STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nulägesanalys genom frågor
Advertisements

Hälsoeffekter, tidiga tecken vid stress och psykisk ohälsa
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Daniel Ståhl & Tomas Gustavsson
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
TAKTILMASSAGE - en svensk originalmetod.
”Ett skratt förlänger livet”
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Må bra på jobbet.
Hälsa och Kondition.
Ergonomi.
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Vad är hälsa? MÅ BRA MÅ DÅLIGT Verklig ohälsa Upplevd hälsa AVSAKNAD
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Mentala störningar forts.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Hälsovecka på Olaus Petriskolan Arbetslag B 2009
arbetskooperativ Luleå
Mental träning Mål & Motivation
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Psykologiska redskap.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Ta ställning och handla!
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Hantera en kronisk sjukdom
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Lär dig säga jag och nej”
Nycklarna till framgångsrik stresshantering. Anmäld dig redan idag om du …: … känner att du provat allt och vill ha ”nycklar” som verkligen fungerar …
Sociala relationer och hjärnan
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
MIND -Konceptet ® Utveckla dina möjligheter
Lönesamtalet.
Respekten för människan
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Kognitivt perspektiv.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Hälsa och Kondition.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
/Manal, Melissa, Nicole och Michelle
Kap 1 Hej, Hur mår du sid Målet med kapitel 1 är att du ska göra följande Uppgift 1 a: Berätta om din livsstil med hjälp av ditt test på sid 16.
Förändring – hot eller möjlighet?
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Mental hälsa.
Formare 2015 Motivation.
Socialpsykologi.
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
Barn och stress.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
Praktisk stressföreläsning
Utbildningsmodul Svenska Röda Korset
Psykologi Introduktion.
Psykiskt funktionsnedsättning
Tär på både kropp och själ
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Presentationens avskrift:

STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion på någon yttre faktor. Stressen är ett av de största och mest växande hoten mot hälsan. Psykiska orsaker leder allt mer ofta till tidig pensionering.

Stess är den fysiologiska reaktion som uppstår i kroppen då människan ställs inför svåra situationer. Hjärnan sänder ut stressimpulser genom nerver och hormoner. Impulserna förbereder kroppen på att ta itu med det som är stressigt. Kroppen reagerar på många olika sätt: Hjärtat börjar slå snabbare Andningen blir djupare Muskelrna spänns Mage, tarmar, immunförsvaret och hormoner.

Stress kan påverkas av fysiologiska, psykiska eller sociala faktorer. Exepmel på fysiologiska faktorer: miljön, kroppsställning, kost, motion. Exempel på psykiska faktorer: mobbning, vantrivsel, bråk, tidsbrist, sömnbrist. Exempel på sociala faktorer: atmosfären, kommunikation, sammarbete.

Posivit och Negativ stress Viktigt att skilja på positiv eller negativ stress. Den positiva stressen medför meningsfull och lustbetonad ansträngning där kroppen inte reagerar med skadliga stressfaktorer. Negativ stress orsakar negativa förädringar i både individens mentala och fysiska hälsa.

Stress symtom Symtomen varierar och är individuella till sin karaktär. Det är svårt att se utifrån ifall en människa är stressad. Individen ifråga kan också ha svårt att medge att hon är stressad och tar skada av stressen. Vanliga symtom är: koncentrationssvårigheter, glömskhet, trötthet, motivationsbrist, sömnlöshet, svårt att slappna av. Dessa symtom kan i värsta fall leda till värre sjukdomare t.ex. utbrändhet.

Stress på arbetspaltsen/skolan Orsakas ofta av fysisk eller psykisk belastning som visar sig som funktionella förändringar på kroppen, t.ex. nedsatt arbetsförmåga. Miljön påverkar beteendet luften, temperaturen och belysningen gemenskapen och sammarbetet

Ett bra arbete Är utmanande. Leder till synliga resultat. Är ansvarsfullt. Ger arbetstagaren möjlighet att utvecklas. och få respons av sitt arbete. Motiverar arbetstagaren.

Positiv Atmosfär Gemensamma mål En tydlig arbets-och ansvarsfördelning Fungerande spelregler och rutiner Möjlighet att utvecklas Färdigheter och kreativitet Fungerande sammarbete Tid för organisation och sociala kontakter Positiv feedback

Negativ Atmosfär Informationen fungerar inte. Nedskräninkning/mobbning förekommer. Difusa arbetsuppgifter. Beskylningar,konflikter, allmännt missnöje. Känsla av hopplöshet. Får inte visa sina kunskeper. Ingen möjlighet till att utvecklas.

Stresshantering För personer som har endera för mycket eller för lite att göra. För personer som har en negativ livssyn Men för att kunna ta itu med stress måste man vara vara: Medveten om sitt problem. Motiverad. Ha en vilja ” göra det avgörande valet”.

Det finns två huvudsakliga strategier för att hantera stress. För det första kan man ta itu med de förhållanden som orsakar stressen och för det andra mildra symtomen. Vad kan jag göra för att förbättra min livssituation?

När man är medveten om sin stress har man möjlighet att påverka de negativa känslor som uppstår. Typsika exempel: Svart och vitt tänkande. Orealistiska mål. Selektivt tänkande. Att vända positivt till negativt. Överdrivna generaliseringar. Katastroftänkande. Personalisering. Sammanblandning av känslor och fakta. Förhastade och negativa slutsatser.

Hur minska stress? Koppla av hemma. Växlig mellan arbete och vila. (Fritid)‏ Motionera. Gör något du tycker om. Organisera din dag. Avslappning och pausgymnastik. Ändra kroppsställningar.

Bra böcker angående stress och stresshantering Angelöw, B. 1998. Träna menatlt och förbättra ditt liv. Angelöw, B. 1999. Konsten att hantera stress och möta förändingar. Doctare, C. 2003. Hjärnstress. Kan det drabba mig? Perski, A. 1999. Det stressade hjärtat. Att förstå stress och hur vi hanterar livskriser.