Work Shop Från plåtburk till plastkort Malmö

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetssätt som stöder äldres funktionsförmåga
Advertisements

Geografi Henrik Carlsson.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Nationell riskbedömning
Äldrepolitik Äldreomsorg.
Levnadsvillkor och resursfördelning
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
BARNKONFERENS 2012 Said Niklund, förvaltningschef, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Trollhättans Stad.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB
Lag om skydd mot olyckor
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Risk- och sårbarhetsanalyser Handlingsprogram
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
i kommuner, landsting/regioner
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Regional krissamverkan i Jönköpings län. Regional krissamverkan i Jönköpings län Fördjupa samverkan mellan myndigheter och samverkande organisationer.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Krisberedskap – före – under - efter
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Storstockholms brandförsvar
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Piteå kommuns beredskapsplaner.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
LiÖ:s kunskapssammanträde Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutades av alla kommuner och landstinget i november 2001.
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Smittskyddsinstitutet har fått regeringens uppdrag att göra en översyn av sin verksamhet inom biomedicinsk och infektionsimmunologisk diagnostik Uppdraget.
Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.
Styrel Ett modernt system för prioritering av elanvändare vid elbrist som införs
Samhällets förmåga att motstå och hantera kriser
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Att vara eller inte vara medicinskt ansvarig sjuksköterska, det är frågan…
Vad är SAMÖ 2016? SAMÖ 2016 är en övning för att pröva och beskriva den gemensamma nationella förmågan att hantera en kris i samhället. Övningen ska pröva.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga principer
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Krisberedskap i Sverige och Töreboda Företagarfrukost Töreboda 27 januari 2016.
Kriskommunikationssamverkan i Västra Götalands län – inriktning och rutiner.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Introduktion till kontinuitetshantering
Samordnad utveckling för god och nära vård
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Presentationens avskrift:

Work Shop Från plåtburk till plastkort Malmö 2013-11-20 Livsmedelsverkets uppdrag inom livsmedelsförsörjning vid kris

Det började med en …… ändring i Livsmedelsverkets instruktion 1 jan 2010 ”3 § ………..Myndigheten ska också ansvara för nationell samordning när det gäller kris- och beredskapsplanering av livsmedelsförsörjning i leden efter primärproduktionen.” Livsmedelsverket fick även ett regeringsuppdrag parallellt med ändringen. Vi svarade 1 nov 2010. (Har ännu inte fått något svar…)

Avveckling av statlig livsmedelslagring EU-medlemskapet tillsammans med en förändrad omvärldssituation bidrog till att man mitten av 1990-talet beslutade att avveckla livsmedelslagren De sista lagren av livsmedel såldes ut år 2001 Tanken var sedan att avtal mellan staten och dagligvarukedjorna skulle trygga försörjningen, men några avtal blev sedan aldrig skrivna Vid en stor övning 2007 identifierades problematiken att ingen myndighet hade ansvar för livsmedelförsörjning vid kris

Hur ser Livsmedelsverket på uppdraget? De kriser som avses i uppdraget är logistikstörningar som orsakar att människor och mat inte befinner sig på samma plats. Kriser kan också vara incidenter som hindrar att man kan köpa livsmedel Livsmedelsförsörjningen kan baseras på endast importerade livsmedel – finns inget mål för svensk livsmedelproduktion……..

Sårbarheter Sverige är ett land med långa avstånd och stor glesbygd – stort beroende av transporter Få och stora lager inom dagligvaruhandeln Omsättningen är snabb många butiker får dagliga leveranser eller mer Stort beroende av el – i stort ingen reservel Logistiken bygger på komplicerade IT-system C:a 40 % av det vi konsumerar är inte producerat i Sverige

Exempel på störningar som kan påverka åtkomsten till livsmedel i butiken Elavbrott – mat finns, kassasystem fungerar ej – vissa dörrar går ej att öppna – förutom att kylvaror kan bli förstöras Störningar i finansiella system – mat finns men går ej att köpa med kort, eller genom kontantuttag Oväder – leveranser kommer ej fram till butik, alternativt mat finns i butiken men det går ej att ta sig dit

Tankar om Livsmedelsverkets roll vid livsmedelsförsörjning vid kris Ha en kontinuerlig dialog med berörda aktörer genom samrådsgruppen ”SKAL”, samt genomföra gemensamma aktiviteter Risk- och sårbarhetsanalyser för livsmedelkedjan Arbeta förebyggande med problem kan försvåra krishantering, till exempel konkurrenslagstiftningen vid behov av samarbete mellan dagligvaruhandelns aktörer Ge stöd till kommuner/län i krisplanering i arbetet med resultatmål Utvärdera kriser och incidenter Följa upp resultatmål för livsmedelförsörjning, med mera

Livsmedelsverkets ”överkurs”……. Även agera i händelse av kris som en samverkanspart och vid behov agera som koordinator Förvalta långsiktiga och strategiska frågor som rör livsmedelsförsörjning, tills ansvarsfrågan för dessa är utredd

Resultatmål för samhällets krisberedskap Regeringuppdrag 2010 till MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) att ta fram resultatmål. MSB valde att ta fram för resultatmål för följande grundläggande behov, värme, dricksvatten och livsmedel.

Resultatmål livsmedelsförsörjning ”Att berörda aktörer med utgångspunkt i risk- och sårbarhetsanalyser, förmågebedömningar och annan beredskapsplanering vidtar åtgärder som minskar risken för allvarliga störningar i produktionen och distributionen av livsmedel ”

Resultatmål livsmedelsförsörjning för vård och omsorg ”Att det trots uppkomna störningar i livsmedelsförsörjningen går att upprätthålla samhällsviktig verksamhet som hälso- och sjukvård samt vård och omsorg på en sådan nivå att människors liv och hälsa värnas”

Resultatmål livsmedelsförsörjning individer ”Att det finns en planering för distributionen av livsmedel med inriktningen att varje individ vid en störning i livsmedelsförsörjningen i ett krisläge har tillgång till följande miniminivå av livsmedel: Inom 3–4 dygn ca 2100 kcal/dygn”

Vem ansvar för livsmedelsförsörjning vid kris? Individen egen beredskap är bottenplattan – friska vuxna får ta eget ansvar Ansvars- och likhetsprincipen - Livsmedelskedjans aktörer är de som i normalfallet ansvarar för och kan sin verksamhet. Detta förhållande ändras inte under en kris. Åtgärder bör därför inriktas på att dessa aktörer kan utföra ”business as usual” även i kris Kommun, landsting med flera omhändertar de som redan finns inom vård och omsorg, men bör även identifiera eventuella andra svaga grupper

Lätt att ta allt för givet Många tar för givet att det alltid finns livsmedel och att det värsta som skulle hända är ett längre elavbrott men… ”We are only three meals away from anarchy……”

therese.frisell.@slv.se www.livsmedelsverket.se Therese Frisell Rådgivningsavdelningen Box 622, 751 26 UPPSALA Tel. 018-17 55 86, 0733-54 53 94 therese.frisell.@slv.se www.livsmedelsverket.se