Arbete med jämställdhetsplan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Disposition - Hållbar utveckling
Advertisements

Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Lika rättigheter och möjligheter på jobbet
En steg för steg anvisning i arbetet med lönekartläggning
Att arbeta praktiskt.
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Föräldramöte Ht
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
IFMetalls klubb på VCBC Olofström Varför en Jämställdhetsplan ?
ABB Chefen Mångfald och Jämställdhet
Detta är God Vård.
Förändring och motstånd
ABB Chefen Mångfald och Jämställdhet
Medarbetarundersökning Informationsmaterial-
Verksamhetsplan och budget 2015
Från jämställdhet till lönestrategi
Ett aktivt medarbetarskap
Landstinget som arbetsgivare
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
Anna-Karin Dykes2 Hållbar utveckling Likabehandling av studenter Lunds universitet Anna-Karin Dykes, docent, Inst. för hälsa, vård och samhälle.
Nämndplan 2015.
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar 2016.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
Jämställhet och lika villkor medarbetare
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Till detta bildspel finns ett pratmanus som du får fram om du ställer dig i visningsläge ”anteckningssidor”. Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben,
Likarätt nu!. Diskrimineringslagen (2008:567) Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionshinder.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
LIKA VILLKOR VID MITTUNIVERSITETET KORT INTRODUKTION FÖR ANSTÄLLDA.
Ledarutveckling över gränserna Elisabet Lang Sociala avdelningen, Aneby Michaela Lindh Socialförvaltningen, Vimmerby Pär Jansson Kultur- och fritidsförvaltningen,
Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.
Elevhälsa Elevers behov och skolans insatser Projektledare Anna Blom Elevhälsan 1.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
RUTIN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE (SAM)  RISKBEDÖMNING MED HANDLINGSPLAN SAMVERKAN  AVTAL  APT - ARBETSPLATSTRÄFFAR  SAMVERKANSGRUPPER.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Resultat 2016 för Östhammars kommun Utgiven april 2017.
Lika villkor vid Institutionen för läkemedelskemi
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Kännetecknande för det goda arbetet
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Organisation & Arbetsgivaransvar
Studeranderätt och diskriminering
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rättighet, skyldigheter och hantering av konflikter
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Horisontella principer
Mål och mått för en jämställd och jämlik vård
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering
XX Benchmarking 3 Följa upp jämställdhetsarbetet och resultaten för olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
Förälder och ny som ledare
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Lika villkor vid Institutionen för läkemedelskemi
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Arbete med jämställdhetsplan

Utdrag ur jämställdhetspolicy ”Landstingets värdegrund vilar på principen om människors lika värde och lika rättigheter. Jämställdhet är en grund för demokrati, rättvisa och delaktighet i samhället och omfattar förhållanden mellan man och kvinna. Arbetet för jämställdhet och mot alla former av diskriminering ska ingå som en självklar del i ledningsarbete. Landstinget Kronoberg ska vara ett jämställt landsting, där det kvinnliga och manliga perspektivet ges lika villkor, återspeglar sig i bemötande och förhållningssätt till patienter och i förhållande till medarbetare.”

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan ska omfatta: Arbetsförhållande: Åtgärder för att arbetsförhållanden ska lämpa sig för både kvinnor och män. Möjlighet för kvinnor och män att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Åtgärder för att förebygga och förhindra trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier. Rekrytering och intern kompetensutveckling för att skapa en jämn könsfördelning i alla befattningar. Lönefrågor: lönekartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner. Jämställdhetsplanen ska resultera i åtgärder som ska genomföras under de närmaste tre åren.

Ansvar Landstingsstyrelsen har övergripande ansvar för jämställdhetsarbete. Chefer på alla nivåer ansvarar för att jämställdhetspolicyn är känd bland medarbetare och för att genomföra ett systematiskt jämställdhetsarbete inom sitt ansvarsområde med mätbara mål som redovisas i årsredovisningen. Medarbetare har ett eget ansvar att medverka i jämställdhetsarbetet och motverka diskriminering och trakasserier.

Samverkan Aktiva åtgärder. Vilka former? APT, samverkansmöte, yrkesgruppträffar, tvärproffesionella grupper Hur har samverkan fungerat? Vad har vi idag? Hur går vi vidare? Kan vi göra annorlunda?

Arbetsförhållande Hur ser fördelning män kvinnor ut? Finns det förklaringar till det? Heltid/deltid hur ser det ut ur ett genusperspektiv? Kränkande särbehandling och sexuella trakasserier, är det känt hos oss hur det ska hanteras? Hur är fikajargong, mejl och sexualiserade bilder eller kalendrar?

Hur går vi vidare? Information och genomgång av arbete med jämställdhetsplan. Diskutera aktuella frågeställningar. Ta fram statistik, vilka förutsättningar har vi på vår arbetsplats? Vilka områden finns behov att arbeta med? Fundera över åtgärder. Sätt upp mål, gör en tidsplan. Aktuell plan ska sedan finnas på avdelningen. AC tar den till VC som tar den till CC:samverkansgrupp. Fortsatt arbete innebär uppföljning och utvärdering.