Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!"— Presentationens avskrift:

1 Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!
1900 talet Fn i krig och fred Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!

2 Vad är FN Bildades 1945 efter WW2 Hade från början 51 medlemsländer
Idag 193 länder Jobbar med allt från krig och konflikter till utveckling, utbildning och miljö. Har fredsbevarande styrkor i många konfliktområden.

3 Överstatlighet och mellanstatlighet
FN är en mellanstatligt organisation. (alltså sker en kommunikation mellan länder) FN är ett globalt forum för samarbete, beslut och överenskommelser i frågor som är viktiga för hela mänskligheten. Samarbetet bygger på frivillighet och ska inte inkräkta på staters rätt till självbestämmande. (alltså att de fortfarande ska få bestämma själva) Besluten som fattas har alltså oftast inte juridiskt bindande, men istället moraliskt bindandet. Tanken är alltså att man ska skämmas regalt om man bryter mot det man kommit överens om.

4 Skyldigheter och rättigheter
Dock har alla medlemmar en skyldighet att följa FN-stadgan och folkrättens principer. (Man skriver liksom under dem när man går med i FN) Stadgarna förbjuder till exempel länder att använda våld mot varandra, annat än i självförsvar.

5 FN:s mål och huvuduppgift = fred
FN:s stadga anger fyra huvudmål för FN: Att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder. Att åstadkomma internationell samverkan för att främja utveckling och mänskliga rättigheter. Att utgöra en medelpunkt för länders samverkan för att nå dessa mål.

6 OLIKA NIVÅER Generalförsamlingen:
Fattar beslut om FN:s årliga arbete och där finns alla 193 medlemsländer representerade. Säkerhetsrådets: Ansvar är att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Det består av 15 medlemmar. Fem är permanenta: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. (vinnarna i andra världskriget) Resterande tio väljs för två år av generalförsamlingen.

7 Säkerhetsrådet Upprätthålla världsfred
Avvärja hot mot den internationella säkerheten Pratar enbart om frågor som handlar om krig och fred samt säkerhet. Alla i FN har lovat att göra vad säkerhetsrådet säger gällande fred, krig och säkerhet. Säkerhetsrådets ansvar är att upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den internationella säkerheten. Medan generalförsamlingen kan diskutera vilket globalt problem som helst, ägnar sig säkerhetsrådet enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. FN:s alla medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och genomföra dem.

8 Säkerhetsrådets i praktiken
Undersöka varje konflikt eller situation som kan leda till en internationell konflikt. Försöka ta fram en lösning, på konflikten. De kan också rekommendera möjliga svar på hot och aggressiva handlingar. . Ge förslag på vem som ska vara generalförsamlingens chef (generalsekreterare)

9 För att Säkerhetsrådets förslag ska gå igenom måste man ha nio ja-röster av femton möjliga.
Av de nio som röstar ja så måste alla fem permanenta länder också vara med. Dessa har vetorätt, vilket innebär att de var för sig kan stoppa ett beslut. Vetorätten är omdiskuterad och många länder ifrågasätter den.  Fem är permanenta: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. (vinnarna i andra världskriget) Resterande tio väljs för två år av generalförsamlingen. Vilka åtgärder säkerhetsrådet kan besluta om står i FN-stadgans kapitel VI och VII. När en konflikt som hotar internationell fred och säkerhet blossar upp, uppmanar säkerhetsrådet parterna att gå till förhandlingar för att lösa konflikten på fredlig väg. Säkerhetsrådet kan också föreslå egna lösningar på konflikten. Om strider har utbrutit är säkerhetsrådets första steg att få stopp på striderna – eldupphör – så att förhandlingar mellan parterna kan börja. Säkerhetsrådet kan upprätta en fredsbevarande styrka som får till uppgift att bland annat övervaka ett vapenstillestånd

10 FN i Krig Kongo 1961(under FN flagg) Somalia 1992 (under FN flagg)
Östtimor 1999 (under FN flagg) Eller så kan säkerhetsrådet godkänna att medlemsländer genomför stridsinsatserna, som i Korea 1950 (under USA:s kommando) Irak 1990 (under USA:s kommando)

11 Lite kortare frågor till samtalsdagarna
1. vad gör säkerhetsrådet 2. Vilka är de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet? 3. vad innebär vetorätten? 4. Vad säger säkerhetsrådet om användandet av våld? 5. Vad/vem har säkerhetsrådet och FN en skyldighet att beskydda? 6. Mot vad ska säkerhetsrådet beskydda det/dem mot? 7. Vad är säkerhetsrådets 4 huvuduppgifter.


Ladda ner ppt "Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!"

Liknande presentationer


Google-annonser