Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE"— Presentationens avskrift:

1 VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE

2 ”Du är inte bara ansvarig för det du säger,
utan även för det du inte säger” (Martin Luther King)

3 VAD ÄR VÄRDEGRUND? Värdegrund är organisationens gemensamma värderingar. Man kan säga att det är de grundpelare som vår verksamhet vilar på och som gör oss till en gemenskap.

4 VAD ÄR VÄRDEGRUND? Värdegrund är organisationens gemensamma värderingar. Man kan säga att det är de grundpelare som vår verksamhet vilar på och som gör oss till en gemenskap. Den jag är:

5 VAD ÄR VÄRDEGRUND? Värdegrund är organisationens gemensamma värderingar. Man kan säga att det är de grundpelare som vår verksamhet vilar på och som gör oss till en gemenskap. Den jag är: Det jag säger:

6 VAD ÄR VÄRDEGRUND? Värdegrund är organisationens gemensamma värderingar. Man kan säga att det är de grundpelare som vår verksamhet vilar på och som gör oss till en gemenskap. Den jag är: Det jag säger: Det jag gör:

7 VAD ÄR VÄRDEGRUND FÖR DIG?
Fundera över vad värdegrund är för dig. Vad förväntar du dig av att vara en del av Svemo? Vad förväntar du dig av att vara medlem i en klubb? Vad kan du bidra med för att uppnå detta?

8 IDROTTENS VÄRDEGRUND Varje förening och varje förbund beslutar själva över sin verksamhet. Riksidrottsförbundet (RF) har tillsammans med alla specialidrottsförbunden beslutat om en gemensam värdegrund för idrottsrörelsen, den säger att idrotten ska präglas av: Glädje och gemenskap. Demokrati och delaktighet. Allas rätt att vara med. Rent spel.

9 GLÄDJE OCH GEMENSKAP Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

10 DEMOKRATI OCH DELAKTIGHET
Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund. Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-NC-SA

11 ALLAS RÄTT ATT VARA MED Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

12 RENT SPEL Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att alla ska hålla sig inom ramarna för överenskommelser och visa god etik och moral. Att verka mot fusk, doping, osund ekonomi, mobbing, trakasserier och våld, så väl på som utanför idrottsarenan är grundläggande för rent spel.

13 VÄRDEGRUND INOM SVEMO Som RF-anslutet förbund står Svemo bakom idrottens gemensamma värdegrund. Vi vill att vår sport ska utövas på ett sätt som är säkert, rättvist och underhållande.

14 SÄKERT Visste du att de flesta av våra regeländringar tillkommer för att öka säkerheten för dig när du utöver din sport? ”Ingen ska skada sig för livet” är förbundets vision för alla våra aktiva medlemmar. Inom Svemo har vi ett centralt, grenövergripande arbete för att öka säkerheten inom våra sporter. På så sätt försöker vi stötta våra utövare och klubbar i sitt eget förebyggande säkerhetsarbete.

15 SÄKERT Eftersom vi tar hand om varandra, så är det självklart att vi alla respekterar gällande regler kring säkerhet. Det kan vara säkerhet på fordon, personlig skyddsutrustning och på banan. Tänk på att inte bara du kan drabbas om du kör med icke-godkänd utrustning. Är det exempelvis fel på din tävlingsfordon, så är det lätt att du påverkar andras säkerhet och liv också. Centralt verkar vi bland annat för att våra banor håller hög säkerhetsstandard, och att vi kan ge våra utövare rekommendationer på exempelvis skyddsutrustning.

16 RÄTTVIST I våra regler för de olika grenarna är tanken att skapa rättvisa förutsättningar för alla utövare. Bra regler som respekteras av alla deltagare är en förutsättning för att var och en ska få möjlighet att göra sitt bästa och utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Genom att följa regler och visa hänsyn ger alla sig själva möjligheten att bli en värdig och respekterad vinnare.

17 UNDERHÅLLANDE Genom att bjuda på goda förutsättningar skapar vi gemensamt möjligheter att erbjuda underhållande arrangemang för både utövare och publik.

18 BEMÖTANDE Att behandla varandra med respekt är en viktig del i att skapa en miljö där många vill delta och engagera sig. Därför förväntas alla. Förare såväl som ledare och funktionärer bemöta andra på ett vänligt sätt och respektera varandra oavsett situation. Tänk på att du inte bara representerar dig själv utan också din klubb och ditt förbund.

19 DOPING Med doping menas alla medel att på konstlad väg förhöja sin prestationsförmåga i förhållande till konkurrenterna. De medel och metoder som är förbjudna beskrivs dels på IOC (internationella olympiska kommitténs) lista över förbjudna preparat, dels i kompletterande dopingregler. Alla användning av dopingpreparat är helt emot Svemos regler och brott mot reglerna medför allvarliga påföljder. Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-NC-ND

20 ALKOHOL & NARKOTIKA Avhållsamhet från alkohol och andra droger bör vara riktlinje för alla idrottsutövare. Liksom då det gäller alkoholförtäring i trafiken är avhållsamhet ett absolut krav vid hantering av tävlingsfordon, vare sig det sker under förberedelse för, före, under eller efter träning eller tävling. Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-NC

21 POLICY I ”SPAR” (Svemo Policy och Allmänna Regler) beskrivs förbundets gemensamma policys.

22 FUNDERA Hur gör vi för att omsätta från ord till handling?
Vem är ansvarig för värdegrunden?


Ladda ner ppt "VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE"

Liknande presentationer


Google-annonser