Detta bildspel vill berätta om tolkverksamheten för döva !

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Demonstration Klicka på första bilden och sedan bildspel så går bildspelet automatiskt. Avsluta med esc.
Sagan om den hungriga vargen
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Geriatrisk vårdfilosofi om geriatrik, värdegrund och vårdfilosofi
Historien om Antiken i Grekland.
Äldre i välfärden.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Solanderskolan presenterar
Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR
Tematräff 4 vid distriktsträffen 2012 Micke Melander.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Exempel utifrån ett antal målområden
Hur kan stat och kommun främja utvecklingen av bostäder för äldre?
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Musik & kommunikation 50p.
Tolkutbildningar inom folkbildningen
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Träning ger färdighet!.
Positiva trender Under studiens gång har vi sett att förändringsarbetet bringat in större påverkansmöjligheter över aktiviteter som tar plats i gemensamhetsutrymmena.
Här händer det grejer! Under studiens gång har vi sett att förändringsarbetet inneburit större möjligheter för påverkan över aktiviteterna i gemensamhetsutrymmet.
Integration och mångfald –
Pedagogiska hörselvården
Samordnad individuell plan
Läroplansträff Välkomna.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Demokrati och hur Sverige styrs
Turismens historia kapitel 2.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Eva 10 år -Jag vet att det kostar, men hur lång tid kan det ta.
Behov av habilitering och rehabilitering
HJÄRNGYMPA.
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Samordnad Individuell Plan
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Renässansen
SAM-projektet Skaraborg Samhällsorientering Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.
Av: Sara, Mimmi och Salko.. I NNEHÅLLSFÖRTECKNING  Vad Är EXIT?  Historia  Fakta  Har ni lyssnat?  Facit.
Minoritetsspråken i Sverige
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
1800-talet.
Välkommen till LD Hjälpmedel
När inkludering blir exkludering Ingela Holmström
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Tillgänglighet som diskrimineringsgrund Regionjurist: Sanna Othman
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Industriella Revolutionen
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Alternativ telefoni Uppsala
Tolkverksamheten i Västra Götaland
Digital plattform Delaktig kommunikation
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Konferens E-kommunikation 2017
Presentationens avskrift:

Detta bildspel vill berätta om tolkverksamheten för döva ! Välkomna ! Detta bildspel vill berätta om tolkverksamheten för döva ! Hoppas ni ska få svar på era frågor !! Kanske ser era frågor ut så här : Berätta om hur ni arbetar ! Hur kommer brukaren kontakt med er? Vilka typer av tolktjänst finns? Kostnader? Vilka samarbetar ni med? …..

Delaktighet

Målsättning Målsättningen med tolktjänsten är att barn, ungdomar och vuxna, som är bosatta eller vistas inom landstingsområdet, kan erhålla kostnadsfri tolktjänst i de situationer som är att betrakta som vardagstolkning.

”TOLKTJÄNSTEN I SVERIGE VILL GENOM ATT TILLHANDAHÅLLA TOLK, I DE SITUATIONER DEN ENSKILDE SÅ ÖNSKAR, BIDRA TILL ATT GE GODA KOMMUNIKATIONS- FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DÖVA, DÖVBLINDA, VUXENDÖVA OCH HÖRSELSKADADE ATT AKTIVT KUNNA DELTA I LIVETS OLIKA VARDAGLIGA HÄNDELSER OCH SKEENDEN”

Värdegrund för tolkverksamheten Landstingets tolktjänst ska bidra till delaktighet och inflytande genom att erbjuda tolk till barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva, hörselskadade, hörande och i vissa landsting röst-, språk-, och talskadade. (HSL § 3b). Respekt och icke-diskriminering ska prägla tolkverksamheten och varje tolkanvändares personliga integritet ska alltid värnas. Professionalism och gediget kunnande ska finnas hos alla medarbetare inom tolkverksamheten.

Målgrupp Målgruppen för verksamheten är döva,dövblinda och hörselskadade personer som är beroende av tolk för sin kommunikation med omvärlden.

"Tolkningen ska möjliggöra en kommunikation mellan två eller flera personer som inte förstår varandras språk men som vill eller måste ha kontakt med varandra" Cirka 800 000 är hörselskadade idag Cirka 8-10 000 är barndomsdöva Cirka 1200-1300 är dövblinda Cirka 4-5000 är vuxendöva

Landstinget är skyldigt att organisera, finansiera, tillhandahålla tolktjänst för vardagstolkning till barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade HSL § 3 b Vardagstolkning betyder all förekommande tolkinsats i det vi kallar vardagslivet dvs fritid, rekreation, arbetsliv, föreningsliv …

Historik

Texten hämtad från Linus Glansholm 1993 www.teckenspraket.se. Tolkverksamhetens historia Frälsningsarmén var de första med att bistå döva med tolkar, detta påbörjades 1895 och de har fortfarande tolkar anställda. När staten övertog ansvaret för dövskolorna 1938 anställdes fem konsulenter för döva. Dessa hade i uppgift att hjälpa dem att få arbete då det rådde mycket hög arbetslöshet bland de döva. även präster har fått fungera som tolkar, dövprästerna behärskade teckenspråket och blev ofta de dövas enda språkrör med den hörande världen. 1938 övertog staten ansvaret också för prästerna. Barnen har alltid, fram till våra dagar varit de viktigaste tolkarna. även om dövhet kan vara ärftligt så får de allra flesta döva hörande barn. Ensamstående döva vände sig ofta till sina vänners hörande barn vilka fick ställa upp med att tolka vid alla tider, på alla platser. Detta förhållande var naturligtvis inte tillfredsställande. Behovet av tolkar var långt ifrån tillgodosett, 1947 kom en ny kunglig kungörelse om tolk för döva och stumma. Nu bemyndigades 20 privatpersoner att ta tolkuppdrag, de skulle framför allt användas i domstolarna vid rättegångssammanhang. I regel hade tolkarna döva föräldrar. 1968 togs ett beslut i riksdagen som skulle komma att få en stor betydelse för döva i Sverige. Då beslöts att döva skulle ha rätt till fri tolkservice. Detta blev en viktig vändpunkt för de dövas möjligheter till att delta i det hörande samhället. Det rådde då som nu en otrolig brist på tolkar. 1969 började Carlborgsons Gård, nuv. Västanviks folkhögskola med en tolkutbildning. I december 1981 rekommenderade Handikappinstitutet landstingen att ha samordnad tolktjänst för döva, dövblinda m fl, tolkcentraler började upprättas och idag har alla landsting denna service.

År 1969 startade SDR Sveriges första kurs för utbildning av kvalificerade dövtolkar/ kulturtolkar, som förlades till Västanviks folkhögskola i Leksand. De elva som blev uttagna till denna kurs, ansågs ha mycket goda teckenkunskaper samt erfarenheter av tolkning.

1970 talet Drottning Silvia TV-programmet Upp med händerna

1970 talet

Beslut HSL 1994 Nya initiativ från staten ! Landstingens skyldighet att organisera ,finansiera och tillhandahålla tolk för döva..

Talför bildas i början av 1990-talet

2006

Verksamhet

Tystnadsplikt och opartiskhet är delar i ett professionellt arbete som tolk !

Oåterkalleliga uppdrag Prioriteringar Vardagstolkning betyder all förekommande tolkinsats i det vi kallar vardagslivet dvs fritid, rekreation, arbetsliv, föreningsliv … Akuttolkning Oåterkalleliga uppdrag

Produktion och kostnader: Antalet tolkbeställningar cirka 40 000 (år 2008) Brist genomsnitt (2008) 9 % Antalet utförda tolktimmar cirka 160 000 (Nysam 2006). Källa: Socialstyrelsen Dnr 51-2348/2008

Samarbete

Videotelefon 3 G Bildtelefon

Resurs för enskilda döva och Samarbete - Resurs för enskilda döva och för AF:s personal Dövkonsulenter

Samarbete brukare och tolk

Bildspelet är gjort av Bengt Olsson, Jönköping. Tack Bildspelet är gjort av Bengt Olsson, Jönköping. Presenterat i samband med Talförs februarimöte 2010 i Stockholm !