Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet."— Presentationens avskrift:

1 Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet och jämlikhet, APT- material och har ett filnamn som inleds med APT har till syfte att underlätta för dig som chef som vill ta upp frågor om jämställdhet, jämlikhet, normer och diskriminering på era arbetsplatsträffar Materialet är varierande och du väljer det som passar dig och din arbetsgrupp bäst och/eller det som du känner dig mest bekväm med att börja med Varje presentation är ca 5 sidor och innehåller bakgrund, korta fakta samt oftast även några diskussionsfrågor Hur lång tid presentationen tar beror på ämnet liksom gruppens intresse för dialog och diskussion Ett tips kan vara att börja med de presentationer som är av ”lärande karaktär” Målsättningen är att varje enhet ska använda APT-materialet vid minst två APT:er/planeringsdagar per år för att få igång samtal och diskussioner kring jämställdhet, jämlikhet, normer och diskriminering på sin enhet eller i sin ledningsgrupp Behöver du stöd eller har frågor kring materialet kontakta Anna Ebenmark, mångfaldsstrateg,

2 CEMR-deklarationen CEMR-deklarationen är region Jämtland Härjedalens strategiska dokument avseende jämställdhetsintegrering. Det är omfattande och utgör ett gott stöd i arbetet för att uppnå en jämställd (men även jämlik) verksamhet.

3 CEMR-deklarationen Den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Region Jämtland Härjedalen undertecknade deklarationen 25 augusti, 2009. Förbinder oss till att arbeta med jämställdhetsintegrering i alla våra ansvarsområden som deklarationen omfattar. CEMR är de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation. Deklarationen är framtagen av dem och det är ett politiskt dokument som är ett stöd för arbetet med att uppnå en jämställd verksamhet. Artikeln omfattar 30 artiklar som utgör ett stöd för hur en organisation kan arbeta med jämställdhetsperspektivet inom olika samhällsområden. Hälsa och Bekämpa stereotyper är exempel på två artiklar. Deklarationen är omfattande och det kommer att ta minst 20 år för Region Jämtland Härjedalen att implementera i verksamheten. Fundera gärna under presentationen om det är något som ni skulle kunna göra inom er respektive verksamhet för att komma ett steg längre implementering och verkställandet av deklarationen. CEMR-deklarationen finns i sin helhet här:

4 Sex principer Deklarationen omfattar även ett antal principer som den som undertecknar deklarationen förbinder sig till. Dessa är: Jämställdhet är en grundläggande rättighet. För att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden bekämpas. Ett representativt deltagande av kvinnor och män i beslutsprocessen är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön är avgörande för att uppnå jämställdhet. Jämställdhetsintegrering av alla kommunens/regionens verksamheter är nödvändiga för att främja jämställdhet. Att handlingsplaner och program har tillräcklig finansiering är nödvändigt för att jämställdhetsarbetet ska nå framgång. Diskutera gärna ovanstående principer. Låt medarbetarna diskutera i storgrupp eller dela upp i smågrupper och låt en grupp ta en princip var: Vad innebär de här principerna för oss och vår verksamhet? Lever vi upp till dem idag? Om vi menar att vi gör det, hur vet vi det? Eller tror vi bara det? Är det någon/några av de här principerna som vi anser är särskilt viktig för att kunna ge/bedriva en jämställd och jämlik vård/verksamhet? Vilken eller vilka i så fall? Kan vi göra något hos oss, i det lilla, för att börja arbetet med att uppnå de sex principerna?

5 Artikel 6: Bekämpa stereotyper
Undertecknaren förbinder sig att bekämpa och i möjligaste mån förebygga fördomar, beteenden, språkbruk och bilder som har sin grund i föreställningen att det ena eller andra könet är överlägset eller underlägset eller i stereotypa kvinno- och mansroller. I detta syfte ska undertecknaren se till att den egna interna och externa kommunikationen till fullo överensstämmer med detta åtagande och att man främjar positiva genusbilder och exempel. Undertecknaren ska också, genom utbildning och på annat sätt, bidra till att medarbetare i kommunen/regionen kan identifiera och motverka stereotypa könsrollsmönster och beteenden. Uppförandenormerna ska också anpassas i detta avseende. Undertecknaren ska genomföra aktiviteter och kampanjer i syfte att sprida insikten om att stereotypa könsrollsmönster utgör ett hinder för förverkligandet av jämställdhet. Förslag till arbetssätt kring artikel 6 och 14: Skriv ut bild 5, 6 och 7 i bildspelet och låt medarbetarna två och två fundera över artiklarnas formulering. Ni kan också låta några par diskutera artikel 6 och andra diskutera artikel 14 och därefter ta upp det i storgrupp. Fundera över vilken betydelse ni anser att bekämpandet av stereotyper har för att kunna uppnå jämställdhet? Går det att bedriva en jämställd verksamhet trots att könsstereotypa uppfattningar råder i organisationen, hos medarbetarna? Lever vi upp till allt som står där idag? Är det något som vi kan påverka utifrån den del/den nivå av organisationen vi befinner oss i? På vilket sätt kan vi planera och bedriva vår verksamhet med ett genusperspektiv? Ger vi korrekt information till kvinnor och män som är patienter hos oss? Upplever kvinnor och män att de får bra information av oss? Titta gärna på senaste nationella patientenkäten och ert resultat där och dela upp resultatet på kön. Vad är lika mellan kvinnor och män? Vad skiljer åt? Det som skiljer åt; hur kan vi arbeta för att jämna ut skillnaden?

6 Artikel 14: Hälsa Undertecknaren erkänner allas rätt till god fysisk och mental hälsa och slår fast att tillgång till högkvalitativ hälso- och sjukvård och förebyggande hälsovård för kvinnor och män är en förutsättning för förverkligandet av denna rättighet. Undertecknaren är medveten om att hälso- och sjukvården måste ta hänsyn till kvinnors och mäns olika behov för att säkerställa att de har lika möjligheter till god hälsa. Undertecknaren inser också att dessa behov inte endast beror på biologiska skillnader, utan också på skillnader i livs- och arbetsvillkor och på stereotypa attityder och antaganden. Undertecknaren förbinder sig att göra allt som rimligen kan göras, inom ramen för sina ansvarsområden, för att verka för och säkerställa att invånarna har högsta möjliga hälsonivå. Förslag till arbetssätt kring artikel 6 och 14: Skriv ut bild 5, 6 och 7 i bildspelet och låt medarbetarna två och två fundera över artiklarnas formulering. Ni kan också låta några par diskutera artikel 6 och andra diskutera artikel 14 och därefter ta upp det i storgrupp. Fundera över vilken betydelse ni anser att bekämpandet av stereotyper har för att kunna uppnå jämställdhet? Går det att bedriva en jämställd verksamhet trots att könsstereotypa uppfattningar råder i organisationen, hos medarbetarna? Lever vi upp till allt som står där idag? Är det något som vi kan påverka utifrån den del/den nivå av organisationen vi befinner oss i? På vilket sätt kan vi planera och bedriva vår verksamhet med ett genusperspektiv? Ger vi korrekt information till kvinnor och män som är patienter hos oss? Upplever kvinnor och män att de får bra information av oss? Titta gärna på senaste nationella patientenkäten och ert resultat där och dela upp resultatet på kön. Vad är lika mellan kvinnor och män? Vad skiljer åt? Det som skiljer åt; hur kan vi arbeta för att jämna ut skillnaden?

7 Artikel 14: Hälsa Undertecknaren förbinder sig att i detta syfte när det är lämpligt vidta eller främja följande åtgärder: tillämpa ett genusperspektiv på planeringen, finansieringen och tillhandahållandet av hälso- och sjukvårdstjänster se till att det i samband med friskvårdsaktiviteter, inklusive aktiviteter som syftar till att stimulera sunda matvanor och betona vikten av motion, tas hänsyn till kvinnors och mäns olika behov och attityder se till att hälso- och sjukvårdspersonal är medvetna om hur kön påverkar hälso- och sjukvården och att de tar hänsyn till kvinnors och mäns olika erfarenheter av sådan vård se till att kvinnor och män har tillgång till korrekt hälsoinformation Förslag till arbetssätt kring artikel 6 och 14: Skriv ut bild 5, 6 och 7 i bildspelet och låt medarbetarna två och två fundera över artiklarnas formulering. Ni kan också låta några par diskutera artikel 6 och andra diskutera artikel 14 och därefter ta upp det i storgrupp. Fundera över vilken betydelse ni anser att bekämpandet av stereotyper har för att kunna uppnå jämställdhet? Går det att bedriva en jämställd verksamhet trots att könsstereotypa uppfattningar råder i organisationen, hos medarbetarna? Lever vi upp till allt som står där idag? Är det något som vi kan påverka utifrån den del/den nivå av organisationen vi befinner oss i? På vilket sätt kan vi planera och bedriva vår verksamhet med ett genusperspektiv? Ger vi korrekt information till kvinnor och män som är patienter hos oss? Upplever kvinnor och män att de får bra information av oss? Titta gärna på senaste nationella patientenkäten och ert resultat där och dela upp resultatet på kön. Vad är lika mellan kvinnor och män? Vad skiljer åt? Det som skiljer åt; hur kan vi arbeta för att jämna ut skillnaden?


Ladda ner ppt "Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet."

Liknande presentationer


Google-annonser