Med kokleaimplantat i arbetslivet. Författare: Kerstin Persson

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Temagruppen Unga i Arbetslivet Katarina 20 år ”Efter studenten så … jag vet inte jag var jätteförvirrad när jag gick ut … och hade ingen aning.
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
Bildterapi En behandlingsform där bildskapande används för uttryck och kommunikation Skapar bilder individuellt eller i grupp för att söka kunskap om sig.
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Barnanpassad utredning
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Samtalet På Arbetsplatsen.
”Se mig, se mig se mig” -skolsköterskans arbete med hälsa bland högstadieelever utifrån Georg Henrik von Wrights handlingsteori Anna Stålberg.
Muntligt Jag kan….
Tjänstemännen i det moderna arbetslivet Daniel Gullstrand, Unionen.
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Samband mellan kvalitativa variabler Sid
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Lära sig leva med cancer
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Vad tycker de lantbruksverksamma om Säkert Bondförnuft
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
I transit – ensamkommande barn berättar
Icke farmakologiska metoder på särskilda boenden Vad tycker sjuksköterskan ? Uppfattningar och tillämpning Ett examensarbete av Tony Gustavsson och Malin.
Hur hanterar allmänläkaren antibiotikaresistensen på 15 minuter?
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Aktivt lyssnade.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Case Management (CM) i nordöstra Skåne
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Dubbelt så bra Arbetsplatslärande och en lärande organisation 2013.
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
1 Informant 1 om när brodern oväntat kommer på besök ” Sätt dig, lugna ner dig!” Sa han till mig då. ”Ta det lite lugnt” Och det gjorde jag ju då…men ändå,
Medarbetarundersökning 2012
Riskanalys koloncancer ---- Patientmedverkan i riskanalys
Webbenkäter År 2009 och Om webbenkäterna  Började användas 2007 Postop 8v och 1år nov 2007 Hälsodeklaration mars 2008  25 av 44 kliniker använde.
Palliativ vård och samordning
ÅTERVINNING ÅTERVINNER DU?.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Exempel på skriftligt omdöme
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Elev loggbok.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Diskussion om jobb (inspiration för e-post)
Sjuksköterskestudenternas upplevelse av VFU, HT 2017
BMA-studenternas upplevelse av VFU, HT 2017
Katarina Eeg-Olofsson Diabetesmottagningen SU/Sahlgrenska
Elin Hultman & Therése Wissö
Den enskilde vårdtagarens upplevelse av distansmöten
Presentationens avskrift:

Med kokleaimplantat i arbetslivet. Författare: Kerstin Persson Med kokleaimplantat i arbetslivet Författare: Kerstin Persson Handledare: Carin Benjaminson

Syfte Att studera hur personer som använder kokleaimplantat upplever sitt deltagande i arbetslivet, och sin livskvalitet.

Kvalitativ metod De intervjuade personerna ombads att berätta om sina upplevelser, tankar och känslor gällande deltagande i arbetslivet, och om sin livskvalitet.

Urval Strategiskt urval bland personer i Sörmland som använder kokleaimplantat. Fem personer, som år 2010 använt kokleaimplantat i arbetslivet mer än 3 år, tillfrågades. Fyra personer valde att delta i studien.

Resultat De intervjuade personerna berättade att de hörde samtal i lugn miljö betydligt bättre och mer avspänt med kokleaimplantat. Samtal i ljudrik miljö upplevde flera som mycket svårt och ansträngande att uppfatta.

Val av arbetshjälpmedel och underlättande åtgärder bedömdes påverkats av aktuell yrkesroll. Anpassning hade gjorts efter reaktioner från kunder.

Sökt sig från arbetsmiljöer där det upplevts mycket ansträngande att samtala, starkt obehag av ljud, eller innehållet i varningsrop inte uppfattats.

Olika erfarenhet av studier Språkstudier upplevts svåra och ansträngande. Behov av anpassning vid vuxenstudier. Fortlöpande lärande i arbetet välfungerande.

Besvärades mindre av trötthet än innan de började använda kokleaimplantat. Någon arbetade heltid och bedömde att det fungerade bra. Flera beskrev dock trötthet, behov av deltidsarbete, och återhämtning.

Tre av de intervjuade personerna förväntade sig kunna fortsätta med nuvarande arbetsuppgifter. En person uttryckte oro för att inte orka fortsätta samtala i sin mycket ljudrika arbetsmiljö.

Möjlighet att samtala med familjen och att åter yrkesarbeta beskrevs ha bidragit till ökad livsglädje. Flera framförde att de inte kände sig lika glada som innan de påverkats av många år med svår hörselsituation, utmattning och värk.

Önskemål …Jag skulle vilja att de jag har omkring mig skulle få prova hur det är att höra hur jag hör.

FoU-rapporten finns i sin helhet på Landstinget Sörmlands hemsida. http://www.landstingetsormland.se/Utveckling-forskning/FoU-centrum/Publikationer/Ovriga-publikationer/FoU-rapporter/