Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014."— Presentationens avskrift:

1 TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014

2 SYFTE TÄNK TILL OPE IF är ett värdegrundsmaterial från SISU Idrottsutbildarna Jämtland/Härjedalen

3 SYFTE Syftet med ”TÄNK TILL” är att du och ni, aktiva, föräldrar, ledare och tränare ska TÄNKA TILL. Materialet består av ett antal värderingsfrågor som ska väcka tankar på hur ni i ert lag/träningsgrupp/förening vill att det ska fungera kring träning, tävling och då ni umgås.

4 VÄLJ MÅLGRUPP AKTIV FÖRÄLDER LEDARE

5 AKTIVA AKTIV Som aktiv i Ope IF ska du få möjlighet att uppleva glädje, ha roligt, umgås med kompisar, lära dig mycket och hela tiden utvecklas.

6 AKTIVA 1 Det är viktigt att respektera domare, funktionärer, motståndare och lagkamrater. Hur kan du göra det?

7 AKTIVA 2 Du märker att en av dina lagkamrater är lite nedstämd, lite utanför gruppen och ofta är för sig själv. Kan du göra något åt det?

8 AKTIVA 3 En lagkompis slår ett felpass som leder till att motståndarlaget gör mål. Hur reagerar du? Gör det något?

9 AKTIVA 4 Hur tycker du att en bra ledare och tränare ska vara?

10 AKTIVA 5 Hur tycker du att en bra lagkompis ska vara?

11 AKTIVA 6 Varför idrottar du?

12 AKTIVA 7 Diskutera vilket förhållningssätt ni ska ha till varandra och till andra inom er grupp. Skriv ner era förhållningsregler och underteckna med era namn. (På sista sidan finns en mall för er att skriva ut.)

13 FÖRÄLDRAR FÖRÄLDER Som förälder i Ope IF ska vi hela tiden påtala vikten av att ha roligt i en förening. Vi stöttar och uppmuntrar och låter våra barn idrotta på sina egna villkor.

14 FÖRÄLDRAR 1 Det är viktigt att respektera ledare, tränare, funktionärer , domare och ALLA aktiva. Hur visar du din respekt?

15 FÖRÄLDRAR 2 Känner du som förälder till om det finns en policy i föreningen om barn- och ungdomsverksamheten. Om det finns, vad tycker du om den? Om det inte finns, borde då föreningen arbeta fram en sådan – varför?

16 FÖRÄLDRAR 3 Vår förening har många människor som arbetar ideellt och lägger ner mycket tid för att verksamheten ska fungera. Vad är bra med just vår förening? Vad behöver föreningen ändra och/eller utveckla?

17 FÖRÄLDRAR 4 Efter träning och match pratar vi som föräldrar ofta med våra barn. Hur går diskussionerna hos er? En vanlig fråga om man inte själv sett matchen är: ”Vann ni?” Varför just den frågan? Är resultatet viktigt för dig som förälder? Finns det andra värden som är viktiga – vilka då?

18 FÖRÄLDRAR 5 Vardagen med idrottande barn kan ta mycket tid och kraft. Finns det något som ni föräldrar kan göra för att hjälpa varandra och underlätta för ledarna? Hur fungerar det i vår förening? Finns det behov av föräldragrupper?

19 FÖRÄLDRAR 6 Vad vill du att ditt barn ska få genom sitt idrottande?

20 FÖRÄLDRAR 7 På nästa bild finns förslag på LEDSTJÄRNOR som skulle kunna gälla för er. Diskutera vilka av dessa ni kan enas om, då ni umgås i och kring idrotten med era barn, både vid träning och match.

21 LEDSTJÄRNOR FÖRÄLDRAR Vi vill bli sedda och bekräftade.
Vi fuskar inte. Vi uppmuntrar varandra.. Vi gläds med varandra i medgång. Vi stöttar varandra i motgång. Alla får vara med. Ingen utslagning. Vi tar hänsyn till varandra. Vi vill idrotta på våra egna villkor. Vi föregår med gott exempel. Trygghet Lek Vi är stolta över vår förening. Vi svär inte. Gemenskap. Vi förespråkar rent spel. Vi sysslar ej med mobbing, rasism eller diskriminering. Vi är goda förlorare och goda vinnare. Vi respekterar domare, motståndare, funktionärer och medspelare. Vi följer idrottens regler.

22 Vi ska möjliggöra trivsel och mycket glädje.
LEDARE LEDARE Som ledare/tränare i Ope IF ska vi vara förebilder. Vi ska ge våra barn och ungdomar uppmuntran och bekräftelse. Vi ska möjliggöra trivsel och mycket glädje.

23 LEDARE 1 Det är viktigt att respektera ledare, tränare, funktionärer, domare och ALLA aktiva. Hur visar du din respekt?

24 LEDARE 2 Om du som ledare/tränare fick önska något att få hjälp med från föräldrarna, vad skulle det vara?

25 LEDARE 3 Svenska Fotbollsförbundets ”Spela, lek och lär” säger bl.a. att barn och ungdomar ska ha rätt att idrotta på sina egna villkor. Hur tänker och agerar du utifrån dessa riktlinjer?

26 LEDARE 4 Toppning för att vinna matcher innebär att många av våra barn får stå vid sidan om och titta på, istället för att vara med och ha roligt. Hur gör ni i ert lag under match, toppar ni på något sätt för att prestera bättre? Om JA, varför? Hur viktig är vinsten för dig som ledare/tränare? Finns det andra värden som är viktiga?

27 LEDARE 5 Våra barn har olika förutsättningar och vilja i sitt utövande av idrott. Barnen befinner sig hela tiden på olika utvecklings- och kunksapsnivåer. Hur gör du/ni för att alla ska få lika stor chans/möjlighet att utvecklas?

28 LEDARE 6 Vad upplever du som mest roligt med att vara ledare/tränare för barn och ungdomar?

29 VÅRA FÖRHÅLLNINGSREGLER
LAGNAMN:_______________ DATUM:_______________ _______________________ ______________________ _______________________ Namnteckningar:


Ladda ner ppt "TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014."

Liknande presentationer


Google-annonser