Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
De eviga frågorna behöver ett svar
Advertisements

Politiska ideologier Socialism Ekologism.
Om mänskliga rättigheter
En lektion om de mänskliga rättigheterna
Liberalism Individer och stater är rationella.
Demokrati & diktatur.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
LAG & RÄTT.
Internationella relationer: Stater & FN
Demokrati och diktatur
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Papperstiger eller aktör för en bättre världen?
Globalisering.
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
FN - Förenta nationerna
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
VFU-ledarkonferens 15:e augusti 2012 Wallenbergs konferenscentrum
Enskild uppgift: 1. Vad är mänskliga rättigheter för något?
Mänskliga rättigheter
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER & BARNENS RÄTTIGHETER
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Alla talar om det men vad innebär det?
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Varför tror människor.
ILOs rekommendation 202 Social Protection Floors
■ Kvinnokommissionen ■ Kvinnokommittén ■ UN Women –sammanslagning av fyra jämställdhetsorganisationer inom FN, from 1 jan 2011 FN:S HÖGKVARTER I NEW YORK.
Vad innebär ett barnperspektiv
PRIVATJURIDIK Internationell rätt (kap 15).
Symboler för fred. Symboler för fred 1945 Andra världskriget slutar. FN (Förenta Nationerna) bildas 24 oktober – flaggdag. 192 länder är medlemmar.
LAG & RÄTT.
Supermakter och terrorbalans
Demokrati och hur Sverige styrs
Etik- Modet att välja!.
Detta är FN Förenta nationerna är en unik organisation bestående av självständiga stater som gått samman för att arbeta med fred på våran jord. Organisationen.
Gudstro och ondskan – kan de förenas ?
Till Sion! 1897 ville Theodor Herzel, att världens judar skulle återskapa den judiska staten. Målet var att skapa en judisk stat, där alla judar kunder.
Demokrati (=folkstyre)
Demokrati (= folkstyre) Från grekiska orden ”demo” (folk) och ”kratia” (välde eller styre) Började i Aten för ca 2500 år sedan Där fick alla vuxna fria.
Demokrati och diktatur
Atlantdeklarationen -till följd av axelmakternas brott
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Mänskliga rättigheter
Makt som låg i ett fåtal händer. Folket uteslutna från politiska processer. Riksdagen representerade 10% av befolkningen. Folket ville ha mer makt!
Demokrati och diktatur
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Samarbete i det internationella systemet
FN FÖRENTA NATIONERNA.
Barnets rättighet är den vuxnas plikt
Liberalism.
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Tema: Folkmord Du kommer att få skriva en uppsats om ett specifikt folkmord Arbetet med folkmord kommer att pågå både under samhällskunskapen och Historieundervisningen.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Barnkonventionen Regler om att alla barn i världen ska ha det bra Av Ordbild och ”BK för alla”: information om Barnkonventionen Sida 1av 7 Lyssna.
Roger Mideklev, Vibyskolan, Sollentuna –
Mänskliga rättigheter
För demokrati, tolerans och alla människors lika värde
Internationella relationer
Konventionens juridiska status i Sverige
FN FÖRENTA NATIONERNA.
Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Konventionens innehåll och struktur
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Presentationens avskrift:

Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination

Idén om mänskliga rättigheter 1700-tal - idéer om alla lika värde och människans inneboende rätt till frihet. Personliga rättigheter börjar införas. Sverige fick sin först tryckfrihetsförordning 1766. 1800-tal - den politiska medvetenheten ökar och med det kraven på politiska rättigheter. I Sverige införs allmän rösträtt 1921. 1900-tal - idén om rättigheter tas ett steg längre, personliga och politiska rättigheter är inte tillräckliga för att tillförsäkra alla ett bra liv. Sociala rättigheter börjar införas.

Men idéerna har inte förverkligats De senaste hundra åren har brotten mot mänskliga rättigheter varit oräkneliga. Vi tänker kanske först och främst på första och andra världskriget, på Hitler och Förintelsen, på Stalins terrorvälde, på Pol Pots Kambodja. Alla historiska exempel men också idag lever många människor i diktaturer och i krigsdrabbade områden där tortyr är vardag. Ett annat exempel är slaveriet som vi ofta ser som ett historiskt faktum då det i själva verket är så att slaveriet aldrig tidigare i historien har varit så omfattande som i dag.

Fler länder är i dag demokratier Fler och fler länder demokratiseras. Beroende på vem man frågar räknas i dag 50-60 % av jordens stater som demokratier. Många diktaturer kallar sig dock demokratier utan att egentligen vara det. Diktaturstaten Nordkoreas officiella namn är t ex Demokratiska folkrepubliken Korea.

Något gott hände i alla fall under 1900-talet... Mot bakgrund av första och andra världskrigens konsekvenser i form av mänskligt lidande bildades Förenta Nationerna 1945 med målsättningen att säkra freden och arbeta för mänskliga rättigheter. 1948 upprättades Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Den allmänna förklaringen... FNs Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är en lista bestående av 30 artiklar vilka alla anses vara universella rättigheter. Alla människor ska alltså åtnjuta de rättigheter som beskrivs i förklaringen. När dokumentet upprättades hade FN 60 medlemsstater i dag har organisationen 192.

…världen viktigaste politiska dokument? FNs Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har blivit ett moraliskt och politisk rättesnöre över stora delar av världen. Det finns inget annat enskilt dokument med samma spridning och och betydelse för människors gemensamma syn på vad som är det rätta.

Den allmänna förklaringen innehåll Förklaringen är, som sagt, ett moraliskt och politisk rättesnöre men det är inte lagar. Förklaringen är alltså inte juridiskt bindande, stater kan välja att inte tillämpa förklaringen och de kommer att komma undan med det. Ingen världspolis kan se till att förklaringen följs.

Konventioner För att göra Förklaringens artiklar till bindande rättsregler har FN arbetat om innehållet till olika konventioner. Då en stat har ratificerat en konvention har man förbundit sig att följa innehållet. Två viktiga konventioner är: - Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter - Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter

Det tar tid... Förenta Nationerna...1945 Den allmänna förklaringen...1948 Generellförsamlingens godkännande av de nämnda konventionerna...1966 Konventionerna kunde träda i kraft...1976 Konventionerna förverkligas...?

Vad händer med de stater som bryter mot konventionerna? En grupp experter övervakar konventionerna, Kommittén för de mänskliga rättigheterna. Denna grupp kan kräva in rapporter från ratifikationsstaterna men det är i princip allt. Stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna får ”skämmas” inför andra stater.