Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elin Hultman & Therése Wissö

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elin Hultman & Therése Wissö"— Presentationens avskrift:

1 Placerade barns delaktighet vid uppföljning av vård i familjehem och HVB-hem     
Elin Hultman & Therése Wissö Institutionen för social arbete, Göteborgs universitet

2 Studie finansierad av Allmänna Barnhuset
Allmänna barnhuset prioriterade 2018 forskning som rör barn i samhällsvård. Studien ska genomföras under 2019

3 Syfte Belysa placerade barn och ungdomars delaktighet i övervägande av vård samt planering av den fortsatta vården

4 Frågeställningar Hur utformas samtal mellan socialsekreterare/barnsekreterare och placerade barn och ungdomar; vilka frågor ställs (ex. boende, kontakt med familj och släkt), hur ställs de och vilken möjlighet barnet har att svara och formulera egna frågor? Vilka möjligheter utöver samtal med socialsekreterare har barnen att vara delaktiga i utformningen av vårdens innehåll och form? (ex. skriva brev, rita eller fylla i frågeformulär med symboler eller ord)? Hur används informationen från barnen och vilken betydelse/vikt tillskriver socialtjänsten barnens röster i analys och bedömning då vården ska övervägas?

5 Metod Ljudupptagningar av samtal mellan barn och socialsekreterare
Intervjuer med barn Intervjuer med socialsekreterare Dokumentanalys av övervägande/omprövning av vård

6 Urval Centralt är de överväganden som socialtjänsten ska göra var sjätte månad. Ett strategiskt urval för att skapa variation i materialet kommer att göras i samråd med handläggande barnsekreterare i ett antal kommuner vilka lämnat medgivande om deltagande i studien. Målsättningen är att urvalet kommer att bestå av totalt 20 barn och ungdomar, placerade i familjehem och HVB-hem med stöd av SoL eller LVU. Målet är att involvera barn och unga i olika åldrar, med en nedre åldersgräns satt till 8 år. Efter att socialsekreteraren lämnat medgivande till deltagande i studien kommer vårdnadshavare och barn att tillfrågas om barnens deltagande.

7 Etikprövning HT 2018 Informationsbrev (till barn/unga/vårdnadshavare/socialsekreterare) Samtyckesformumär (till barn/unga/vårdnadshavare/socialsekreterare) Intervjuguide (barn/unga och socialsekreterare)

8 Är ni intresserade? Intresseanmälan att delta (ej bindande) kan lämnas idag, eller via e-post Mer information kommer att skickas till/ presenteras för de personer som är aktuella för deltagande


Ladda ner ppt "Elin Hultman & Therése Wissö"

Liknande presentationer


Google-annonser