Nedbrytning av plast i Naturen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Atomer och kemiska reaktioner
En planet föds..
Syror och baser Syror och baser.
Värme är rörelse.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Miljöproblem: Lokalt och globalt
MILJÖ.
Ekologi.
Energiteknik Teknik direkt s
Kolets kretslopp.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
Jonföreningar och molekyler
MILJÖ.
Livets former Djur.
Värme och väder del 1.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Hej! Välkomna till NO!.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Mikroorganismer.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Ekologi Naturkunskap 1.
Miljömålen och förorenade områden
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Miljöproblem härrörande från energianvändning
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Energiteknik Teknik direkt s
Kemiska reaktioner & fysikaliska förändringar
Skogen Tävlingen.
Svenska växter och djur
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Biologi Livets former.
Kvävets kretslopp.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Brunjord - Lövskog Förna Mull.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Miljö kemi.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
KARIN KIVELÄ Råsslaskolan År 5
Luft och Vatten.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Ekologi: Östersjön.
Energiförsörjningen och miljön
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

Nedbrytning av plast i Naturen Fiskelina: 600 år Plastflaska (PET): 450 år Tuggummi: 20-25 år Plastpåse: 10 -20 år Cigarettfimp: 1-5 år

Effekter på miljö Nedbrtytningstiderna är inte exakta. Tiden beror på: vilken typ av plast t.ex. mjuk eller hårdplast hur plasten är utformad, Temperatur, tillgång till solljus, syre, bakterier, alger och i vilken miljö plasten hamnar t.ex. skog, hav etc. Nedbrytning av plast tar längre tid i vattenmiljö än i skogen eftersom: det är ofta kallare i vatten än i skogen Vatten innehåller mindre syre, och att bakterier och alger kan hindrasolstrålar att nå plasten i vattnet. Idag tillverkas ungefär 300 miljoner ton plast varje år, en del återvinns men majoriteten av plast som tillverkas finns kvar. Nedbrytning av plast sker när bindningar bryts mellan molekylerna i plastens byggstenar. En snabbare nedbrytning av plast behöver mer UV-strålning, värme, syre, och fuktighet. Biologisk nedbrytning är en process som ta lång tid.

Plast + kemikalier = sant Plast är ofta behandlat med kemikalier för att få speciella egenskaper (t.ex. mjukgörande medel som PCB användes för ett antal år sedan). När plast bryts ner blir dessa kemikalier kvar i naturen. Plast fungerar ofta som en magnet för icke naturliga ämnen i naturen. Plast fungerar som en svamp som suger åt sig kemikalier och gifter ur vattnet.

Effekter på djur Eftersom plast innehåller kemikalier som kan vara farliga för levande varelse i naturen, blir det omöjligt för nedbrytare som bakterier och maskar att bryta ner plast. Att lämna plast ute i naturen kan vara farlig för många djur som får, hundar, hästar, m.m. Att lämna plast ute i naturen kan också vara en källa för spridning av sjukdomar, t.ex. plast som används som livsmedelsförpackningar.

Livscyckeldiagram för plast Utvinning av råmaterial t.ex. olja. Miljöeffekter Tillverkning, bearbetning och utformning. utsläpp i vatten, marken och i luften. Distribution och transport. Utsläpp i luften. Användning/ återanvändning/underhåll. Fast avfall Återvinning. Nya produkter Avfallshant-ering. El- och värmeenergi