Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utbildningsmodul Svenska Röda Korset

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utbildningsmodul Svenska Röda Korset"— Presentationens avskrift:

1 Utbildningsmodul Svenska Röda Korset
Trauma och postmigratorisk stress (2 filmer) Fysioterapi (5 filmer) Socialt arbete (4 filmer) Generellt stöd (5 filmer) Tortyr (1 film)

2 Trauma och Postmigratorisk stress Filmer: Trauma och PTSD Postmigratorisk stress och psykisk ohälsa

3 Film: Trauma och PTSD

4 Trauma och PTSD - diskussionsfrågor
Hur tror du att en person som lider av PTSD upplever mötet med er arbetsplats? Hur ser era rutiner för upptäckt av PTSD ut? Finns det något ni behöver vidareutveckla? Hur ser era möjligheter till stöd och behandling ut? Finns det något ni behöver vidareutveckla? Vilka andra vårdgivare och aktörer kan ni på er mottagning/enhet samverka med?

5 Film: Postmigratorisk stress och psykisk ohälsa https://vimeo

6 Postmigratorisk stress och psykisk ohälsa - diskussionsfrågor
Hur tror du att en person som flytt till Sverige upplever mötet med er arbetsplats? Vad behöver du för att bättre kunna möta de behov du ser? Finns det hinder för att få vård som asylsökande eller papperslös på er arbetsplats? I så fall vilka? Nämn tre saker som skulle förbättra mötet med den här patientgruppen.

7 Fysioterapi Filmer: Fysiologiska reaktioner vid långvarig stress Vad gör en fysioterapeut? Fysisk aktivitet och långvarig stressrelaterad ohälsa Smärta Att möta en människa som lider av PTSD i vården

8 Film: Fysiologiska reaktioner vid långvarig stress

9 Fysiologiska reaktioner vid långvarig stress - diskussionsfrågor
Hur reagerar du själv vid stress? Hur reagerar de du möter vid stress? Hur ser du att en människa är stressad/har ångest/ nedstämd?

10 Film: Vad gör en Fysioterapeut?

11 Fysioterapi - diskussionsfrågor
Vad gör du för att lindra din egen stress och smärta? När anser du att du bör koppla in en fysioterapeut?

12 Film: Fysisk aktivitet och långvarig stressrelaterad ohälsa

13 Fysisk aktivitet och långvarig stressrelaterad ohälsa - diskussionsfrågor
Vad är din upplevelse av fysisk aktivitet – har det effekt? På vilket sätt? Hur kan du hjälpa den du möter till att komma igång och bli fysiskt aktiv?

14 Film: Smärta

15 Smärta – diskussionsfrågor
Hur reagerar du själv vid smärta? Hur tror du personer du möter tänker kring sin smärta - Vad är orsaken, vad lindrar, vad förvärrar? Upplever du att personer du möter brukar koppla ihop kropp och psyke? Smärta titel?

16 Film: Att möta en människa som lider av PTSD i vården

17 Att möta en människa som lider av PTSD i vården - diskussionsfrågor
Hur vill du bli bemött när du känner dig ledsen och orolig? Hur tar du hand om dig själv i pressade situationer? Hur reagerar du när en person du möter får ångest?

18 Socialt arbete Filmer: Det dubbla uppdraget Att möta hjälpsökande Att förmedla information Att förstå misstro mot myndigheter

19 Film: Det dubbla uppdraget

20 Det dubbla uppdraget - diskussionsfrågor
Vad tror du att ni kan göra för att minimera risken för missförstånd och öka förståelsen för ert uppdrag (t ex för en byråkratisk process och behov av kontrollfunktioner)? Diskutera situationer där ni hamnat i ”dubbelt uppdrag” och rutiner för hur ni kan stödja varandra i dessa lägen.

21 Film: Att möta hjälpsökande

22 Att möta hjälpsökande - diskussionsfrågor
Diskutera på vilket sätt det märks i ditt arbete att människor är mycket hjälpsökande, att de ”griper efter halmstrån”, och reflektera kring hur du hanterar detta. Filmen talar om tydlighet och gränssättning. Diskutera i grupp hur du på bästa sätt kan sätta nödvändiga gränser och fortfarande känna dig kompetent i din arbetssituation. Reflektera kring hur ni kan utarbeta en plan för att hantera problemområdena stort hjälpbehov och gränssättning.

23 Film: Att förmedla information

24 Att förmedla information - diskussionsfrågor
Diskutera hur ni på bästa sätt kan ge information till era klienter. Vilka hinder finns? Hur kan ni lösa dem? Finns det annat som kan vara viktigt att tänka på vid informationsdelning, som inte tas upp i filmen ,på din arbetsplats? Lista tre saker ni kan göra för att underlätta förmedlandet av information.

25 Film: Att förstå misstro mot myndigheter

26 Att förstå misstro mot myndigheter - diskussionsfrågor
Utöver det som tagits upp i filmen, kan du nämna ytterligare faktorer som kan upplevas svåra i mötet med din arbetsplats. Diskutera begreppen kontroll/kontrollförlust och vad de har för betydelse i ditt arbete med människor som flytt. Vad gör du/ni för att påverka patientens kontroll i mötet idag? Nämn tre saker du kan göra framöver för att öka detta i dina patientkontakter.

27 Generellt stöd Filmer: Att arbeta med tolk När bör man söka hjälp?
Hjälper det att alltid berätta? Allmänna råd om bemötande Egenvård

28 Film: Att arbeta med tolk

29 Att arbeta med tolk - diskussionsfrågor
Vilka upplever du är de största utmaningarna med att arbeta med tolk? Nämn tre saker (gärna från filmen) som ni kan göra för att förbättra ert arbete med tolk.

30 Film: När bör man söka hjälp?

31 När bör man söka hjälp? - diskussionsfrågor
Reflektera utifrån dina egna erfarenheter kring vilka känslor som väcks hos dig när en ungdom mår dåligt. Hur gör du för att förmedla hopp när du själv upplever situationen som hopplös (som t.ex. vid ett utvisningsbeslut)? Nämn tre förslag som hjälper er arbetsplats att hantera svårigheter relaterade till filmen.

32 Film: Hjälper det att alltid berätta?

33 Hjälper det att alltid berätta? - diskussionsfrågor
Tycker du att det alltid är viktigt att veta vad en annan person genomlevt? Vad krävs för att lyssna?

34 Film: Allmänna råd om bemötande

35 Allmänna råd om bemötande - diskussionsfrågor
Vad tror du, kopplat till filmen, patienter som utsatts för våld upplever för behov i möte med vården? Har filmen bidragit till nya sätt att tänka kring mötet med våldsutsatta personer? Diskutera!

36 Film: Egenvård

37 Egenvård - diskussionsfrågor
Vad i möte med dina patienter är påfrestande för dig/er? Reflektera kring dina egna känslor och reaktioner och hur dessa påverkar ditt arbete? På vilket sätt är begreppen vikarierande traumatisering och sekundär traumatisering användbara för att hjälpa dig förstå dina reaktioner? Finns det något du behöver från din arbetsgivare/dina kollegor för att minska risken att dessa ska utvecklas?

38 Tortyr Film: Tortyr

39 Film: Tortyr

40 Tortyr - diskussionsfrågor
Nämn tre saker som du tycker var viktiga att ha med dig från filmen. Vad är viktig kunskap att ha med sig för att kunna identifiera eventuella tortyröverlevare? Diskutera vad som är viktigt att tänka på i mötet med en människa som överlevt tortyr.


Ladda ner ppt "Utbildningsmodul Svenska Röda Korset"

Liknande presentationer


Google-annonser