Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende."— Presentationens avskrift:

1 Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.

2 Att sätta sig i rörelse genom beteendeförändring
Motivation är att vilja uppnå ett mål och tro att man kan uppnå målet. Drivkraft att förändra något t.ex. ett beteende eller en levnadsvana som kan vara en uppsättning av flera beteenden som bildar ett mönster såsom mat- eller motionsvanor. Att lyckas med målbeteenden avgörs av hur viktigt det är för oss. Beteendeförändringen underlättas av att vi har en positiv inställning till vår förmåga. Utgå från dina egna resurser hos dig själv och i din omgivning. Det handlar om att påverka sig själv och sin situation Detta vill jag! Detta klarar jag! Motivation kan beskrivas som en färskvara. Den går upp och ner. Den är påverkbar. Den är orsak till vårt handlande och till vår inställning till förändring.

3 Förslag på beteendeförändring:
Att börjar motionera

4 Var kommer motivationen ifrån?
Motivationen påverkas av inre faktorer såsom behov, tankar och känslor samt yttre faktorer såsom den miljö vi lever i och händelser som inträffar i våra liv. T ex.En person kan motivera sig att vara fysiskt aktiv och gå stavgång ett par gånger i veckan för att… Han/Hon njuter av det (känsla) Han/Hon vill bibehålla och stärka sin kondition (tanke) Han/Hon behöver röra på sig (behov) Han/Hon går stavgång tillsammans med en vän (omgivningen) Han/Hon har kroppsliga besvär och blivit ordinerad fysisk aktivitet på recept För att motivationen till att ändra sitt beteende ska bli stark och bestående behöver den komma inifrån personen själv av egen vilja. Intresset dvs. hur viktigt det är har stor betydelse för styrkan av den inre motivationen. Motivation som kommer utifrån (t ex. om någon annan anser att man ska/bör göra en förändring) har en kortsiktig påverkan på styrkan i motivationen.

5 Att ändra ett beteende sker ofta i flera steg
Förändringstrappan. Sker i flera steg Jag behöver inte…….(upplever inget behov av förändring. Du är inte beredd att göra något och har inga tankar på förändring) Jag funderar på att… (av någon orsak har man börjat tänka på/känna för att göra en förändring, men man är osäker av olika skäl till en förändring) Jag vill…( då har man börjat förbereda sig på olika sätt för att engagera sig i sin egen förändring) Nu ska jag…(jag går från tanke , ord till handling för att bete mig annorlunda jämfört med tidigare) Jag gör…(ett aktivt beteende som pågår med viss regelbundenhet och införlivas med livet i övrigt) Jag fortsätter att….(man håller igång och fortsätter med det nya beteendet och det blir en ny vana) Ibland passerar vi förbi något/några av dessa steg snabbare vid en beteendeförändring och ibland stannar vi upp på något steg under en längre tid. Vi kan falla tillbaka till något av stegen på vår väg när det händer saker med oss eller i vår omgivning. För att passera dessa steg handlar det först och främst att bli medveten om sitt eget beteende och hur det påverkar oss. Vi kan behöva stöd av personer i vår omgivning när vi ska göra en beteendeförändring. Förändringar av beteenden som varit en vana tar oftast mer tid: Tänk: ”Ting tar tid” Vi kan behöva finna ut egna belöningar för att uppmuntra oss på vägen till en förändring

6 Hinder för att ändra ett beteende
När vi står inför att göra en förändring kan det dyka upp olika mentala hinder för att verkligen börja bete sig på ett nytt sätt. Vi kan kalla det för negativa tankar. De kan yttra sig på olika sätt. Du uppfattar att andra personer pressar dig till att göra det. Du vill, men det finns alltid något som skäl till att inte göra det. Du tar för givet hur det kommer bli att göra det. Du upplever det som kravfyllt att göra det. Du tänker att du antingen inte gör något alls eller så måste du göra det till 100%. Du har svårt för att bestämma dig.Jag vet inte om jag kan göra det. Du väntar och skjuter upp med att göra det. Du är rädd för vad som händer om du misslyckas med att göra det. Du måste först ha lugn och ro innan du kan börja göra det.


Ladda ner ppt "Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende."

Liknande presentationer


Google-annonser