring gällande ekologisk produktion:  Målet 2020: 60 % ekologiska produkter i offentlig sektor.  Exportmarknaden skall öka!

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Framgångsfaktorer Danmarks regering sätter av 72 milj DK (ca 87 milj SK) under två år, för att ställa om de offentliga köken till att bli avsevärt mer ekologiskt producerande.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Varför uppnår Kommunerna högre andel ekologiska produkter i sin produktionen än landstingen?  Tydligare viljeyttring!  Kommunerna har varit aktiva med att dela med sig av sina framgångar!  Inom sjukvården produceras många specialkoster, där ekologiska produkter saknas!  Hög andel näringsdryck och sondmat på sjukhus.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Vilka åtgärder kan vi vidta för att säkerställa resurseffektiv kost- produktion?  Ha kontroll på matsvinnet!  Säsongsanpassning av råvaror i produktionen.  Laga mer mat från grunden.  Använda mer grönsaker.  Minska köttproduktionen.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Få ut mer av kostbudgeten!  Menyplanering  Lagerkontroll  Rätt lagerhållning  Bäst före datum  Behandling av råvaror  Tillredning…..följa recept  Portionera rätt  Återanvändning av matrester  Kommunicera resultatet!  Uppföljning

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Vi bör förbättra arbetet med:  Klimatsmarta menyer  Upprätta lista över produkter som ger minsta möjliga miljöpåverkan.  Marknadsöversyn ekologiska produkter.  Attraktivt menyutbud med större inslag av vegetariska produkter.

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Sammanfattning:  Tydlig politisk viljeyttring saknas!  Kan marknaden leverera volymerna, våra beställningar?  Ekonomi  Sjukvården går bl a mer över till dagkirurgi, vilket medför ändrad kostproduktion. Mycket tveksam att vi ska lyckas uppnå 60 % ekologisk i produktionen med bl a anledning av ovanstående!