VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Välkommen till Introduktionsutbildning Våga Visa januari 2014
Exempel utifrån ett antal målområden
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Utvärdering, varför då? hur då?
Pedagogiskt ledarskap
Skolutveckling i samverkan
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Hej och välkomna!.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Musik- och kulturskola
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
Välkommen till Introduktionsutbildning Våga Visa 2-3 september 2014
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Årsrapport Vad har vi gjort? Utveckling och perspektiv på Våga Visas metod. Goda exempel från utvärderingen.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
Stöd för analys av självvärdering
Välkommen till Introduktionsutbildning Våga Visa januari 2015
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Årsrapport 08/09 Vad har vi gjort? Hur ser resultaten ut? Vad leder det till? Starka sidor - utvecklingsområden.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Utvärderingssamarbetet inom VÅGA VISA Danderyd, Ekerö, Nacka, Salem, Sollentuna, Tyresö, Upplands Väsby och Värmdö Kundundersökningen omfattar fler kommuner.
Nämndplan 2015.
1 Genevadsskolan Antal svar elever: 45 - svarsfrekvens 96% Antal svar vårdnadshavare: 5 - svarsfrekvens 11% April 2015 Laholms kommun Skolundersökning.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Friluftsförskolor Sundsborg - Föräldrar Förskola
Välkommen till Kick off ht 2017.
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Ängsblomman Föräldrar Förskola svar, 100%
Futura International Pree-school Skarpäng
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet Före lunch Vad är VÅGA VISA? Hur är det organiserat? Hur går en observation till? Vad händer sedan? Metodboken

Nyttigt att se saker ur olika perspektiv – vrida och vända, upptäcka nytt, lätt att bli hemmablind - här kan man få ett utifrån perspektiv på den verksamhet man är ansvarig för eller arbetar i,

VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet Ekerö, Nacka, Salem, Upplands Väsby, Värmdö och Stockholm tillsammans med SMoK Startade hösten 2008 med observationer. Åtta skolor har observerats. Tre ytterligare under hösten. Ca 30 observatörer – pedagoger och skolledare från musik- och kulturskolor. Rötterna till samarbetet finns i ett utvärderingssamarbete som vi har för förskola och skola där liknande metoder har använts under tolv år. Vi har dragit nytta av metoder och erfarenheter från det arbetet – men utvecklat något som utgår från det specifika i musik- och kulturskolor. 2008 drog vi igång med observationer. Först några pilotobservationer, då vi lärde oss och sedan justerade metoden. Men nu är vi igång reguljärt.

VÅGA VISA ska ske utifrån ett medborgarperspektiv stimulera till erfarenhetsutbyte och ökat lärande ge kommuner och skolor underlag till förbättring och utveckling ge underlag för analyser och jämförelser mellan kommuner och skolor utgöra en viktig del av kvalitetsuppföljningen bidra till ökad måluppfyllelse.

Målområden - musik- och kulturskola Normer och värden Utveckling, lärande och konstnärligt skapande Elevernas ansvar och inflytande Styrning och ledning

Musik- och kulturskola Våga Visa Musik- och kulturskola Skolans medarbetare gör en självvärdering Externa observatörer ger sin bild av skolan Avser all verksamhet från förskola till vuxenutbildning Kommunala, fristående, enskilda Nystart 2006 med nytt namn, tydligare och vassare observationsrapporter, arbetat för att utveckla och hålla en hög kvalitet genom rekrytering, utbildning, granskning Så långt möjligt samma metod i alla skolformer och möjlighet till jämförerlse mellan olika perspektiv Hela enheter för att stödja rektors ansvarstagande Föräldrar och elever ger sin bild genom kundundersökningar

Nytta av VÅGA VISA -metoden Verksamheten får stöd för sin utveckling Nämnd och tjänstemän får bild av verksamheten Jämförelser ger näring och goda exempel Kompetensutveckling och nätverk Särskilt viktigt i en verksamhet som inte är styrd och obligatorisk. Kan lätt ifrågasättas, måste visa upp sig.

Erfarenheter och utmaningar Insatser krävs för att säkra kvalitet i genomförande och rapporter Viktigt att rekrytera rätt observatörer, och att ge dem rätt stöd för uppdraget Lyft det positiva – men våga också se det som behöver utvecklas - och våga ta emot det Bedömningar i rapporterna är viktiga för tydlighet – men hur få likvärdiga bedömningar? Metoden kräver engagemang och insatser från kommunernas sida. Krävs att man hittar gemensamma sätt att lösa detta Ständigt utvecklingsarbete för att utveckla metoder

Intervjuer med elever, personal, ledning Rapporten skrivs enligt en mall Att överlämningen och fortsatt hantering bestäms av resp kommun Över- lämnings- möte Dokument Intervjuer med elever, personal, ledning Besök i verksamhet Nämnd, skola, tjänstemän, föräldrar och elever Faktagranskning Metodgranskning

Organisation av observationer i musik- och kulturskola Observatören observerar inte i den kommun där han/hon arbetar. Hela enheter bör observeras Observatörerna bildar lag som är blandade både när det gäller vilken kommun observatören arbetar i och observatörens kompetens. Lagen bör helst innehålla pedagoger med erfarenhet av enskild undervisning och pedagoger med erfarenhet av undervisning i större grupper. Observationen gäller den frivilliga verksamheten.

Observatör i musik- och kulturskola Observatörer ska ha en pedagogisk högskoleexamen eller utbildning som bedöms som likvärdig De ska också Vara erfarna och duktiga pedagoger Ha god social kompetens Ha visat på intresse för utvecklingsfrågor Ha vana att uttrycka sig i tal och skrift Ha förmåga att se samband och dra slutsatser Ha mod att uttrycka det de ser Observatörerna får utbildning för att klara uppdraget. Deltagande i utbildning är en förutsättning för att man ska få observatörsuppdrag. Efter introduktionsutbildningen bör observatörer delta i observationer under kommande terminer.

Observatörerna – ekonomi och ledighet Kommunen ersätter lön och vikariekostnad för observatören under observationsperioden Observatörerna är lediga från sina ordinarie arbetsuppgifter 8-12 dagar per observation.

Observatörsutbildningen omfattar tre halvdagar och innehåller: 1. En introduktion till metoden och arbetsgången 2. Att tänka på inför observationerna: - Hur delar vi upp arbetet i observatörsgruppen för att täcka in hela verksamheten? Vilka frågor ställer vi till elever, föräldrar , personal och ledning för att få svar på frågeställningarna i metodboken? Hur förhåller vi oss till personal och elever vid besök i undervisningen och under intervjuer? 3. Rapportskrivning

Rapporten innehåller En beskrivning, en bedömning i text samt bedömning enligt skala för varje målområde dessutom Starka sidor Förbättringsområden Jämförelser med ev. tidigare observation av tidigare förbättringsområden. Beskrivning av metod

Målområden – musik- och kulturskola Normer och värden, exempel: Värdegrundsarbetet Förhållningssätt mellan elever och personal. Utveckling, lärande och konstnärligt skapande, exempel: Vilka pedagogiska metoder och läromedel används? Hur utmanas och stimuleras eleverna i sitt lärande? Lär eleverna sig att arbeta självständigt? Anpassas verksamheten för barn med behov av särskilt stöd? Hur stödjer den fysiska miljön lärandet/verksamheten?

Målområden – musik- och kulturskola Elevernas ansvar och inflytande, exempel Finns en organiserad form eller andra sätt att skapa elevinflytande? Hur samverkar man med föräldrar? Hur ges varje barn och elev möjlighet att vara delaktig i hur han eller hon bäst når sina mål? Kan eleverna påverka vilka läromedel som används? Styrning och ledning, exempel Finns det tydliga mål för verksamheten? Hur följer skolan upp, utvärderar och utvecklar sin verksamhet?

Musik- och kulturskola Nästa steg… Våga Visa Musik- och kulturskola Hösten 2010: Gemensam kundundersökning (elever) 2010-11: Självvärdering

Enkätundersökning till elever Elever som är åtta år och äldre Ev urvalsundersökning Enkäten skickas hem till förälder Möjlighet att besvara över Internet Ca 25 kommungemensamma frågor. Möjlighet att lägga till frågor. Svar kan redovisas per ämne och per skola

Exempel på frågor Normer och värden Jag känner mig trygg när jag går till och från lektionerna i musik/kulturskolan. Det är bra stämning under lektionerna. Utveckling, lärande och konstnärligt skapande Det är roligt i musik/kulturskolan Jag får improvisera. Jag lär mig mycket. Min lärare förklarar bra för mig. Min lärare ger mig uppmuntran. Jag får vara med och göra egna låtar/pjäser/danser/konstverk (eller liknande) Elevernas inflytande och ansvar Jag får vara med och bestämma vad vi ska göra. Min lärare bryr sig om vad jag tycker. Utgår från samma målområden som observationerna

Självvärdering till medarbetare Samtidigt som kundundersökningen Fångar det pedagogiska arbetet – inte en medarbetarundersökning Webbenkät - resultaten presenteras i enkätverktyget Rektor/Chef ansvarar för djupare analys på skolan

Viktigt att veta… om ekonomi och förutsättningar Beslut att delta ska vara förankrat hos förvaltningsledning och ansvarig nämnd Utbyte mellan kommuner Kostnader fördelas och kvittas Engagemang som samordnare och styrgrupp VÅGA VISA i Stockholms län VÅGA VISA utanför Stockholms län

Intresserad? Ta del av observationer i Nacka och metodboken www.nacka.se/web/kultur/Mal_och_kvalitet Vill ni gå med i VÅGA VISA -musik- och kulturskola, kontakta Kerstin Sjöstrand, kerstin.sjostrand@tyreso.se mobilnr 070 488 93 72