Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Horisontella principer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Horisontella principer"— Presentationens avskrift:

1 Horisontella principer

2 EU kommissionens utvärdering: Rekommendationer för Sverige
1. Det behövs indikatorer och mål för uppföljning av jämställdhet: Avsaknaden av mål och indikatorer leder till att uppföljning är nästintill omöjlig. Det finns en överhängande risk, trots att det föreligger skall-krav, att inget alls blir gjort i projekten gällande jämställdhet. 2. Det krävs stöd och utbildning på alla nivåer: Programmet är riggat utifrån att det räcker med ett skall-krav, därefter ska ESF:s tjänstemän samt projekten själva implementera jämställdhetsintegrering. Saknas medvetenhet om att jämställdhetsintegrering är en kunskapsfråga som kräver stöd och utbildning på samtliga nivåer och för alla inblandade under hela programmets livslängd. (

3 Nya föreskrifter: CPR (samtliga ESI-fonder)
Medlemsstaterna och kommissionen ska se till att jämställdhet och integration av jämställdhetsperspektivet genomgående beaktas och främjas vid förberedelse och genomförande av program, inbegripet vad gäller övervakning, rapportering och utvärdering. Medlemsstaterna och kommissionen ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra varje form av diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning i samband med förberedelser inför och genomförandet av programmen. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska särskilt beaktas under förberedelserna inför och genomförandet av programmen.

4 ESF-förordningen: Jämställdhet
Artikel 7 Främjande av jämställdhet Medlemsstaterna och kommissionen ska främja jämställdhet genom integrering av jämställdhetsprincipen på alla områden under utarbetandet och, genomförandet av de operativa programmen vad gäller övervakning, rapportering och utvärdering, enligt artikel 7 i förordning (EU) nr 1303/2013. Via ESF ska medlemsstaterna och kommissionen stödja särskilda åtgärder inom alla investeringsprioriteringar […] som inriktas på att varaktigt öka kvinnors deltagande och avancemang på arbetsmarknaden, för att på så sätt motverka kvinnodominansen bland fattiga, minska könsdiskrimineringen, bekämpa könsstereotyper på arbetsmarknaden och inom utbildningen, och göra det lättare för alla att förena arbete och privatliv och verka för att män och kvinnor tar ett lika stort omsorgsansvar.

5 ESF-förordningen: Icke- diskriminering
Artikel 8 Främjande av lika möjligheter och icke-diskriminering: Medlemsstaterna och kommissionen ska främja lika möjligheter för alla, utan diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning, genom integrering av principen om icke-diskriminering på alla områden, enligt artikel 7 i förordning (EU) nr 1303/2013. Via ESF ska medlemsstaterna och kommissionen också stödja särskilda åtgärder inom alla investeringsprioriteringar som avses i artikel 3, särskilt artikel 3.1 b iii i den här förordningen. Sådana åtgärder ska syfta till att bekämpa alla former av diskriminering samt att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, i syfte att förbättra integrationen i arbetsliv och utbildning, för att därigenom stärka den och minska ojämlikheter i fråga om utbildningsresultat och hälsa och underlätta övergången från institutionsbaserade till samhällsbaserade vårdtjänster, i synnerhet för de personer som ställs inför flerfaldig diskriminering.

6 Standarden = systematiskt arbetssätt enligt ESF:s logik
A. Analys B. Mål och Indikatorer C. Genomförande D. Uppföljning E. Utvärdering Kompetensinsatser Standarden är ett verktyg som systematiskt bygger in jämställdhet i ESF-rådets alla verksamhetsdelar. Kommer snart också för de andra horisontella principerna t.ex. tillgänglighet

7 Öks roll medverka i jämställdhetsanalyser
medverka till ett genomförande som främjar jämställdhet, lika möjligheter och icke-diskriminering bedöma utfallet i de tematiska prioriteringarna, relevanta utvärderingar samt rapporter utifrån ett perspekiv som främjar jämställdhet, lika möjligheter & icke-diskriminering Original text: Involvement in the gender sensitive analysis and needs to be tackled by the ESF (and other Funds) Involvement in the gender sensitive programming and implementation of the OP Assessing performance on the different thematic priorities, relevant evaluation and reports from a gender perspective

8 På gång 1: ESI Support Fondgemensam stödstruktur för horisontella principer Standardens upplägg är utgångspunkt för genomförande. ESF erbjuds stöd på såväl myndighets- som projektnivå. Avtal tecknat om förstudie med Göteborgs Universitet Andra medaktörer (separata avtal med GU): Länsstyrelserna, Myndigheten för Delaktighet, Sveriges Kommuner och Landsting, Naturvårdsverket m.fl.

9 På gång 2: JiM – Jämställd- hetsintergrering i Myndigheter
ESF en av 41 myndigheter som ska ta fram handlingsplan (2015) samt implementera denna (t.o.m. 2018

10 På gång 3: Direktupphandlingar
Direktupphandling Jämställdhet (fondgemensam och under avslutning): Standarden har anpassats till svensk kontext – dels i en fondgemensam version, dels i en ESF-version. Utbildningar har genomförts hos ESF, Regionalfonden samt Landsbygdsprogrammet. Direktupphandling Tillgänglighet Direktupphandling rörande icke-diskriminering och tillänglighet, ska vara klar senast Verktyg motsvarande standarden gällande jämställdhet ska bl.a. initieras.


Ladda ner ppt "Horisontella principer"

Liknande presentationer


Google-annonser