Svenskt demenscentrum

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Dorota Lembrér Licentiand
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Geriatrisk vårdfilosofi om geriatrik, värdegrund och vårdfilosofi
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
KICK_OFF samordning och strategier för fler enskilda konstnärer i skolan / skapande skola.
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
Tillgänglighet till webben – en del i den nationella handlingsplanen 29 oktober 2002 Sören Hansson Tillgänglighetscentret vid Handikappombudsmannen.
Expertteam för undervisning i språk och kommunikation vid yrkeshögskolor (YH)  (på finska)
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
Immigrant-institutet ¤ Immigrant-institutet är en frivillig organisation med syfte att vara ett nationellt forsknings- och dokumentationscentrum om invandrare,
Kommunikationsplan för Förskolechef
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Gemensam webbinformation inom området psykisk ohälsa
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Nationellt kompetenscentrum Anhöriga | Box 75 | Kalmar | | Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Barn som Anhöriga.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Regionalt metodråd, idé o förslag
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Uthållig kommun – vägvisare mot smartare energianvändning Maria Steinbach Lindgren Enhetschef Kalmar
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
Råd för e-hälsa och gemensam informationsstruktur (Socialstyrelsens e-hälsoråd)
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Nationell ledarskapsutbildning för chefer i äldreomsorgen Fyrbodals kommunalförbund 3 april 2013 Pär Lönegård.
Lärares planeringsarbete!
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Tillväxtverket 1 Sverige – ett föredöme för företagsamhet med hållbar tillväxt.
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Användningsforum – Dagordning Möte # – Inledning, Ordförande Peter Krantz – 10.30Bakgrund och relation till övriga it-politiska.
Länsgemensam ledning i samverkan
Välkomna!.
Nationell ledarskapsutbildning för chefer i äldreomsorgen
Informationsträff för lärare i praktiska och estetiska ämnen :00 – 15:30 Om utvecklingsarbeten på skolor, i syfte att förbättra ämnesundervisningen.
Stefan Andersson, Uppsala universitet 1 TestSök Presentation av ett BIBSAM-projekt.
Följa upp läget i landet
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Uppföljning eller utvärdering - är det frågan?. Det ena utesluter inte det andra! Ungt forskningsområde – det finns utrymme för både och. Olika perspektiv.
Globalportalen Globalportalen är en samlingssajt med artiklar och tips på aktiviteter om världens utveckling och om bistånd. Informationen.
Medicinskt Kunskapscentrum Samarbete inom området Kunskapsstyrning SLL /Gotland Susanna Lagersten tf bitr avd.chef Medicinskt Kunskapscentrum.
Koh-I-Noor Berg av ljus
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och leveransadress: Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm Telefon växel: E-post:
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Nationellt råd Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting utgör Nationellt råd för finansiell samordning.
Ett forskningsprogram om förbättringsarbete inom vård och omsorg finansierat av VINNOVA och Vårdalstiftelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting.
TK7 UPPDRAGET.  Mål och Kriterier  Kunna berätta om : Viktiga politiska och ekonomiska händelser i världen under perioden fram till idag. På vilket.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Rådgivning och stöd från Brysselkontoret Regionförbundet Örebro Maria Lunander, EU-handläggare Central Sweden Bryssel.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
100 ÅR AV KUNSKAPER OCH ERFARENHETER OM EU- PROGRAM/PROJEKT ”SEUPP”
SNART BÖRJAR DET. VÄLKOMMEN Landstingsfullmäktigeledamöter Beredningsledamöter Ledamöter i Patientnämnden Revisorer Övriga.
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
VÄLKOMNA! LUNCHMINGEL. Program Lunchmingel Hälsans nya verktyg i höst Maria Gill, Myndigheten för delaktighet Lunchmingel avslutas.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Vägledning - 7 steg för en lyckad genomförande av LIKA socialtjänst
Vägledning - 7 steg för ett lyckat genomförande av LIKA socialtjänst
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS)
Material för socialtjänsten
Vad innebär regionbildningen?
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS)
Kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i
Presentationens avskrift:

Svenskt demenscentrum Ett nationellt kompetenscentrum för demensfrågor Svenskt demenscentrum är ett uppdrag från regeringen. Det är socialstyrelsen som hösten 2007 utsåg Stiftelserna Silviahemmet och Äldrecentrum att driva detta centrum. Svenskt demenscentrum invigdes den 15 februari 2008.

Världens befolkning 60+ år Vi lever allt längre och antalet äldre blir allt fler. Det gäller inte längre bara västvärlden och de industrialiserade länderna utan även utvecklingsländerna. Under de kommande 50 åren räknar man med att andelen äldre personer över 60 år kommer att mer än fördubblas. I absoluta tal innebär det att antalet personer över 60 år kommer att öka från 606 miljoner år 2000 till närmare 2 miljarder år 2050, Åtta av tio av dessa kommer att bo i ett utvecklingsland. Vad som är specifikt för västvärlden och industriländerna är att själva åldrandet av den äldre befolkningen att bli den största utmaningen. Under många år hade Sverige den högsta andelen invånare 65 år eller äldre, men numera är det ett flertal andra europeiska länder som har den äldsta befolkningen. Sverige har dock fortfarande den högsta andelen av personer över 80 år. FN:s rapport ”World population ageing. 1950-2050” www.un.org/esa/population/publications/worldageing19502050/ 2

Demensförekomst per 100 Det här är också siffror från Sverige och KP. Man beräknar att ca 143 000 personer har demens i Sverige idag. År (2025 beräknas den siffran ha stigit till 180 000 och år) 2050 till ca 240 000 personer i Sverige som har en demenssjukdom. Det beror på att andelen äldre blir fler. Det finns inga studier idag som visar att risken för att bli dement har ökat de senaste decennierna. Man beräknar att ca 50% av de med måttlig till svår demens fortfarande bor kvar hemma. Det varierar naturligtvis beroende på hur svår demens personen har. Har man t ex en lätt demens så bor de allra flesta hemma medan de flesta äldre med svår demens vistas på särskilt boende. Källa: von Strauss et al 1999 3

Äldreforskningens Hus Svenskt demenscentrum har sina nyöppnade lokaler i Äldreforskningens hus där de två tvärvetenskapliga centren Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ARC (Aging Research Center) sedan 2006 har sin verksamhet. I Äldreforskningens hus arbetar ett 80 tal forskare och utredare från olika dicipliner med att studera äldre människors mentala och fysiska hälsa och livsvillkor, men också äldres vård och omsorg. Äldrecentrum är en FoU enhet som samägs av Stockholms stad och Stockholms läns landsting vars syfte är att initiera och genomföra forskning och att praktiskt omsätta erfarenheter och forskningsresultat inom äldreområdet. ARC är en akademisk institution inom Karolinska Institutet och Stockholms Universitet. Inom ramen för ARC bedrivs akademisk forskning inom geriatrik och gerontologi. SNAC-K The Swedish National study on Aging and Care- Kungsholmen projektet är en nationellt pågående befolkningsstudie där man följer människor 60 år och äldre. Syftet är att belysa frisk och riskfaktorer i åldrandet. 4

Invigningen den 15 februari

Invigningen den 15 februari

Organisation Uppdraget från Regering och Socialstyrelsen Styrelse: Sju personer, två från Silviahemmet, två från Äldrecentrum, Ordförande i Demensförbundet, Ordförande i Alzheimerföreningen, Chefen för Anhörigcentret Ledningsgrupp: Tre personer Referensgrupper : FoU, Utbildning, Vård och Omsorg, Anhöriga och Volontärer, Vetenskapligt råd Samarbetspartners över hela landet Operativ grupp: Föreståndare, Informatör, Administratör, Ansvarig FoU, Ansvarig Utbildning, Ansvarig vård och omsorg

SDC:s uppdrag är att... Samla in, strukturera och sprida kunskap Sammanställa utvärderingar och forskningsresultat Verka för att kunskapsutvecklingen ges mer tillämpad och praktisk inriktning Underlätta implementering av nya kunskaper i vård och omsorg Vara en länk mellan forskning, praktik och beslutsfattare Vara ett nav i ett nationellt nätverk av FoU-verksamheter Bevaka och beakta genus och etnicitetsfrågor

Den här bilden visar alla de samarbetspartners och kontaktytor som SDC måste ha och har för att kunna genomföra uppdraget.

De första viktiga stegen.. Knyta kontakter – för det nationella teamarbetet Skapa Webb-portalen

Innehåll, webbportal Om demens – fakta baserat samt teman som ”teknik”, ”från en annan kultur”, ”sexualitet”, ”nutrition” etc. Leva med demens – för brukare och anhöriga. Arbeta med demens – för alla yrkeskategorier och vårdnivåer inklusive arbets­ledare, biståndshandläggare, beslutsfattare och politiker innehållande information om utbildningar, forskning, god praxis, nätverk etc. Forskning om demens – FoU och akademiska miljöer inom området presenteras liksom aktuell forskning, med ambitionen att kunna sammanfatta aktuella forskningsresultat utifrån perspektivet hur de kan tillämpas för en bättre demensvård. Utbildning och demens – information om omvårdnadsprogrammet, KY-utbildningar, högskoleutbildningar (alla vårdkategorier) samt övriga bredd­utbildningar av olika slag inom demensområdet. Publicerat – innehåller rapporter, avhandlingar, facklitteratur, tips om skönlitteratur samt filmer. Infoblad att trycka ut.

Svenskt demenscentrum ”Visionen” En sambandscentral som successivt bygger upp en kunskapsbank inom demensområdet och aktivt driver utvecklingen framåt Den stora visionen är enligt ovan att SDC blir en….

Svenskt demenscentrum (SDC) www.demenscentrum.se Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm telefon 08-690 58 00 Nationellt kompetenscentrum Anhöriga - Fokus Kalmar www.anhoriga.se telefon 0480-41 80 20 Kontakta gärna SDC för mer information. En stor webbsida är under uppbyggnad och kommer att vara klar I juni. Tills dess har centret en provisorisk sida. Kon